Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vakalar artıyor, yeniden kapanmalar başladı

Covid-19: Küresel salgında vakalar artıyor, yeniden kapanmalar başladı

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Corona virüsü vaka sayısı 45 milyonu aşarken, can kayıpları da 1 milyon 200 bine yaklaşıyor. Dünya çapında aktif vaka sayısı ise 11 milyon bandını geçti. Vaka sayılarının hızla arttığı Avrupa’da birçok ülke yeniden kapanmaya gidiyor. Resmi verilere göre Türkiye’de Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 10 bini geçerken, Sağlık Bakanı Koca İstanbul’da hızla artan vaka sayılarının tüm ülke genelinde salgınla mücadeleyi kontrolden çıkarabileceği uyarısında bulundu. Gelişmeler sayfamızda.

 


Rusya’da yarasalarda Corona virüse rastlandı

Rusya Epidemiyoloji Merkez Araştırma Enstitüsüne bağlı Genomik Araştırma Grubu‘nun direktörü Anna Speranskaya, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) uzmanlarının Rusya’daki bazı yarasa organizmalarında Corona virüse rastladıklarını açıkladı.

Sputnik’in haberine göre, Anna Speranskaya Rusya haber ajansı RİA Novosti’ye verdiği röportajında, Rusya’da yaşayan bazı yarasalarda Corona virüsü ailesinden olan birtakım virüslerin saptandığını, bunların tam olarak hangi virüsler olduğuna ilişkin araştırmanın ise hala devam ettiğini söyledi.

Genomik araştırma uzmanının aktardığına göre bu çalışma, yarasalarda da bulunan bir dizi başka virüsün genom dizilimlerinin saptanmasına olanak sağladı.

“Yarasaların tilki ya da kirpi gibi diğer hayvanlardan daha tehlikeli olmadığını, zira bu hayvanların da insanlar için tehlike yaratabilecek virüslerin taşıcıları olabileceğini” kaydeden Speranskaya, bu tehlikeden kaçınmak için yalnızca yarasalara dokunmamanın, onlarla temasa geçmemenin ve habitatlarına girmemenin yeterli olacağını da sözlerine ekledi.


Dünya genelinde Covid-19 vaka sayısı 45 milyonu aştı

Londra’nın Oxford caddesinde bir yurttaş Covid-19 salgınına karşı bu maskeyle önlem aldı. (Fotoğraf: AFP)

Worldometer internet sitesine göre, dünya genelinde tespit edilen Covid-19 vaka sayısı 45 milyon 119 bin 271 oldu.

Covid-19 nedeniyle dünya genelinde 1 milyon 183 bin 351 kişi yaşamını yitirdi, 32 milyon 857 bin 49 kişi de virüsü yenerek sağlığına kavuştu.

ABD, 9 milyon 148 bin 462 vaka sayısıyla birinci sırada yer alırken, bu ülkeyi 8 milyon 71 bin 189 vaka ile Hindistan, 5 milyon 474 bin 840 vaka ile Brezilya, 1 milyon 581 bin 693 vaka ile Rusya, 1 milyon 235 bin 132 vaka ile Fransa, 1 milyon 194 bin 681 vaka ile İspanya, 1 milyon 130 bin 533 vaka ile Arjantin, 1 milyon 41 bin 935 vaka ile Kolombiya, 965 bin 340 vaka ile Britanya ve 906 bin 863 vaka ile Meksika, 894 bin 928 vaka ile Peru izliyor.

Türkiye ise 370 bin 82 vaka ile dünya genelinde 21. Sırada yer alıyor. Can kaybı ise 10 bin 99’a yükseldi.


İspanya’da OHAL 6 ay daha uzatıldı

İspanya parlamentosu, Covid-19 ile mücadele kapsamında ilan edilen olağanüstü hali (OHAL) 6 ay daha uzatan kararı onayladı.

Ülkede hızla artan vaka ve buna bağlı can kayıpları nedeniyle bu kararın alındığı belirtildi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, daha önce Kanarya Adaları hariç ülke genelinde saat 23.00 ile 06.00 arasında sokağa çıkma yasağının uygulanacağını duyurmuştu.

