Ana SayfaGüncelİmamoğlu’na ‘Kanal İstanbul’ soruşturması: İBB ve İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama

İmamoğlu’na ‘Kanal İstanbul’ soruşturması: İBB ve İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama

HABER MERKEZİ – İYİ Parti lideri Meral Akşener, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Kanal İstanbul projesine karşı çıktığı için soruşturma açıldığını açıkladı. Bu bilgiyi doğrulayan İBB Sözcüsü Murat Ongun, “İçişleri Bakanlığı tarafından İmamoğlu hakkında Kanal İstanbul karşıtı afişler nedeniyle inceleme başlatıldığı tebliğ edilmiştir” dedi. Konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı ve İmamoğlu’ndan da açıklamalar geldi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, konuk olduğu FOX TV’deki İsmail Küçükkaya’nın programında, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yaptığı konuşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gül’ün konuşmasını çok dikkatle ve ilgiyle izlediğini belirten Akşener, “Hukuka, adalete yönelik konuşmaları inşallah hayata geçebilir ama bu arada Sayın Ekrem İmamoğlu’na yönelik bir soruşturma açılmış” dedi.

İmamoğlu’na açılan soruşturmanın gerekçesinin Kanal İstanbul’a karşı çıkması olduğunu belirten Akşener, “Sayın İmamoğlu devlet projesine karşı çıktığından devlete karşı durmak ve bölücülükle suçlanıyor. Ekonomik bir proje bu, iktidara göre ‘çılgın proje’, bize göre korkunç proje” ifadelerini kullandı.

Küçükkaya’nın “Bundan emin misiniz” sorusu üzerine Akşener, İmamoğlu’nun soruşturma açıldığına dair bilgiyi kendisiyle paylaştığını aktardı.

Akşener, “O konuyla (Kanal İstanbul) ilgili vatandaşı bilgilendirdiği için soruşturma açıldı. Soruşturmanın özelliği şu: Devletin projesine, ‘şahsımın’ oluyor, karşı çıkmak bölücülük diyor” diye konuştu.

İBB’den açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun da Akşener’in bugün FOX TV’de yaptığı açıklamayı doğruladı.

Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Ongun, İçişleri Bakanlığı’nın İmamoğlu hakkında “Kanal İstanbul karşıtı afişler” nedeniyle inceleme başlattığını duyurdu:

İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama

İmamoğlu hakkında Kanal İstanbul’a karşı hazırlanan afişlerden dolayı soruşturma başlatıldığının duyurulmasının ardından İçişleri Bakanlığı’ndan da açıklama geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın kişisel olarak karşı çıkması sorgulanmamış, kurumsal olarak ve kamu kaynağı kullanılarak bu afişlerin bastırılmış olması araştırma/ön incelemeye dahil edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamadan satır başları şöyle:

İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’in 16 Kasım 2020 tarihinde katıldığı bir televizyon kanalında Kanal İstanbul Projesi’ne karşı çıktığı için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma açıldığı, kendisinin bölücülükle suçlandığı şeklinde beyanlarının olduğu, bazı basın yayın organlarında da benzer değerlendirmelerde bulunulduğunun anlaşılması üzerine kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür.

Devlet Projesi olarak uygulamaya konulan Kanal İstanbul Projesi aleyhine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal kimliği kullanılarak afişler bastırılması ve şehrin değişik yerlerine astırılması üzerine 17.08.2020 tarihli onay ile konunun araştırılması, gerekiyorsa sorumlular hakkında ön inceleme yapılması amacıyla Mülkiye Müfettişi görevlendirilmiştir.

Onaya tabi konular incelendiğinde; Belediyelerin, Anayasa’da ifadesini bulan ‘İdarenin Bütünlüğü İlkesi’ çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği ve bu çerçevede idari vesayet denetimine tabi oldukları, Belediye Kanunu gereğince Belediye başkanının görevleri arasında bulunan ‘Beldenin ve Belediyenin Hak ve Menfaatlerini Koruma’ görevinin belediyeye verilen görevlerle sınırlı olduğu, ‘Ya Kanal Ya İstanbul’ şeklinde bir afişle uluslararası hukuk boyutu bulunan, siyasi alana taalluk eden ve ‘Devletin Egemenlik Yetkisi’ne ilişkin bulunan bir konuya kamu kaynağı kullanılarak karşı çıkmanın idarenin bütünlüğü ilkesine ve hukuka aykırı olduğu belirtilerek sorumlular hakkında araştırma, gerek görülmesi halinde ön inceleme yapılması hususlarının yer aldığı görülmektedir.

Onayın hiçbir yerinde Kanal İstanbul Projesi’ne, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın kişisel olarak karşı çıkması sorgulanmamış, kurumsal olarak ve kamu kaynağı kullanılarak bu afişlerin bastırılmış olması araştırma/ön incelemeye dahil edilmiştir. İddia edildiği gibi onayın hiçbir yerinde bölücülük suçlaması da bulunmamaktadır.

İmamoğlu: Kanal İstanbul benim için devlet projesi değil

Konuya ilişkin son konuşan isim ise İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu.

İmamoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın ‘kamu kaynaklarını kullanarak devlet projesine karşı afişler hazırlaması’ ifadeleri için, “Kamu kaynağı kullanıp kentsel dönüşüm yapıyoruz. Yapılan iyi şeyleri alkışlarız biz” dedi.

İnceleme dosyasındaki ifadelerde, Kanal İstanbul için ‘devlet projesi’ denilmesine ilişkin soruya ise İmamoğlu, “Benim için değil” yanıtını verdi.

Ne olmuştu?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesinin ekolojik tahribata ve ekonomide büyük zararlara yol açacağını vurguluyor.

Kanal İstanbul’a dair itirazları içeren ve İstanbul’da üst geçit ve köprülere asılan “Ya Kanal Ya İstanbul” afişleri Ağustos ayında polis tarafından sökülmüştü.

Resim

Sosyal medyada afişlerin sökülmesine tepki gösterilmiş ve “Ya Kanal Ya İstanbul” kampanyası başlatılmıştı.

İBB yetkilileri de konuyla ilgili açıklamalarında, “İlgili mevzuat gereği sadece yargı kararı ile gerçekleştirilmesi gereken işlem, hukuki bir süreç başlatmaya gerek duyulmadan yapıldı” demişti.




Önceki Haber
Cumhuriyet'e 'ekonomik sopa': 28 günlük ilan kesme cezası
Sonraki Haber
Boşanma aşamasında olduğu kadın ile babasını vurdu