Ana SayfaDünyaCorona virüsü hızla yayılıyor, mutasyona uğramış yeni türü panik yaratıyor

Corona virüsü hızla yayılıyor, mutasyona uğramış yeni türü panik yaratıyor

HABER MERKEZİ – Corona virüsü hızla yayılmaya devam ederken, virüsün mutasyon geçirmiş yeni türü panik yaratıyor. Türkiye dahil birçok ülke Britanya’dan uçuşları yasakladı. Diğer yandan dünya genelinde Covid-19 hastalığı nedeniyle 1,7 milyon insan yaşamını yitirdi, toplam vaka sayısı ise 77 milyonu geçti. Günün öne çıkan gelişmelerini aktarıyoruz.

 


AB’den Pfizer/BioNTech aşısına onay

Avrupa Birliği Komisyonu, Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) Pfizer/BioNTech ortaklığıyla geliştirilen Covid-19 aşısı için bugün verdiği kullanım onayını kabul etti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, EMA’nın kararının ardından AB Komisyonu’nun izniyle Pfizer’in Belçika’daki tesislerinde üretilen aşıların AB üyelerine dağıtımının birkaç gün içinde başlayacağını söyledi.

Von der Leyen, aşılamaların 27, 28 ve 29 Aralık tarihlerinde bütün AB ülkelerinde başlayabileceğini duyurdu.

EMA’nın ABD ilaç şirketi Moderna’nın geliştirdiği aşının onayı hakkındaki kararı da 6 Ocak’ta vereceğini aktaran von der Leyen, AB olarak düşük gelirli ülkelere aşı temini konusunda yardımcı olacaklarını söyledi.

BioNTech ve Pfizer, geliştirdikleri aşıya ruhsat alabilmek için 30 Kasım’da EMA’ya başvurmuştu.

ABD’li ilaç şirketi Pfizer ile Almanya biyoteknoloji firması BioNTech’in geliştirdiği “BNT162b2” aşısının Covid-19’a karşı yüzde 90’dan fazla etkili olduğu açıklanmıştı.

Aşı ilk olarak 8 Aralık’ta Britanya’da yapılmaya başlanmıştı.


DSÖ: Corona virüsü mutasyonunun ciddi hastalık veya ölüme neden olduğuna dair kanıt yok

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhonam Ghebreyesus, örgütün İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yöntemiyle düzenlendiği basın toplantısında konuştu.

Ghebreyesus, Britanya’da ortaya çıkan Corona virüsünün mutasyona uğramış yeni türünün şu ana kadar “ciddi hastalık veya ölüme” neden olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi ve ekledi: “Virüsler zamanla mutasyona uğrar. Bu doğal ve bekleniyordu.”

Ghebreyesus, “Genetik değişikliklerin virüsün davranışlarını nasıl etkilediğini” anlamak için bilim insanlarıyla çalışıldığını belirterek “Sonuç olarak, tüm SARS-COV-2 virüslerinin bulaşıcılığını olabildiğince çabuk bastırmamız gerekiyor” uyarısında bulundu.

Virüsün daha fazla yayılmasının yeni mutasyonlara fırsat vereceğini belirten Ghebreyesus, “Hükümetlerin ve insanların şu anda (virüsün) yayılmasını sınırlandırmak için gerekli önlemleri almalarının ne kadar önemli olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum” dedi.

Britanya’da Covid-19’un daha hızlı yayıldığı belirtilen mutasyonunun tespit edilmesinin ardından Başbakan Boris Johnson ve bir grup bilim insanı, ülkede keşfedilen türün yüzde 70 daha bulaşıcı olduğunu duyurmuştu.

Britanya Sağlık Bakanı Matt Hancock da Corona virüsün bu yeni türünün kontrolden çıktığını bildirmişti.

Covid-19’un bu türünün Britanya’dan sonra Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’da da görülmesi üzerine Türkiye gibi birçok ülke Britanya ile uçuşları durdurmuştu.


Avrupa İlaç Ajansı’ndan Pfizer/BioNTech aşısına onay

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Beşeri Tıbbi Ürünler Komitesi (CHMP), Pfizer/BioNTech Covid-19 aşısına onay verdi.

