Ana SayfaEkolojiHDP: Maden şirketleri istiyor diye kanun çıkarılamaz

HDP: Maden şirketleri istiyor diye kanun çıkarılamaz

HABER MERKEZİ – Meclis’te görüşülen torba kanun teklifiyle maden şirketlerinin ruhsat alanı dışına tesis kurmasının önünün açıldığını söyleyen HDP Grup Başkanvekili Oluç, “Maden şirketleri istiyor diye kanun çıkarılamaz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Genel Kurul’da görüşmeleri başlanacak olan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne dair konuştu.

Oluç, tüm itirazlara ve önerilere rağmen kanun teklifinin komisyondan geçtiğini belirterek, teklifin 6’ncı maddesinin maden şirketlerinin ruhsat alanı dışına tesis kurmasının önünü açtığını söyledi.

Madencilik faaliyeti yürüten şirketlerin ruhsat alanları dışında faaliyet yürütebilme maddesiyle birlikte başta ormanlar olmak üzere tarım alanlarının, meraların, içme suyu alanlarının ve kıyıların madenciliğe açılacağına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

Bu son derece vahim bir madde. Ruhsat alanı dışında faaliyet yapacaksa o zaman ruhsata ne gerek var. O zaman ruhsat almasın ya da ÇED raporlarına niye ihtiyaç var. ÇED raporları olmadan, ruhsat olmadan şirketler istedikleri yerde istedikleri çalışmayı yapsınlar. Bu madde mutlaka geri çekilmelidir. Şirketlere geçici tesis adı altında faaliyet yapma hakkı tanıyor, bu oralarda kalıcı hasarların oluşmasına yol açmak demek. Tesisler geçici olabilir ama çevreyi, ekolojik dengeyi tahrip eden adımla kalıcı hale gelir. Maden şirketleri istiyor diye kanun çıkarılamaz.

İktidarın en çok istediği şeyin denetimsizlik olduğunu belirten Oluç, söz konusu maddenin denetimsizliği de getireceğini vurguladı.

Teklifin 12’nci maddesine de değinen Oluç, söz konusu madde ile eski araba lastiğinin biokütle tanımı içine alınmaya çalışıldığını belirtti.

Bu sayede araba lastiği yakan şirketlere devlet teşviki verilmek isteniyor. Diyeceksiniz ki araba lastiğinin yakılmasında ne sakınca var, yenilenebilir enerji kapsamına alınmak isteniyor. Böyle bir şey mümkün mü, çevreyi tahrip edecek, zehirli gaz salınımına yol açacak bir konu ile ilgili konuşuyoruz. Bunun yenilenebilir enerjiye dahil edilmesi akıllara ziyan bir durumdur. Çevre kirliğini arttıracak bir adımdır, kabul edilemez bir madde de budur.

Diğer yandan maden işçilerinin taleplerinin arkasında olduklarını da belirten Oluç, Bağımsız Maden İş’in bugün yaptığı açıklamaya değinerek, şunları söyledi:

Yıllardır mücadele eden madenciler bu mücadele de önemli bir kazanım elde ettiler. Dün itibariyle hükümetin çeşitli temsilcileri madencilerle görüştüler. Madenciler bugün yaptıkları açıklamada bunu açıkladılar. 15 Ocak’a kadar taleplerinin yerine getirileceğine dair yetkililer tarafından söz verildiğini ifade ettiler. Yani madenciler yürüdüler, direndiler, mücadele ettiler ve bu sözü kazandılar. Biz bu sözün takipçisi olacağız. 15 Ocak’a kadar madencilerin taleplerini yerine getirilmesi mücadele edeceğiz.




Önceki Haber
Bağımsız Maden İş: Soylu, sorunun çözümü için 15 Ocak'a kadar süre istedi
Sonraki Haber
İzmir Tabip Odası: Kentte salgın kontrolden çıktı