Salgından dolayı ilk olarak 14 Mart-21 Haziran arasında OHAL ilan eden İspanya, bu süreçte halka mecbur olmadıkça (işe gitmek, sağlık veya alışveriş) sokağa çıkma yasağı getirilmiş, okul, bar, restoran ve mağazalar kapatılmıştı.

İspanya’da ülke genelinde son açıklanan verilere göre 1 milyon 194 bin 684 kişi virüse yakalandı. Toplam can kaybı ise 34 bin 466’ya ulaştı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 72 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 319 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 370 bini aştı.

29 Ekim Perşembe günü Türkiye’de 134 bin 416 test yapıldığı ve 2 bin 319 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 72 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, bin 581 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 370 bin 832’ye, toplam can kaybı ise 10 bin 99’a yükseldi.


Bugün üç hekim Corona virüsünden yaşamını yitirdi

Corona virüsü ile mücadelede büyük görev sırtlanan sağlık çalışanları da virüse yakalanarak hayatını kaybediyor.

Bugün Covid-19 tedavisi gören İstanbul, Sakarya ve Eskişehir’deki üç hekim yaşamını yitirdi.

Can kayıplarını Twitter üzerinden duyuran Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul Medicalpark Bahçelievler Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Engin Türkmen, Sakarya Akyazı’da çalışan Dr. Hasan Tepeçınar ve Eskişehir Acıbadem Hastanesi’nde diş hekimi olarak çalışan Dt. Burhan Yürütücü’nün Covid-19 nedeniyle vefat ettiğini açıkladı.


Üç kardeş iki ay içinde ‘Corona’dan hayatını kaybetti

Rize’nin Çayeli ilçesinde, 55 yaşındaki Rukiye Çakıroğlu, 67 yaşındaki Necmettin Çakıroğlu ve 64 yaşındaki Emine Bayraktutan isimli üç kardeş, yaklaşık iki ay içinde, Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdi.

DHA’da yer alan habere göre Çayeli ilçesi Sarısu köyünde oturan Mustafa Çakıroğlu’nun iki kızı ve oğlu Corona virüsüne yakalandı.

Tedaviye alınan Rukiye Çakıroğlu 4 Eylül’de İstanbul’da, Emine Bayraktutan ise 17 Eylül’de Düzce’de hayatını kaybetti.

İki kardeşini kaybeden Necmettin Çakıroğlu da Corona virüsüne yakalandı.

Covid-19 testi pozitif çıkmasının ardından hastanede tedavi altına alınan Çakıroğlu da dün hayatını kaybetti.


“Herkesin 2021 sonuna kadar aşılanması mümkün değil”

Fotoğraf: Reuters

Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) aşı komisyonu başkanı Thomas Mertens, Covid-19 aşısı ile ilgili çalışmaların hızla tamamlanması halinde bile halkın tamamının aşılanmasının 2022 yılını bulabileceğini söyledi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Mertens, “Yakında aşı bulunsa bile, tüm nüfusa aşı yapılması 2021 yılının sonuna kadar tamamlanamayacak” dedi.

“Aşılama sayesinde enfeksiyon sürecinde belirgin bir değişiklik görebilmemiz ve durumun yeniden sakinleştiğini söyleyebilmemiz çok uzun sürecek” diye konuşan virolog Mertens, aşılama çalışmalarına başlanmasının ardından her gün 100 bin kişiye aşı yapılması halinde bile 15 milyon kişinin aşılanabilmesi için 150 güne ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Mertens, aşılamaya başlanmasında acele edilmemesi konusunda da uyarıda bulunarak, “Aşı yapılmaya başlanması aceleye getirilmemeli. Aşılamaya dört hafta erken veya geç başlamak o kadar önemli değil” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü, aşılama çalışmalarına 2021 yılının ortasında başlanabileceğini tahmin ediyor. Sağlık açısından riskli gruplar ile sağlık çalışanlarına aşı yapılmada öncelik verilmesi bekleniyor.