AB Komisyonu’nunonayının ardından aşının 27 ülkede 410 milyonluk nüfusun aşılanmasına başlanabilecek.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Twitter üzerinden “Hızlı harekete geçeceğiz. AB Komisyonu’ndan bu akşam bir karar çıkmasını bekliyorum” dedi.

BioNTech ve Pfizer, geliştirdikleri aşıya ruhsat alabilmek için 30 Kasım’da EMA’ya başvurmuştu.

ABD’li ilaç şirketi Pfizer ile Almanya biyoteknoloji firması BioNTech’in geliştirdiği “BNT162b2” aşısının Covid-19’a karşı yüzde 90’dan fazla etkili olduğu açıklanmıştı.

Aşı ilk olarak 8 Aralık’ta Britanya’da yapılmaya başlanmıştı.


İstanbul Valisi: Kentte pozitif vaka sayısı geçen hafta yüzde 40 azaldı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentte pozitif vakaların geçen hafta yüzde 40 oranında azaldığını duyurdu.

Twitter üzerinden açıklama yapan Yerlikaya, en hızlı düşüş yaşanan üç ilçenin Arnavutköy, Beyoğlu ve Avcılar olduğunu açıkladı.

https://twitter.com/AliYerlikaya/status/1341027519575810050


İçişleri Bakanlığı’ndan yılbaşı genelgesi

İçişleri Bakanlığı, bazı otel ve konaklama tesislerinin yemekli ve müzikli yılbaşı paketleri satması üzerine 81 ilin valiliklerine genelge gönderdi.

Genelgeye göre, yılbaşında uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamalarında otel ve konaklama tesislerinin yılbaşı kutlama programı icra edilmesine, eğlence/balo düzenlenmesine kesinlikle müsaade edilmeyecek.

Bu tesisler yılbaşında yemekli-müzikli kutlama/eğlence programları yapılacağı yönünde kampanya veya reklam faaliyetlerinde bulunamayacak.

Genelgede, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı 31 Aralık 2020 Perşembe günü 21.00’den 4 Ocak 2021 Pazartesi günü 05.00’e kadar otel/konaklama tesisleri için alınan ek tedbirler şu şekilde sıralandı:

  • Belirtilen süre ve günlerde konaklama amaçlı müşteri kabul edebilecek olan oteller ve/veya konaklama tesislerinde; sosyal izolasyon ile başta fiziki mesafe olmak üzere temizlik ve maske kurallarına aykırı olması nedeniyle yılbaşı kutlama programı icra edilmesine, eğlence/balo düzenlenmesine kesinlikle müsaade edilmeyecek.
  • Bu doğrultuda oteller ve konaklama tesisleri, yılbaşında yemekli-müzikli kutlama/eğlence programları yapılacağı yönünde kampanya veya reklam faaliyetlerinde bulunamayacak.
  • Bu süre/günlerde oteller ve konaklama tesislerinde disk jokey performansı dahil canlı müzik icra edilmeyecek. Saat 22.00’den itibaren ise otel ve konaklama tesislerinde bulunan restoran, lokanta ve diğer otel salonlarında kayıt dinletilmesi de dahil olmak üzere hiçbir şartta müzik yayınına izin verilmeyecek.
  • Yine bu günlerde; otel/konaklama tesislerinde konaklayan müşterilerin kalabalık şekilde bir araya gelmemelerine yönelik tedbirler alınacak. Yemek saatlerinde bu hususa özellikle dikkat edilecek.
  • Otel veya konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranlarda, “Konaklama Tesislerinde Uygulanacak Standartlar ve Tedbirler” konulu daha önce illere gönderilen genelge ve Sağlık Bakanlığı “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” ile getirilen tüm tedbir ve kuralların eksiksiz uygulanmasının temin edilmesine yönelik denetim faaliyetleriyoğunlaştırılacak.
  • Kolluk kuvvetlerince yürütülecek denetim faaliyetlerinde, Kimlik Bildirme Kanununun ilgili maddesi hükmü doğrultusunda oteller ve konaklama tesisleri tarafından kendilerine yapılan bildirimlerin doğruluğuna ve güncelliğine dikkat edilecek. Otel ve konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranlarda bulunan müşterilerin konaklama için bildirimde bulunulan kişiler arasında olup olmadığı kontrol edilecek.
  • Vali ve kaymakamlarca Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınacak ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek.
  • Belirlenen esaslara aykırı uygulama yaptığı veya eğlence yeri şeklinde faaliyetlerde bulunduğu tespit edilen otel ve konaklama tesislerine Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ve Turizmi Teşvik Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilecek ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 254 kişi yaşamını yitirdi, 19 bin 103 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyonun üzerinde.

