Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayısı 55 milyona yaklaşıyor

Covid-19: Küresel salgında vaka sayısı 55 milyona yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Dünya çapında Corona virüsü vaka sayısı 55 milyona yaklaşırken, can kayıpları 1 milyon 300 binin üzerinde. Aktif vaka sayısı ise 15 milyonu geçti. Resmi verilere göre Covid-19 nedeniyle 11 bin 500’den fazla insanın öldüğü Türkiye’de ağır hasta sayısı artıyor, günlük hasta sayısı 3 binin üzerine seyrediyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 89 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 223 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 415 bine yaklaştı.

15 Kasım Pazar günü (bugün) Türkiye genelinde 142 bin 496 test yapıldığı ve 3 bin 223 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 89 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 2 bin 561 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 414 bin 278’e, toplam can kaybı ise 11 bin 507’ye yükseldi.


Prof. Uğur Şahin’e göre ‘hayat gelecek kış itibariyle normale dönecek’

Prof. Uğur Şahin

Pfizer ve BioNTech, Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığına karşı geliştirdikleri aşının insanlar üzerinde yüzde 90 etkili olduğunu duyurmuştu.

BioNTech CEO’su Prof. Uğur Şahin, aşının etkisinin yaz aylarında yoğun bir şekilde görüleceğini ve hayatın gelecek kış itibariyle normale döneceğini söyledi.

BBC’de yayımlanan Andrew Marr Show programına katılan Şahin, aşının virüsün bulaş oranını azaltacağına ve aşı vurulmuş bir kişideki semptomların gelişmesini engelleyeceğine inandığını kaydetti.

Şahin, “Ben böyle yüksek etkili bir aşıyla insanlar arasındaki bulaşmanın azalacağına inanıyorum. Belki yüzde 90 değil, belki yüzde 50 oranında. Ancak bunun salgının yayılmasında büyük bir azalma getireceğini de unutmayalım” dedi.

Her şey yolunda giderse aşının dağıtımının bu yılın sonunda ve 2021’in başlarında başlayabileceğini vurgulayan Şahin, amaçlarının Nisan ayı itibariyle dünya genelinde 300 milyon doz aşı dağıtmak olduğunu ve bunun sadece “etkili olmaya başlamamızı” beraberinde getireceğini belirtti.

Daha büyük etkinin daha sonra görüleceğini belirten Şahin, “Enfeksiyon oranlarının düşmesiyle yaz ayları da bize yardımcı olacak ve gelecek yılın sonbahar/kış aylarında yüksek düzeyde aşılanma oranı yakalamamız kesinlikle çok önemli” dedi.

Şahin, tüm aşılama programlarının gelecek sonbahar aylarından önce bitirilmesinin çok önemli olduğuna da işaret etti.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

İki sağlık çalışanı daha yaşamını yitirdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Bursa ve İzmir’de iki sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.


İçişleri Bakanlığı: Bir haftada 40 binden fazla kişiye maske cezası verildi

Fotoğraf: DHA

İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen “Koronavirüs Salgını Denetimleri” konulu genelge çerçevesinde ülke genelinde denetimler yapıldı.

6-13 Kasım tarihleri arasında yapılan denetimlerde,

  • Alınan tedbirlere aykırı hareket ettiği belirtilen 991 şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım aracı ile ticari taksi seferden men edildi,
  • 36 bin 873 işyeri tedbirlere uymadığı için uyarıldı,
  • 107 işyeri faaliyetten men edildi,
  • 40 bin 857 kişinin maske zorunluluğuna uymadığı, 389 kişinin ise HES kodu olmadan seyahat ettiği tespit edildi.

Tedbirlere aykırı hareket edenlere idari para cezası uygulandı. 4 bin 922 kişi ve işletme hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.


Dicle Üniversitesi’nden sağlıkçılara: ‘Belirtin olsa da çalış’

Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği, Covid-19’a yakalanan sağlıkçıların 10’uncu günün sonunda başta tat ve koku kaybı olmak üzere hastalık belirtileri devam etse bile işlerine geri dönmesini istedi.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Başhekimlik tarafından yayımlanan yazıda, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda hazırladığı rehber hatırlatılarak, “PCR testi pozitif çıkan çalışanlarımız PCR testi yapıldıktan gün 10 gün sonra maskeyle çalışmaya devam edeceklerdir” dendi.

Yazıda, “Kişilerde tat, koku, duyu kaybı ve öksürük semptomlarının olması, çalışmaya ve izolasyonun sonlandırılmasına engel değildir. Maske ile çalışmaya devam edeceklerdir” ifadeleri yer aldı.

