Ana SayfaDünyaCovid-19’un yayılımı sürüyor, yeni kısıtlamalar getiriliyor

Covid-19’un yayılımı sürüyor, yeni kısıtlamalar getiriliyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsüne yakalananların sayısı 26 milyonu aştı, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı da 870 bin bandında. Hem günlük vaka sayısı hem de can kayıplarının yükseldiği Türkiye genelinde ise salgının önün geçmek için düğünlere kısıtlama getirildi. Gelişmeler sayfamızda.

 


Bakan Koca ile görüşen TTB: Sağlık çalışanları için rutin test yapılacak

TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile bir araya geldi.

Adıyaman, bakanın riskli bölgelerde çalışan sağlık çalışanları için rutin test yapılması için talimat verdiğini açıkladı.


Af Örgütü: Dünyada en az 7 bin sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

Uluslararası Af Örgütü’nün araştırmasına göre tüm dünyada en az 7 binin üzerinde sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Örgütün açıklamasında “7 binin üzerinde kişinin, başkalarının hayatını kurtarmaya çalışırken ölmesi, sarsıcı boyutlarda bir krizdir. Güvenli bir iş ortamında çalışmak her sağlık çalışanının hakkıdır. Bu kadar yüksek sayıda kişinin nihai bedeli ödüyor olması bir skandal” denildi.

Af Örgütü verilerine göre, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının en yüksek sayılara ulaştığı ülkeler şöyle:

  • Meksika 1320, ABD 1077, Britanya 649, Brezilya 634, Rusya 631, Hindistan 573, Güney Afrika 240, İtalya 188, Peru 183, İran 164 ve Mısır 159.

81 ilde Covid-19 denetimi yapılacak

İçişleri Bakanlığı, 81 kentin valiliğine yeni genelge gönderdi.

Genelgeye göre;

  • Yarın (4 Eylül) Türkiye genelinde Covid-19 önlemlerine ilişkin denetim yapılacak.
  • Denetimlere vali, kaymakam, belediye başkanı, muhtar ve kolluk birimleri katılacak.

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 49 kişi hayatını kaybetti, bin 642 vaka tespit edildi

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaşan Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Corona virüsü vaka sayısı 274 bini geçti.

2 Eylül Çarşamba günü Türkiye’de 110 bin 927 test yapıldığı ve bin 642 yeni vaka tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 49 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 241 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam vaka sayısı 274 bin 943’e, toplam can kaybı ise 6 bin 511’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre, toplam test sayısı da 7 milyon 466 bin 87 oldu.


Türkiye’de 2020-2021 futbol sezonunun ilk devresi seyircisiz oynanacak

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Corona virüsü salgını nedeniyle 2020-2021 futbol sezonunun ilk devresinin seyircisiz oynanmasını kararlaştırdıklarını açıkladı.

“Yönetim Kurulumuzun 25.08.2020 tarih ve 46 sayılı toplantısında, Ekim ayından itibaren TFF Sağlık Kurulu’nun protokolü ile belirlenen tüm sağlık tedbirleri uygulanmak şartıyla müsabakalara tribün kapasitesinin yüzde 30’u kadar seyirci alınması ve locaların kullanımı serbest bırakılması suretiyle müsabakalara sınırlı sayıda seyirci alınmasına dair karar alınmışsa da; ülkemizde ve tüm dünyada yaşanan pandeminin seyri ile T.C. Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca’nın 02.09.2020 tarihli basın açıklamasında belirtilen Bilim Kurulu’nun görüşü dikkate alınarak, müsabakaların 2020-2021 futbol sezonunun ilk devresinde seyircisiz olarak oynanmasına karar verilmiştir.”


Binali Yıldırım’a Covid-19 tanısı konuldu

Eski Başbakan ve AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım’ın bu sabah yaptırdıkları Corona virüsü testleri pozitif çıktı.

Yıldırım, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada test sonuçlarının pozitif çıktığını duyurdu.


Covid-19 tanısı konan üniversitelilere kayıt için ek süre

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Covid-19 tanısı konan ve karantinada olan öğrencilere kayıt işlemleri için 15 gün ek süre verildiğini açıkladı.

Üniversitelere gönderilen kararda, YKS’de bir yükseköğretim kurumuna yerleşmeye hak kazanan ancak “COVID-19 hastası ve karantina altında olmaları nedeniyle kayıt yaptıramayanların kayıt haklarının saklı tutulmasına” karar verildiği belirtildi.

Kararda, bu öğrencilerin, durumlarını belgeleyen raporlarını, rapor tarihinin bitiminden itibaren en geç 15 gün içinde ilgili yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri durumunda kayıtlarının yapılabileceği ifade edildi.


