Ana SayfaDünyaAvrupa Konseyi: Kavala’nın serbest kalması rica değil, bağlayıcı hukukun gereği

Avrupa Konseyi: Kavala’nın serbest kalması rica değil, bağlayıcı hukukun gereği

HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Osman Kavala’nın serbest bırakılmasının AİHM’in kararı ile bir rica değil, bağlayıcı hukukun bir gereği olduğunu söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 10 Aralık 2019’da iş insanı Osman Kavala’nın makul şüphe bulunmadan siyasi gerekçelerle tutuklandığına hükmetmiş ve tutukluluğun derhal sona erdirilmesini istemişti.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) konuşan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, söz konusu AİHM’in kararına karşın halen cezaevinde tutulan Kavala’nın durumuna değindi.

Üye ülkelerin AİHM’in kararlarına uyacaklarına dair anlaşmaya gönüllü imza attıklarını hatırlatan Buric “Bu bir istek değil, bağlayıcı hukukun bir gereği” dedi.

AİHM’in Kava hakkındaki verdiği kararı da hatırlatan Buric, “Bu tutuklama ve hüküm öncesi cezaevinde tutmanın gizli amacı onu susturmak ve muhalifleri caydırmak. Bu nedenle Kavala serbest bırakılmalıdı” dedi.

Türkiye’deki yetkililerin Kavala’nın tutukluğu için yeterli delil ortaya sunamadığını belirten Buric, örgütün iki ana sözleşmesi olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa Sosyal Şartı’na vurgu yaptı.

2017’den beri tutuklu

Osman Kavala, 18 Ekim 2017’de gözaltına alındı ve 15 gün gözaltında tutulduktan sonra 1 Kasım 2017’de “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konuldu. Halen aynı cezaevinde tutuluyor.

Kavala tutuklandıktan yaklaşık 1,5 yıl sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlendi.

İlk duruşma 24 Haziran 2019’da Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunda yapıldı. Oy çokluğu ile Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. 18 Temmuz ve 9 Ekim’deki duruşmalarda da mahkeme Osman Kavala için tahliye taleplerini reddetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 10 Aralık 2019’da Osman Kavala’nın makul şüphe bulunmadan siyasi gerekçelerle tutuklandığına hükmetti ve tutukluluğun derhal sona erdirilmesini istedi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM’in kararının henüz kesinleşmediği gerekçesiyle oy birliği ile Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

18 Şubat 2020’de yapılan duruşmada mahkeme, aralarında Osman Kavala’nın da olduğu Gezi Parkı Davası’nda yargılanan sanıkların beraatine karar verdi.

Silivri Cezaevi’nden tahliyesi gerçekleşmeden Osman Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili daha önce re’sen tahliye edildiği başka bir soruşturmadan yeniden gözaltı kararı verildi.

Kavala ertesi gün bu kez “casusluk” suçlamasıyla tutuklandı.

‘Casusluk’ gerekçesiyle yeniden tutuklanan Osman Kavala hakkında hazırlanan yeni iddianamede, Kavala için üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis cezası isteniyor.

22 Ocak 2021’de Gezi davasında Kavala’nın da bulunduğu dokuz sanık hakkında yerel mahkemenin verdiği beraat kararı istinaf mahkemesi tarafından bozuldu.

Beraat kararı veren mahkeme hakkında ise Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından inceleme ve soruşturma başlatılmıştı.


Karınca, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gülistan Doku’nun ailesi Erdoğan’la görüştü
Sonraki Haber
Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 100 milyonu geçti