Ana SayfaGüncelDört partiden ABD yaptırımlarına karşı ortak bildiri, HDP’den şerh

Dört partiden ABD yaptırımlarına karşı ortak bildiri, HDP’den şerh

HABER MERKEZİ – AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti, ABD’nin Türkiye’ye Rusya’dan S-400 satın alması nedeniyle yaptırım uygulama kararı almasını ortak bir bildiriyle kınadı. HDP ise yaptırım kararlarının sorumlusunun hükümet olduğunu belirterek, bildiriyi imzalamadı.

ABD, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alınması nedeniyle Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı’na (SSB) yaptırım uygulama kararı almıştı.

Söz konusu ABD’nin yaptırım kararını AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti grupları ortak bir bildiriyle kınadı.

Hazırlanan ortak bildiri Meclis Genel Kurulu’nda okundu.

“Türkiye milli güvenliğinin gerektirdiği hiçbir adımı atmaktan çekinmez. Bu konuda tehdit ve yaptırımlar karşısında geri adım atacak bir ülke değildir” denilen bildiride şunlar ifade edildi:

ABD’nin attığı bu yanlış adım müttefiklik ruhuyla bağdaşmaz. Karşılıklı saygı temelinde ileri götürülmesi gereken ilişkilerimize de bir fayda sağlamayacağı açıktır.

Türkiye, dış politikasında barış ve istikrara katkıda bulunmak için üzerine düşeni yapan bir ülkedir. NATO’nun saygın ve vazgeçilmez müttefikleri arasında yer almaktadır.

Çıkar gruplarının dar görüşlü ve hasmane ajandalarının Türkiye-ABD ilişkilerini rehin almasına müsaade edilmemelidir.

Türkiye’yi dışlayan bir bakış açısının dünya barışına katkı sunması mümkün değildir. Bu tavır, NATO’nun müttefiklik ruhuna aykırıdır. Bu nedenlerle, ABD’yi bu vahim yanlıştan bir an evvel geri dönmeye davet ediyoruz.

HDP’den şerh

Dört partinin imzaladığı bildiriye HDP imza atmadı.

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç imzasıyla kamuoyuyla paylaşılan açıklamada, şunlar ifade edildi:

Rusya ile yapılan S-400 füze anlaşmasına HDP olarak ilk günden karşı tutum almıştık. Diğer taraftan ABD ile diplomasi ve dış ilişkileri Trump ile kurulan şahsi ilişkilere indirgeyen hükümetin tutarsız yaklaşımının da sürdürülemez olduğu belirtmiştik.

Suriye Savaşı ve Afrin pazarlıkları ile birlikte anılan S-400 anlaşması basit bir askeri ticaret anlaşması değildir. Rusya’dan askeri malzeme alan ülkelere 2017’den beri otomatik olarak uygulanan CAATSA yaptırımlarının Türkiye’ye uygulanacağı en başından beri biliniyorken, beklenmeyen bir gelişmeymiş gibi yaklaşım sergilemeyi doğru bulmuyoruz.

“Yaptırımların sorumlusu AKP”

Bu yaptırım kararlarının sorumlusu Türkiye’yi uluslararası alanda yalnızlaştıran AKP hükümetidir. Şimdiye kadar yaptığımız uyarı ve eleştirilerin küçük bir kısmı dahi dikkate alınmış olsaydı bugün bu noktada olmayacaktı. Hükümetin, hatalı politikaları üzerinde ciddiyetle düşünmesi gereken bir zamandayız.

Belli ki ABD Hükümeti 12 adet olan CAATSA yaptırımlarının en hafiflerinden birkaçını seçmiş ve şimdilik kimi savunma sanayi yetkilileri ile sınırlı tutmuştur. S-400 krizi aşılamazsa yaptırımlar şimdiki sınırların ötesine geçip genişleyebilir, zaten çok zorda olan halkı ekonomik olarak perişan edebilecek bir seviyeye yükselebilir. Asıl engellememiz gereken yakın zamanda olabilecek bu muhtemel gelişmedir.

“Çözüm iktidar arkasına hizalanmak değil”

Yıllardır iktidarın mevcut politikalarını eleştirip karşısında yer alırken aynı zamanda Türkiye’nin böyle bir tablo ile karşı karşıya kalmamasının mücadelesini veriyorduk. Bugün de aynı tutumumuzu sürdürüyoruz.

Yaptırım kararlarına karşı çıkmanın yolu iktidarın ülkeyi uçuruma sürükleyen politikalarının arkasında hizalanmak değil, böylesi politikaların karşısında durup halka bir alternatif çıkış yolu göstermektir. S-400, F-35, CAATSA etrafında dönen tartışmaları hükümetin yanlış politikalarından müteşekkil bir militarist oyun olarak görüyoruz ve bu oyuna ortak olmayacağız diyoruz.

  ABD Türkiye’ye yönelik S-400 yaptırımlarını açıkladı
  ABD'nin S-400 yaptırımlarına tepkiler neler?

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hastaneye kaldırılmıştı: Ağır hasta tutuklu Turan ameliyat edilmeden cezaevine geri götürüldü
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.