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ imzalı yazıda, “Çalışanın kendi servisinde çalışan mesai arkadaşı veya tedavi ettiği hastaların pozitif çıkmış olması veya pozitif hasta ile temaslı olması test yapılmasını gerektirmez. Semptom olmadıkça maske ile çalışmaya devam etmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

SES Genel Sekreteri Pınar İçel, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Üniversite hastanesi tarafından sağlık çalışanlarına gönderilmiş olan belgede çalışanın semptomları devam etse de hatta pozitif kişilerle teması olsa bile çalışmaya devam etmek zorunda oldukları söylenmektedir. Bu yazı, Sağlık çalışanlarının sağlığının önemsenmediği gibi bulaşın kaynağı haline getirilmeleri anlamına da gelmektedir” dedi.

Yazının bilimsel gerçeklerle örtüşmediğini kaydeden İçel, “Akılla, bilimle hatta vicdanla açıklanamayacak olan bu belge, sağlık çalışanlarına yönelik idarecilerin düşmanca, hayatını önemsemeyen tutumunu ortaya koymakta olup dokuz aydır aralıksız salgınla mücadele eden bizler açısından utanç belgesi niteliğindedir” diye konuştu.



Avusturya’da ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması

Fotoğraf: Reuters

Avrupa’da Corona virüsü salgını nedeniyle hasta ve ölüm sayısı giderek artıyor.

Avusturya da bu nedenle ikinci kez ülke genelinde sokağa çıkma kısıtlaması ilan etti.

17 Kasım’da başlayacak sokağa çıkma kısıtlaması için Başbakan Sebastian Kurz, halkını Covid-19 vakalarındaki hızlı yükselişi engellemek adına evlerinin dışından kimseyle görüşmemeye çağırdı.

Salı günü başlayacak yeni sokağa çıkma kısıtlamalarıyla beraber okulların da kapanacağını ifade eden Kurz, öğrencilerin uzaktan eğitime başlayacağını belirtti.

Kuaförler dahil olmak üzere gerekli olmayan tüm mağaza ve hizmetlerin kapatılacağı önlemler 6 Aralık’a kadar devam edecek.

Avusturya, pandeminin ilk dalgası sırasında Mart ayında ülke çapında ilk sokağa çıkma kısıtlamalarını getirmişti.

Avusturya’da dün rekor seviyede 9 bin 586 yeni günlük Corona virüsü vakası bildirildi.

Bu sayı Avusturya’da ilk dalganın zirvesinden dokuz kat daha yüksek. Ülkede bugüne kadar 191 binden fazla vaka ve Covid-19 ile ilişkili bin 661 ölüm kaydedildi.



İmamoğlu: İstanbul’da bulaşıcı hastalıklar sebebiyle bir günde 164 kişi öldü

Fotoğraf: Bülent Kılıç / AFP

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, dün (14 Kasım) İstanbul’da bulaşıcı hastalıklar sebebiyle 164 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın günlük açıkladığı Covid-19 tablosuna göre ise Türkiye genelinde dün 92 kişinin Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

İstanbul Mezarlıklar Daire Başkanlığı’nın verilerini açıklayan İmamoğlu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenerek, “Tedbir almada gecikiyorsunuz” dedi.

Yaptığı ikinci bir paylaşımda ise Bakan Koca’nın kendisini aradığını söyleyen İmamoğlu, “Tedbirler konusunda hassasiyetle çalıştıklarını söyledi” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu, dün yaptığı bir açıklamada Corona virüsü salgında Türkiye’deki hasta sayısının yarısının İstanbul’da olduğunu ifade ederek, kentte kontrolün yitirildiğini söylemişti.

Ekrem İmamoğlu, bu sebeple İstanbul’da 2-3 haftalık bir kapanmanın şart olduğunu ifade etmişti.


Aktif vaka sayısı 15 milyonu geçti

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 54,328,752
  • Can kayıpları: 1,318,278
  • İyileşenler: 37,871,087
  • Aktif vakalar: 15,139,387

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (11,226,038)
  • Hindistan (8,814,902)
  • Brezilya (5,848,959)
  • Fransa (1,954,599)
  • Rusya (1,903,253)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (251,256)
  • Brezilya (165,673)
  • Hindistan (129,674)
  • Meksika (98,259)
  • Britanya (51,766)

Türkiye’de ağır hasta sayısı artıyor, günlük hasta sayısı 3 binin üzerine seyrediyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da bir erkek kendisinden boşanan kadın ile eşini öldürdü
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.