Bugün ülke genelinde 196 bin 110 test yapıldığı ve 3 bin 412 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 254 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 34 bin 419 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 19 bin 103. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 43 bin 704’e yükseldi.


İki ülke daha Britanya’dan uçuşları yasakladı

Fotoğraf: EPA

Britanya’da ortaya çıkan Corona virüsünün mutasyona uğramış yeni türü nedeniyle, bu ülkeden uçuşları yasaklayan ülkeler arasında Hindistan ve Rusya da katıldı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre uçuş yasağı kararı alan ülkeler şunlar:

  • Avrupa: Fransa, Almanya, İtalya, Danimarka, Hollanda, İrlanda, Avusturya, Portekiz, İsveç, Belçika, Bulgaristan, İsviçre, Hırvatistan, Finlandiya, Romanya, Çekya, Letonya, Estonya, Litvanya
  • Kuzey Amerika: Kanada
  • Latin Amerika: Arjantin, El Salvador, Şili, Kolombiya, Peru, Ekvador
  • Orta Doğu ve Kuzey Afrika: Türkiye, İsrail, İran, Kuveyt, Fas.

Suudi Arabistan tüm uluslararası uçuşları bir haftalığına askıya alırken, Umman da kara, hava ve deniz sınırlarını bir hafta boyunca kapatma kararı aldı. Hong Kong da ülkeye girişlere kısıtlamalar getirdi.


Virolog Barclay: Yeni Corona virüsünde ‘olağan dışı sayıda mutasyon var’

İmperial College Üniversitesi’nden virolog Prof. Wendy Barclay, İngiltere’nin güneyinde hızla yayılan Corona virüsünün mutasyona uğramış yeni türünün ‘olağan dışı sayıda mutasyona sahip olduğunu’ söyledi.

BBC’ye konuşan Barclay, “Normalde virüslerdeki farklılaşmada bir-iki değişiklik görürüz, ama bunda bir anda toplam 22 değişklik olmuş” dedi.

Barclay, “Bu da bir tür alarma işaret ediyor… Ama biyolojik olarak virüs bu mutasyonlar nedeniyle bu şekilde davranıyor olabilir” ifadesini kullandı.

Virolog Prof. Barclay, Covid-19 aşılarının yeni türe karşı da etkili olup olmadığını anlamanın önemli olduğunu kaydetti.


Sokağa çıkma kısıtlamasında 38 bin 874 kişi hakkında işlem yapıldı

İçişleri Bakanlığı, 14-21 Aralık tarihlerinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan 38 bin 874 kişi hakkında adli ya da idari işlem yapıldığını açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Koronavirüsle mücadelede alınan tedbirler, yapılan sıkı denetimler, rakamlara olumlu yansımaya başlamıştır ancak virüsle mücadele henüz bitmiş değildir. Rehavete kapılmadan, temizlik, maske ve mesafe başta olmak üzere diğer kurallara uymayı sürdürmeliyiz. Aziz milletimize tüm bu süreçte göstermiş olduğu sabır, fedakarlık ve anlayıştan dolayı teşekkür ediyoruz” denildi.


TTB: 20 Aralık’ta 11 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 20 Aralık Pazar günü 11 sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.


“Mutasyona uğramış virüs yeni bir küresel dalgalanmaya neden olabilir”

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “İngiltere’den bildirilen B.1.1.7 virüsü, 2021’de yeni bir küresel dalgalanmaya neden olabilir” dedi.

Britanya’da yeni keşfedilen mutasyona uğramış Corona virüsü hakkında sosyal medyadan açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Özlü, şunları yazdı:

“İngiltere’den bildirilen B.1.1.7 virüsü, 2021’de yeni bir küresel dalgalanmaya neden olabilir. Bu virüste gözlenen N501Y, Spike 69-70 del ve P681H mutasyonlarının, virüsün daha kolay ve hızlı yayılmasına neden olabileceği, hastalığı geçirenlerde ve aşılananlarda oluşan bağışıklıktan kurtulmasını sağlayabileceği öngörülüyor. Hastalığın kliniğini, risk gruplarını ve şiddetini değiştirip değiştiremeyeceğini ise şimdilik bilemiyoruz. Umarım kötü senaryo gerçekleşmez. Ama dikkatli olmamız ve tedbirlere uymakta ihmalkârlık yapmamamız gereken günlerdeyiz.”


