Ana SayfaÇalışma YaşamıBağımsız Maden İş: Soylu, sorunun çözümü için 15 Ocak’a kadar süre istedi

Bağımsız Maden İş: Soylu, sorunun çözümü için 15 Ocak’a kadar süre istedi

HABER MERKEZİ – Yıllardır ödenmeyen maaş ve tazminatları için eylemde olan ve dün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşen maden işçileri eylemlerini şimdilik durdurdu. Yapılan açıklamada Soylu’nun kendilerine, “Bana Ocak ayının 15’ine kadar süre verin. Bu süreye varmadan mutlaka bir çözüm üreteceğiz” dediği aktarıldı. Maden işçileri çözüm gerçekleşmezse 16 Ocak’ta tekrar Ankara yürüyüşüne başlayacaklar.

Manisa’nın Soma ilçesindeki Uyar maden işçileri, 2014’ten bu yana ödenmeyen maaş ve tazminatları için 12 Ekim’de Ankara’ya yürüyüş başlatmıştı.

İşçilerin yürüyüşü bir aydır jandarma tarafından çeşitli gerekçelerle engellenmiş, bunun üzerine işçiler dün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmüştü.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası (Bağımsız Maden İş), dün gerçekleşen görüşmeye ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Soylu’nun, en kısa sürede bu sorunu çözeceğini belirttiği ifade edilerek “Bana Ocak ayının 15’ine kadar süre verin. Bu süreye varmadan mutlaka bir çözüm üreteceğiz” dediği aktarıldı.

Ayrıca Soylu’nun Ermenek maden işçilerinin sorununun çözülmesiyle ilgili Karaman Valisi’ni arayarak sorunun iki gün içinde çözüme kavuşturulmasını söylediği ifade edildi.

Açıklamada görüşmeye ilişkin şöyle denildi:

İlk günden beri patronu kollamak adına önümüze konulan uyduruk yasaklamalarla karşımıza çıkıldı. Yol defalarca kesildi. Tekrar gözaltı yaşandı. Ardında Uşak yolundayken Gölmarmara’da Manisa Valisi’nin görüşme daveti geldi, heyetimiz önce valiyle ardından ertesi gün Ankara’da İç İşleri ve Enerji Bakan yardımcılarıyla görüşme gerçekleştirdi. Sorun çözümü için İçişleri, Enerji ve Çalışma Bakan bürokratlardan oluşan bir komisyon kuruldu. Komisyon görevini tamamlayıp bakanlıklara görüş bildirdi. Ardından dün İzmir Vilayetler Evi’nde bir hafta Berat Albayrak’ın istifası nedeniyle ertelenen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile heyetimizin görüşmesi gerçekleşti. Üç somut çözüm önerimizi tekrarladık.

Soylu, sendikanın talepleri doğrultusunda Ermenek işçilerinin sorununun iki gün içinde çözüme kavuşturulmasını söyledi. Bugün Ermenek’te heyetimizin Karaman valisiyle nihai çözüm doğrultusunda toplantı yapılacak. Heyetimiz İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Ocak ayının 15’ine kadar aktif bir takip süreci yürüteceğimizi, şayet söz verilen süre içinde çözüm gerçekleşmez ise 16 Ocak’ta Ankara Yürüyüşü’ne başlayacağımızı iletti.

Geçen yıl ki zaferimizin tecrübesiyle diyoruz ki Yaşasın Uyar Maden İşçilerinin Onurlu Mücadelesi ve Zaferi! Bu mücadeleye emek etmiş, sorumluluk almış, dayanışma göstermiş, iyi dilekler dilemiş, dua etmiş herkese ama herkese çok teşekkür ediyoruz.

‘Kaldırın yumruklarınızı, korkmuyoruz’ 

Sendika tarafından yapılan açıklamada ayrıca hakları için direnen diğer işçilere de ‘yalnız değilsiniz’ mesajı verildi.

İki milyona yakın ücretsiz izine mahkum edilmiş işçi kardeşlerimize, milyonlarca işsiz kardeşlerimize, pandemi koşullarında aralıksız çalışmaya mahkum edilmiş işçi kardeşimize, sendika hakları için ya da bizler gibi tazminat hakları için yurdun dört bir yanında direnen Uzel Makine, Atlasjet, Bimeks, Tüvtürk, Özer Elektirk, FZK, Real Market, Cargill, Samsun Çorum Nakliyat Ambarı, Milas Çınartaş, Grup Tekstil, SystemairHSK işyerlerinden işçi kardeşlerimize, KHK’lara karşı direnen kamu emekçisi kardeşlerimize, ömrünü yoksullukla, pandemi korkusuyla sürdüren emekli annelerimize, babalarımıza diyoruz ki yalnız değiliz, birbirimizi görüyoruz.

Patronların dümeninde durdurduğu kokuşmuş sendikal düzen de, bu ilkel, vahşi sermaye düzeni de insan eliyle insan hayatını yağmalıyor, meslek hastalığı, iş cinayeti, uzuv kayıplarıyla kan emerek kar ediyorlar, ve bizler şuna inanıyoruz, mücadelemizde umut örnekleri yaratmaya gayret ediyoruz. Diyoruz ki sıradan, emekleriyle yaşayabilen insanlar olarak cesaretlerimizle yakacağımız korkusuzluk fenerleriyle bu kula kulluk düzenini değiştirebiliriz. İnsanca, eşit, özgür, onurlu, adil bir yaşam sürebileceğimiz bir ülke ortamını yaratabiliriz, yaratacağız da.

Çünkü Son Çare Biziz…

Bizleriz…

Uzatın ellerinizi, kaldırın yumruklarınızı.. KORKMUYORUZ diyerek başlayalım…


Açıklamanın tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Maraş'ta bir erkek evli olduğu kadını öldürdü
Sonraki Haber
HDP: Maden şirketleri istiyor diye kanun çıkarılamaz