Ana SayfaÇalışma YaşamıAİHM’den KHK ihraçlarıyla ilgili ilk ihlal kararı

AİHM’den KHK ihraçlarıyla ilgili ilk ihlal kararı

HABER MERKEZİ – AİHM, OHAL döneminde çıkarılan KHK ile işine son verilen Hamit Pişkin’in başvurusunda kararını açıkladı. Türkiye ‘adil yargılanma’ ve ‘özel hayatın korunması’ haklarını ihlalden mahkum edildi. İhlal kararını değerlendiren hukukçu Kerem Altıparmak, “ne şiş yansın ne kebap kıvamında bir karar” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile görevlerinden ihraç edilen binlerce kişiyi ilgilendiren ilk davada kararını açıkladı.

AİHM, 2016 yılında KHK ile işine son verilen Hamit Pişkin’in bireysel başvurusunda “adil yargılanma” ile “özel hayata saygı” haklarının ihlal edildiğine oybirliğiyle hükmetti.

Pişkin’in, bir kamu kuruluşu olan Kalkınma Ajansı’ndaki işine “terör örgütüyle iltisaklı olduğu şüphesi” ile 667 sayılı KHK uyarınca son verilmişti.

DW Türkçe’de yer alan habere göre kararda, işten çıkarma kararının işveren tarafından geçerli sebep belirtilmeden KHK’ye dayandırıldığına işaret edilerek, Pişkin’in kendisine kanıt ve somut gerekçe sunulması için mahkemelere yaptığı başvuruların da sonuç vermediği kaydedildi.

Ayrıca AİHM, başvurucunun işini kaybetmenin yanı sıra toplumda “terörist” olarak yaftalandığını, KHK ile işten çıkarıldığı için başka iş bulma imkanının kalmadığını, özel ve mesleki ilişkiler kurma ve ilişkilerini sürdürme imkanının kısıtlandığını, ayrıca mesleki ve toplumsal itibarının büyük zarar gördüğünü kaydetti.

AİHM, Türkiye’yi başvurucuya 4 bin euro manevi tazminat ödemeye de mahkum etti. Maddi kayıplarla ilgili tazminat kararı ise çıkmadı.

Altıparmak: Kararın devam eden sürece hiçbir ciddi etkisi olmayacak

Bu kararın, AİHM’in sonraki kararlarında emsal oluşturabileceği belirtiliyor. Ancak insan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak aynı görüşte değil.

Kararı değerlendiren Altıparmak, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “AİHM’in Pişkin kararı tahmin ettiğimiz gibi ne şiş yansın ne kebap kıvamında bir karar. İhraç kararnamesini ceza hükmü olarak görmüyor. Yasal öngörülebilirlik açısından iltisak, irtibat kavramlarında sorun görmemiş. İhlal kararının devam eden sürece hiçbir ciddi etkisi olmayacak” ifadelerini kullandı.


Bu haberde BBC Türkçe’den de yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AYM, Kavala’nın başvurusunu Genel Kurul’a sevk etti
Sonraki Haber
Hastaneye kaldırılmıştı: Ağır hasta tutuklu Turan ameliyat edilmeden cezaevine geri götürüldü