Britanya’nın dış dünyayla bağlantısı kesiliyor

Fotoğraf: Reuters

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülke, Britanya uçuşlarını durdurdu.

Türkiye, Britanya’nın yanı sıra Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika ile de uçuşların geçici olarak durdurulduğunu açıklamıştı.

Britanya ile Almanya arasındaki karşılıklı uçuşlar da 21 Aralık tarihinden 31 Aralık tarihine kadar geçerli olmak üzere yapılmayacak.

Almanya’nın yanı sıra Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre ve Fransa’nın da aralarından bulunduğu birçok Avrupa ülkesi Pazar günü ya Britanya’ya uçuş yasağı koymuş ya da sınırlarını kapattığını duyurmuştu.

Arjantin, Kolombiya, Şili, Kanada ve Kuveyt de havalimanlarını Britanya’dan gelen uçuşlara kapattı.

Britanya’da yeni keşfedilen mutasyonun Corona virüsünün bilinen formundan yüzde 70 daha bulaşıcı olduğu belirtiliyor.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Almanya: Mevcut aşılar, mutasyona uğramış yeni tür üzerinde de etkili

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Avrupa Birliği (AB) uzmanlarının mevcut Covid-19 aşılarının Britanya’da tespit edilen Corona virüsünün yeni mutasyonuna karşı etkili olacağına inandıklarını söyledi.

Spahn, ZDF’ye verdiği demeçte özellikle ABD ve Britanya’da uygulanmaya başlanan Pfizer-BioNTech aşısına atıfta bulunarak, şimdiye kadar sahip olunan bilgilere göre, mutasyona uğramış yeni türün mevcut aşılar üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını belirtti.


Bakan Koca açıkladı: Britanya dahil dört ülkeden uçuşlar askıya alındı

Britanya’da yeni bir Corona virüsü mutasyonunun tespit edilmesinin ve hızla yayıldığının duyurulmasının ardından birçok ülke Britanya’dan uçuşları yasaklamaya başladı.

Bu ülkelerden biri de Türkiye. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gece saatlerinde Twitter’dan şu açıklamaları yaptı:

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın yaptığı açıklamaya göre yeni mutasyon orijinal virüse kıyasla daha hızlı yayılıyor, ancak daha ölümcül olduğuna inanılmıyor.

Johnson “önemli ölçüde belirsizlik” olsa da, yeni mutasyonun eskisine kıyasla yüzde 70 daha bulaşıcı olduğunu belirtmişti.


Türkiye genelinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi

Corona virüsü salgını kapsamında haftasonu uygulanan kesintisiz sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi.

Kısıtlama, 18 Aralık Cuma saat 21.00’de başlamıştı.

Bir sonraki sokağa çıkma kısıtlaması 25 Aralık Cuma saat 21.00’de başlayacak ve 28 Aralık Pazartesi saat 05.00’te sona erecek.

Yılbaşını da kapsayan sokağa çıkma kısıtlamaları ise 31 Aralık Perşembe günü saat 21.00’de başlayacak ve kesintisiz olarak 4 Ocak Pazartesi saat 05.00’e kadar devam edecek.


Dünya genelinde toplam vaka sayısı 77 milyonu aştı

Covid-19 salgınına dair verilerin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 77,220,299
  • Can kayıpları: 1,700,584
  • İyileşenler: 54,126,635
  • Aktif vakalar: 21,393,080

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (18,267,579)
  • Hindistan (10,056,248)
  • Brezilya (7,238,600)
  • Rusya (2,877,727)
  • Fransa (2,473,354)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (324,869)
  • Brezilya (186,773)
  • Hindistan (145,843)
  • Meksika (118,202)
  • İtalya (68,799)



Önceki Haber
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nden ‘çıplak arama’ açıklaması
Sonraki Haber
Peter Jackson imzalı 'The Beatles' belgeselinden ilk görüntüler