Ana SayfaDünyaLibya’da taraflar yeni seçim tarihinde uzlaştı

Libya’da taraflar yeni seçim tarihinde uzlaştı

HABER MERKEZİ – 2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesi sonrası siyasi istikrarsızlığın egemen olduğu Libya’da iç savaşın tarafları seçim tarihi üzerinde anlaştı.

Libya’da askeri heyetlerin imzaladığı ateşkes anlaşmasının ardından siyasi heyetler de görüşmeler sonucunda seçim tarihi üzerinde uzlaştı.

Ülkede 24 Aralık 2021 tarihinde parlamento ve başkanlık seçimleri yapılacak.

Açıklamayı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams yaptı.

Williams, geçiş dönemini yönetmek üzere yeni bir Başkanlık Konseyi ve yürütme organı kurulmasının planlandığını belirtti.

Görüşmelerde Başkanlık Konseyi ya da yürütmeyi üstlenecek hükümetin sadece yetkilerinin ve görevlerinin ele alındığını açıklayan Williams, bu yapılarda yer alacak isimlerin henüz görüşülmediğini söyledi.

9 Kasım’dan bu yana BM öncülüğünde Tunus’ta sürdürülen müzakerelere 2014’ten beri ülkede savaşan tarafların siyasi temsilcilerinin yanı sıra tüm bölgelerden yerel liderlerle birlikte 75 temsilci katılıyor.

Bu anlamda Tunus’ta oluşturulan Libya Siyasi Diyalog Forumu, yabancı ülkelerin doğrudan masada olmadığı ve Libya’dan en geniş kapsamı katılımcının yer aldığı oluşum oldu.

Tunus'taki Libya görüşmeleri

2014’ten beri süren iç savaşın tarafları, bu yılın başından beri ateşkes için Moskova, Berlin gibi başkentlerde ateşkes görüşmeleri yapmış ancak başarısız olmuştu.

Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı ordunun bir yıldır süren Trablus kuşatmasına son vermesi ve ülkenin doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun geri çekilmesi sonrası, iki taraf arasındaki temas artmıştı.

İki tarafın da büyük önem verdiği Sirte şehri cephe hattı olduğunda, görüşmeler somut sonuçlar doğurmaya başlamıştı. Hafter’in kontrolündeki Sirte ve Jufra kentlerinin “silahsızlandırılmış bölge” ilan edilmesi, 7 aydan fazladır askıda olan petrol üretiminin yeniden başlatılması, 2021’de seçimler yapılması ve yabancı güçler ile paralı savaşçıların ülke topraklarından ayrılması da şartlarını iki taraf da kabul ettiğinde, 21 Ağustos’ta ateşkes ilan edilmişti.

Ardından 23 Ekim’de UMH’nin askeri kanadı ve Libya Ulusal Ordusu’ndan beşer temsilcinin katılımıyla oluşturulan 5+5 Libya Ortak Askeri Komisyonu, yine BM ve Stephanie Williams arabuluculuğunda Cenevre’de ateşkesi kalıcı hale getiren anlaşmayı imzalamıştı.

Bu sırada ülkedeki petrol sahaları da yeniden çalışmaya başlamıştı. Anlaşma imzalandıktan sonra açılan petrol sahalarının sayısı artmıştı. Ülkenin doğusu ve batısı arasında uçuşlar yeniden başlamıştı.


BBC Türkçe’den derledik.



Önceki Haber
Geri Gönderme Merkezi’nde mülteci kadına cinsel saldırı
Sonraki Haber
Hapisteki Yazarlar Günü dolayısıyla etkinlikler düzenleniyor