Ana SayfaGüncelHDP’den iktidarın Covid-19 aşı politikasına eleştiri

HDP’den iktidarın Covid-19 aşı politikasına eleştiri

HABER MERKEZİ – İktidarın pandemiyle mücadeledeki politikasının yetersiz olduğunu belirten HDP, aşı tartışmalarına ilişkin ise “Çin ile yapılan aşı anlaşması büyük muamma, ülke tek bir aşıya mahkum edilmemeli” açıklaması yaptı.

HDP Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Dr. Samet Mengüç, düzenlediği basın toplantısında pandemide gelinen son durumu ve aşı tartışmalarını değerlendirdi.

Mengüç, Türkiye’nin, güvenilirliği tartışmalı tek aşıya mahkum edilmemesi gerektiğini belirterek, iktidarın politikasını eleştirdi.

Covid-19 salgınına ilişkin Sağlık Bakanlığı’nca açıklanan resmi verilerin gerçeği yansıtmadığını ileri süren Dr. Mengüç, “Çünkü bilim çevrelerine göre bugün Türkiye’deki hasta sayısı yaklaşık 3 milyon, ölen kişi sayısı 60 ila 80 bin arasında” diye belirtti.

“AKP ve Sağlık Bakanlığı tüm yanlışlarında ve yetersizliklerinde ısrar etmeye, uyarıları dikkate almamaya devam ediyor” diyen Mengüç, Covid-19’a karşı geliştirilen aşıların en etkili bağışıklık yöntemi olduğunu, ancak tek başına pandemi ile mücadelede yeterli olmayacağını vurguladı:

Bildiğiniz gibi son günlerde bütün dünya yoğun bir şekilde pandemiye karşı aşı meselesini konuşuyor. Türkiye’de de bu konu hepimizin öncelikli gündemleri arasında yer alıyor. Ancak şunu belirtmemiz lazım; aşılanma bulaşıcı hastalıklarda ve salgınlarda en etkili bağışıklanma yoluyla korunma yöntemlerinden biridir. Ancak aşı tek başına koruyuculukta ve pandemiyle mücadelede yeterli değildir.

Aşılanmada amaç bireysel aşılama yoluyla toplumsal bağışıklık sağlamaktır. İnsanlığın bilimsel çalışmalar sonucu geliştirdiği aşılar sayesinde verem, kızamık, çiçek gibi birçok salgın ve öldürücü hastalık bugün etkisiz hale getirilmiştir. Prensip olarak aşılanmaya karşı çıkmak akılla, mantıkla ve bilimle bağdaşmaz.

Aşı çalışmaları ve aşılama; kararlılık, bilimsellik, şeffaflık ve tüm toplumu kucaklayan eşitlik ve ekonomik destek gerektiren bir süreçtir. Maalesef daha yolun başındayken AKP ve Sağlık Bakanlığı bu süreçte de sınıfta kalmıştır. İktidar aşı çalışmalarında aktif yer almamış, ileriye dönük ciddi hiçbir çalışma ve planlama yapmamıştır. ‘Nasıl olsa uluslararası sermaye aşıyı üretecek biz de parayı basıp alacağız’ mantığıyla hareket etmiştir.

Dr. Mengüç, Çin ile yapılan aşı anlaşmasının ise büyük bir muamma olduğunu dile getirdi:

Türkiye, sadece ve sadece bir tek aşı ile yetinmek zorunda kalmıştır. Çin ile yapılan bu aşı antlaşmalarının perde arkasına dair de kamuoyunun hiçbir bilgisi yoktur. Hangi imtiyazlar karşılığında bu antlaşmaların yapıldığı büyük bir muamma olarak durmaktadır. Türkiye pandemi sürecinde ‘sürü bağışıklığına’ terk ettiği halkını şimdi de henüz güvenliği ve etkinliği bilimsel olarak ispatlanamamış tek bir aşıya terk etmiştir. Toplumda yok olan güven duygusuyla aşılanma sürecine doğru gidiyoruz ne yazık ki.

“2021 Nisan ayına kadar 25 milyon insanımızı aşılamak için 50 milyon doz aşı antlaşması yapıldığını biliyoruz” diyen Mengüç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ki bu aşı yani Çin’in Sinovac aşısı güvenilirliği ve etkinliği henüz bilimsel olarak dünyada kabul görmemiş bir aşı. Güvenilirliği ve etkinliği yüksek olsa bile bugün minimum 120 milyon aşı dozuna ihtiyacı vardır Türkiye’nin. Peki gerekli ek 70 milyon aşı dozu ihtiyacı nasıl karşılanacak?

İktidarı ve Sağlık Bakanlığı’nı bir kez daha uyardıklarını vurgulayan HDP’li Mengüç, önerilerini şöyle sıraladı:

Samimi olun, ciddi olun ve toplum sağlığını ciddiye alın. Şeffaf olun, bilimsel olun, katılımcı olun ve kararları siz değil bilim dünyası alsın. Aşı ile ilgili yapılan antlaşmaları tüm gerçekliğiyle kamuoyu ile paylaşın. Hangi tarihte aşılanma başlayacak? Aşılama planı ve programınız nedir? Aşılar ücretsiz mi olacak, ücretli mi? Toplumda bugüne ve geleceğe dair kaybolan güven duygusunu sağlamak için sağlık, sosyal ve ekonomi alanındaki bağımsız otoritelerle tüm verileri paylaşın ve bu otoritelerin öneri, katılım ve desteklerine açık olduğunuzu kamuoyuna ispatlama görev ve sorumluluğunuzu yerine getirin.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ATV’nin HDP logosuna mermi ve bomba yerleştirmesi RTÜK’e taşındı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.