İmamoğlu ‘Corona’ya yakalanmadan iki gün önce apandisit ameliyatı olmuş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun Corona virüsü nedeniyle 24 Ekim’de hastaneye kaldırılmadan önce apandisit ameliyatı olduğu ortaya çıktı.

Hürriyet gazetesi muhabiri Fatma Aksu’ya konuşan İBB Sözcüsü Murat Ongun, İmamoğlu’nun apandistinin 21 Ekim’de Amerikan Hastanesi’nde 25 dakika süren bir operasyonla alındığını, operasyon öncesi yapılan Covid-19 testinin negatif çıktığını söyledi.

Ongun, “Başkan 22 Ekim Perşembe günü sabah 08.00’de taburcu oldu. Cuma akşamı ateşi çıkınca, apandisit operasyonundan kaynaklı olabilir diye tekrar hastaneye gittik. Ateş demek, Corona virüsü demek. Yapılan testlerin sonucu pozitif çıkınca, Corona virüsü tedavisine başlandı” dedi.

İmamoğlu, 24 Ekim’de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Covid-19 testim pozitif çıktı, tedavi sürecim başladı. Sağlık durumum şu an iyi, ilgi gösteren herkese teşekkürler. Sağlığınıza ve önlemlere mutlaka dikkat edin, hepinizi seviyorum” ifadelerini kullanmıştı.


Fransa tamamen, Almanya kısmen yeniden kapanıyor

Fotoğraf: AFP

Avrupa’da Corona virüsü vaka sayılarının en çok artış gösterdiği ülkelerden biri olan Fransa yeniden kapanıyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülke çapında yeniden kısıtlamaların uygulanacağını duyurdu.

Macron, önlemlerin 30 Ekim Cuma gününden itibaren yürürlüğe gireceğini ve yasakların 1 Aralık’a kadar devam edeceğini söyledi.

Macron’un açıkladığı önlemler uyarınca temel ihtiyaç amaçlı alışveriş ve doktor ziyaretleri dışında herkes evde kalacak, ayrıca mümkünse evden çalışılacak. Restoranlar, barlar ve alışveriş merkezlerinin büyük bir bölümü de kapanacak.

Mart ayında uygulanan kısıtlamalardan farklı olarak Fransa’da bu kez ilk ve orta dereceli okullar açık kalacak. Yüksek öğrenim kurumları ise online eğitimle devam edecek.

Almanya’da da hızla yayılan Corona virüsü nedeniyle 2 Kasım’dan itibaren çeşitli sektörlerdeki işletmelerin ay sonuna kadar kapatılması kararlaştırıldı.

Restoran ve barların yanı sıra tiyatro, opera, fuar, sinema ve oyun salonları da ay sonuna kadar kapanacak.

Bu işletmelere 10 milyar euroluk mali yardım yapılacağı bildirildi.

Kasım ayı sonuna kadar kararlaştırılan kısıtlamalar arasında kamuya açık alanlarda sosyal temas kısıtlamaları da bulunuyor. Buna göre kamuya açık alanlarda en fazla iki ayrı haneden kişiler yan yana bulunabilecek, ancak kişi sayısı 10 ile sınırlı olacak.


Dünya çapında vaka sayısı 45 milyona yaklaşıyor

Bir buçuk metrelik fiziksel mesafeyi koruyun. / Fotoğraf: AFP

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 44,774,241
  • Can kayıpları: 1,179,224
  • İyileşenler: 32,727,138
  • Aktif vakalar: 10,867,879

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (9,120,751)
  • Hindistan (8,040,203)
  • Brezilya (5,469,755)
  • Rusya (1,563,976)
  • Fransa (1,235,132)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (233,130)
  • Brezilya (158,468)
  • Hindistan (120,563)
  • Meksika (90,309)
  • Britanya (45,675)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meteoroloji’den dokuz kent için ‘sarı’ uyarı
Sonraki Haber
TJA Sözcüsü Gökkan gözaltına alındı