Ana SayfaEkonomiKadıköy esnafı: Ölmek de batmak da istemiyoruz

Kadıköy esnafı: Ölmek de batmak da istemiyoruz

HABER MERKEZİ – Salgınla mücadele kapsamında birçok işyerinin kapatılmasından ağır etkilenen Kadıköy esnafı, yetkilileri tedbir alırken ekonomiyi de göz önünde bulundurmaya çağırdı ve “Ölmek de batmak da istemiyoruz” uyarısı yaptı.

Covid-19 tedbirleri kapsamında yeme içme üzerine çalışan işletmelerin sadece paket servisi yapması yönünde getirilen kısıtlama İstanbul Kadıköy’deki esnaflar tarafından protesto edildi.

Kadıköy Esnaf Dayanışma adıyla toplanan işyeri sahipleri ve çalışanlara HDP Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi.

Süreyya Operası önünde bir araya gelen 100’ü aşkın esnaf, “Ölmek de batmak da istemiyoruz. Hayatı değil salgını durduralım” pankartları eşliğinde açıklama yaptı.

Esnaflar adına konuşan Ekin Can Alıcı, ölümlere karşı tedbir alınması gerektiğini, ancak getirilen yeni yasakların toplumun büyük kesimini işsiz bırakacağını vurguladı.

Tedbir alınmasını herkesin istediğini, ancak bu tür adımlar atılırken bundan etkilenecek kesimlerin ekonomik koşullarının göz önünde bulundurulması gerektiğini altını çizen Alıcı, şöyle dedi:

Bunca yıl vergilerini vermiş esnafların hayatta kalması imkansızlaşmış çalışanlar yoksulluğa ve açlığa itilmiştir. Devletin pandeminin yayılmasına karşı alacağı önlemler sadece temas kanallarının kapatılması değil aynı zamanda temas kanallarında çalışan ve işletenlerin de asgari yaşam standartlarını temin etmektir.

“İşsiz ordusu büyüyecektir”

Çalışmadığımız dönemlerin faturaları, vergileri, kiraları çığ gibi büyümektedir” ifadelerini kullanan Alıcı, devamla şunları söyledi:

İtiraz ettiğimiz noktanın altını özellikle çizmek istiyoruz. Bizim derdimiz alınan tedbirler yada kapatma kararları değil, derdimiz yüz binlerce insanın çalıştığı, bir o kadar da ailesi olan bir bütünün biz kapattık oldu anlayışıyla açlığa terk edilmesinedir.

Virüs illetinden kurtulmak, bu virüs yüzünden ölmek istemiyoruz. Devlet bize bir yol göstermelidir. Yapılan nakdi ücret destekleri çalışanlara yetmemekte, bizlere verilen ise bırakın 1 ayı 15 günlük kapalı dükkan giderlerini bile karşılamamaktadır. Neredeyse 1 yıla yaklaşmış bu süreçte dayanma gücümüz artık kalmamıştır. Ciddi bir işsizlik ordusu büyümesi şayet tedbir alınmaz ise kaçınılmaz olacaktır.

Talepleri sıraladılar

“Bu tablonun tersine döndürülmesi mümkündür” diyen Alıcı, esnafların ortak taleplerini şöyle sıraladı:

  • Kira ödemeleri durdurulmalıdır. Sadece dükkan değil nakdi ücret desteği alan herkesin ev kirası ödemeleri de durdurulmalı.
  • Stopaj vergileri iptal edilmeli.
  • Pandemi dönemi boyunca ortaya çıkan bütün vergiler silinmeli.
  • Elektrik, su, doğalgaz gibi faturalardaki vergiler kaldırılmalı.
  • Esnafa sıfır faiz ile bir yıl ödemesiz gider karşılama kredisi verilmeli.

“Yaraların sarılması imkansızlaşacaktır”

Alıcı, açıklamasının sonunda ise şunları söyledi:

Bu tedbirler alınmakta ne kadar geç kalınırsa yaraların sarılması da o kadar imkansızlaşacaktır. Bugüne kadar devlete vergi verenlerin bugün artık devletten destek görmesi zamanı gelmiştir. Bu süreci hep beraber atlatalım. Sağlıklı günlerde tekrar buluşalım. Tekrar ediyoruz ölmek de batmak da istemiyoruz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
DTK soruşturması: Dr. Gökalp dahil beş isme tutuklama
Sonraki Haber
Gümüşhane'de iş cinayeti: Elektrik akımına kapılan operatör hayatını kaybetti