Yaşamını yitiren sağlık emekçileri için alkışlı protesto

Fotoğraf: MA

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi önünde salgın döneminde yaşamını yitiren sağlık emekçileri ve yaşam hakları için alkışlı protesto eylemi gerçekleştirdi.

Ellerinde yaşamını yitiren arkadaşlarının fotoğraflarını taşıyan SES üyeleri, “Hemşireler, bilgi işlemdekiler, temizlik personelleri her gün ölüyoruz, sadece sesimizi duyurmak istiyoruz” dedi.

Sağlık emekçileri, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren meslektaşları için saygı duruşunda da bulundu.


81 ilde denetim yapılacak

İçişleri Bakanlığı’nın 81 il valiliğine gönderdiği genelge ile yarın ülke genelinde Covid-19 tedbirleri denetlenecek:

“Koronavirüs salgınıyla mücadelenin etkin olarak sürdürülebilmesi için 4 Eylül Cuma günü tüm il ve ilçelerimizde, bizzat valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve personeli, köy/mahalle muhtarları, meslek odaları, polis, jandarma, sahil güvenlik ve zabıta, özel güvenlik gibi kolluk birimlerinin katılımıyla oluşturulan ekipler tarafından ‘sağlık için hepimiz için’ mottosu ile yaşamın tüm alanlarını kapsayacak şekilde denetimler gerçekleştirilecek.

“Denetimler; konaklama tesisleri, alışveriş merkezleri, pazar yerleri, sosyete pazarları, lokanta, kafe, restoran, kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, düğün ve nikâh yapılan yerler, berber/kuaför/güzellik merkezleri, internet kafe/salon ve elektronik oyun yerleri, şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım araçları, otogarlar, ticari taksiler, taksi durakları, park/piknik alanları, lunapark/tematik parklar ve plajlar, cadde ve sokakları kapsayacak.Genelgeye göre “Aykırılıklar için birinci ihlalde uyarı, ikinci ihlalde idari para cezası, işyeri, ticari taksi ve toplu ulaşım araçları için üçüncü ihlalde 1 gün, dördüncü ihlalde 3 gün şeklinde faaliyet durdurma cezası teklifleri mülki idare amirine iletilecek.”


Dr. Seyit Ahmet Okur Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kayseri Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Eski Başkanı, işyeri hekimi olarak görev yapan Dr. Seyit Ahmet Okur’un Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

TTB, dün yaptığı açıklamada son sekiz günde sekiz hekimin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirmişti. Okur’un ölümüyle birlikte bu sayıyı dokuza çıktı.


Türkiye genelinde düğünlere kısıtlama

İçişleri Bakanlığı’nın 81 valiliğine gönderdiği Covid-19 ek tedbirler başlıklı genelgeye göre, ülke genelinde düğünlere kısıtlama getirildi.

Cuma gününden itibaren sokak, köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinliklere izin verilmeyecek.

Düğünler nikah merasimi şeklinde yapılabilecek ve düğünler, nikahlar en fazla bir saatte tamamlanacak. Nikahlarda dans edilmesine ve toplu yemek dahil olmak üzere her türlü yiyecek, içecek servisi, ikramının yapılmasına izin verilmeyecek.

Bu kapsamda 81 ilde getirilen yeni tedbirler şöyle:

  • Sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere müsaade edilmeyecek.
  • Ancak nikah merasimi şeklinde yapılabilecek olan düğünler ile nikahların en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanmasının sağlanacak.
  • Nikah merasimi şeklinde düğün veya nikah yapılacak düğün salonlarında, sandalye/koltuk düzeninin fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans/oyun pisti/alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulacak.
  • Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğünler ile nikahlarda, oyun oynanması/dans edilmesine, toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmasına, hiçbir şekilde izin verilmeyecek.
  • Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması yasaklanacak.
  • Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğün veya nikah törenlerine en az bir kamu görevlisinin (kolluk, zabıta vb.) görevlendirilmesinin sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek.
  • İçerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra nikah merasimi şeklindeki düğün ve nikahlarda, bu genelge ile düzenlenen hususlar dışında daha önce valiliklere gönderilen genelge ile Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan tüm kural ve tedbirlere eksiksiz riayet edilmesi sağlanacak.

Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 26,182,808
  • Can kayıpları: 867,362
  • İyileşenler: 18,446,968
  • Aktif vakalar: 6,868,478

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (6,290,737)
  • Brezilya (4,001,422)
  • Hindistan (3,853,406)
  • Rusya (1,005,000)
  • Peru (663,437)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (189,964)
  • Brezilya (123,899)
  • Hindistan (67,486)
  • Meksika (65,816)
  • Britanya (41,514)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bakan Koca ile görüşen TTB: Sağlık çalışanları için rutin test yapılacak
Sonraki Haber
AİHM Başkanı Türkiye'de: İktidardaki kişiler mahkemeleri kontrol edemez