Ana SayfaGüncelAİHM Büyük Daire, Demirtaş kararını 22 Aralık’ta açıklayacak

AİHM Büyük Daire, Demirtaş kararını 22 Aralık’ta açıklayacak

HABER MERKEZİ – AİHM Büyük Daire, HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili nihai kararını 22 Aralık’ta açıklayacak.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire’de bir yıl önce yapılan duruşmanın kararı 22 Aralık Salı günü açıklanacak.

Geçen yıl AİHM Büyük Daire’de yapılan duruşmada hem Türkiye hükümeti hem de Demirtaş’ı temsil eden avukatlar dinlenmişti.

AİHM, daha önce 20 Kasım 2018 tarihinde verdiği kararla, 4 Kasım 2016’da tutuklanan Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine ve ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ hükmetmişti.

Karara rağmen tahliyesi için yapılan başvuruları reddedilen Demirtaş, AİHM’in kendisi hakkında verdiği kararının aleyhteki maddelerini AİHM Büyük Dairesi’ne taşımak için başvuruda bulunmuş, Türkiye’nin kararı uygulamamasına ilişkin hüküm kurulmasını talep etmişti.

Tahliye oyunu

Demirtaş’ın yaptığı itiraz ile Türkiye’nin temyiz başvurusunu kabul eden Büyük Daire, 18 Eylül 2019’a duruşma tarihi vermişti.

Büyük Daire’deki bu davaya sayılı günler kala Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Eylül’deki duruşmada Demirtaş’ın tahliyesine hükmetmişti.

Ancak Demirtaş, hakkında daha önce “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen ve kesinleşen 4 yıl 8 aylık hapis cezası nedeniyle cezaevinden çıkamamıştı.

Tahliye kararının hemen ardından duruşma savcısı itirazda bulunarak Demirtaş hakkında yeniden tutuklama kararı istemiş, ancak bu talep reddedilmişti.

Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Demirtaş ve HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 2014 yılındaki Kobani eylemlerini gerekçe göstererek jet bir soruşturma başlatmıştı.

Bu kapsamda Demirtaş ve Yüksekdağ sevk edildikleri mahkemece “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçlamasıyla tutuklanmalarına karar verilmişti.

Erdoğan’dan yargıya ‘talimat’

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Aralık günü yaptığı açıklamada Demirtaş’ın tahliye edilmemesi için elinden geleni yapacaklarını söylemişti.

Demirtaş konusunda yargıya üstü kapalı talimat veren Erdoğan, “Ben inanıyorum ki bizim yargımız Selahattin Demirtaş gibi bir teröriste böyle bir imkân hazırlamaz. Biz ne gerekiyorsa sonuna kadar mücadeleyi verir ve böyle bir teröristin asla önünün açılmasına yol vermeyiz” demişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Covid-19: Küresel salgında vakalar 73 milyonu aştı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.