Ana SayfaDünyaTürkiye’den Doğu Akdeniz’deki gerginliği düşürecek adım

Türkiye’den Doğu Akdeniz’deki gerginliği düşürecek adım

HABER MERKEZİ – 10 Ağustos’tan bu yana Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini sürdüren Oruç Reis araştırma gemisi, beraberindeki donanma gemileriyle birlikte Antalya’ya geri döndü. Yunanistan Başbakanı Mitsotakis, Oruç Reis’in geri dönüşünün olumlu bir adım olduğunu söyledi.

Doğu Akdeniz’de var olduğu tahmin edilen doğalgaz ve petrol rezervlerini araştırmakla görevli Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in Antalya Limanı’na demir attığı bildirildi.

Bölgede Yunanistan ile Türkiye arasında son yılların en büyük krizine neden olan araştırma görevi, daha önce üç kez uzatılmıştı.

1 Eylül’de ilan edilen en son Navtex’in (denizcilere duyuru) süresi 12 Eylül Cumartesi günü dolmuştu.

Atina memnun

Gelişmeyi memnuniyetle karşılayan Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas, yaptığı açıklamada, Oruç Reis’in Türkiye’ye dönmüş olmasının “olumlu bir adım” olduğunu söyledi.

“Doğu Akdeniz’deki gerginliği düşürecek bu adımın anlık olmayacağını umut ediyorum. Bu olumlu işaretler devam ettikçe Türkiye ile istikşafi görüşmeleri başlatmaya hazırız” diyen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ise Türkiye’yi, Doğu Akdeniz’deki ekonomik bölgelerin kesin sınırlarının belirlenebilmesi için bir diyalog kurulması konusunda yeni adımlar atmaya çağırdı.

Mitsotakis bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yüz yüze görüşmeye hazır olduğunu da söyledi.

Fotoğraf: Twitter/MSB

Oruç Reis’in Ağustos ayının ikinci haftasından bu yana Doğu Akdeniz’de araştırma yapması Türkiye ile Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında büyük gerginliğe neden olmuştu.

Ankara’yı sert şekilde eleştiren Avrupa Birliği (AB) de Türkiye’ye yönelik yaptırım uygulama tehdidinde bulunmuştu.

Atina yönetimi, Türkiye’nin bölgedeki araştırma faaliyetlerinin yasa dışı olduğunu iddia ediyor. İddiaları geri çeviren Ankara ise araştırma yapılan bölgelerin Türkiye’nin kıta sahanlığına dahil olduğunu savunuyor.

Öte yandan NATO’dan bu ay başında yapılan açıklamada, iki ülkenin, donanmalarının bir kaza yaşamaması için teknik görüşmeler yapmak konusunda anlaştıkları kaydedilmişti.

Atina reddetse de Milli Savunma Bakanlığı iki ülkenin askeri yetkililerinin, Perşembe günü Brüksel’deki NATO karargahında ilk etap görüşmeler için bir araya geldiğini duyurmuştu.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yunanistan’daki Kürt mülteci İran'a iade riskiyle karşı karşıya
Sonraki Haber
Demirtaş'ı ziyaret eden HDP eşbaşkanlarından açıklama