Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Vaka sayısı 69 milyonu aştı

Covid-19 pandemisi: Vaka sayısı 69 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 1 milyon 600 bine yaklaşırken, toplam vaka sayısı da 69 milyonu geçti. Can kayıplarının hızla arttığı Türkiye’de ise resmi verilere göre toplam ‘hasta’ sayısı 560 bine yaklaşmış durumda. Gelişmeler sayfamızda.

 


Kanada da Pfizer/BioNTech aşısını onayladı

Britanya ve Bahreyn’den sonra Kanada da, Pfizer/BioNTech aşısını onayladı.

Yetkili düzenleyici kuruluştan yapılan açıklamada “Aşının onayı, güvenli, etkili ve kaliteli olduğuna dair kanıtlarla desteklenmektedir. Başlangıçta 16 yaş ve üstü kişilerde kullanım için onaylanmıştır” denildi.

Kanada, bu yıl 249 bin doz Pfizer/BioNTech aşısı alacak.

Britanya’da aşılama dün (8 Aralık) 90 yaşındaki Margaret Keenan adlı kadına uygulanmasıyla başlamıştı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 217 kişi yaşamını yitirdi, 31 bin 712 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 560 bine yaklaşıyor.

Bugün ülke genelinde 204 bin 411 test yapıldığı ve 6 bin 213 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 217 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 5 bin 846 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 558 bin 517’ye, toplam can kaybı da 15 bin 531’e yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 31 bin 712.


Bakan Koca: Nisan ayına göre günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefatlarda ise yüzde 55 artış bulunmakta

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor.

Bugün itibarıyla toplam yapılan test sayısının 20 milyonu bulduğunu ifade eden Koca, “Pozitif vaka sayısı bir buçuk milyonu aştı. Tedbirlerimizi sıklaştırıyoruz. Nisan ayına göre günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefatlarda yüzde 55 artış bulunmaktadır” diye konuştu.

Hatay, Antalya, Adana, Samsun, Mersin ve Ordu’da vaka artışı olduğu bilgisini veren Koca, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Sivas, Maraş, Konya, Antep’te ise vaka düşüşünün yaşandığını söyledi.

“Aşı 14 gün arayla iki doz halinde uygulanacak”

Türkiye’nin standartlarına uygun olabilecek alternatif aşılar için çalışmalarına devam ettiğini söyleyen Koca, “Gelecek inaktif aşı, 14-21 gün arayla iki doz halinde uygulanacak” dedi ve ekledi:

“Yeni ve daha ucuz bir teknoloji olan ve insanda ilk defa denenen mRNA aşısı için görüşmelerimiz devam ediyor. Sınırlı miktarın üstünde temin garantisi verilememektedir ancak bu konuda görüşmelerimiz ve ısrarımız devam etmektedir.

“Yerli aşı faz-1 çalışmalarını tamamlamak üzere. Çalışmalar olumlu sonuç verirse nisan ayında faz-3 noktasına gelecek.

“Yerli aşı adaylarımız içinde mRna ve vektör aşılar da bulunuyor. İnaktif aşının uzun dönem güvenilirliği biliniyordur. Bu aşının dağıtılması için altyapımız hazır durumdadır.

“Aşı 14 gün arayla iki doz halinde uygulanacaktır. Aşı, kampanyası kapsamında vatandaşlarımıza bedava verilecektir. Aşılı olan vatandaşlarımız da merkezi bir veri tabanından takip edilecektir.

“Biz inaktif aşıya daha güvendiğimiz için ilk başta ona yöneldik. İstediğimiz kadar aşıyı alamadık. Mart’tan itibaren istediğimiz kadar isteriz ama biz Şubat ayına kadar aşıların teslim edilme çabası içerisindeyiz.

“Bazı ülkelerin siparişlerini hangi tarihlerde alabileceğine bakarsanız, bizim ilk aşamada birçok ülkeden çok daha fazla aşı sipariş ettiğimizi görürsünüz. Şubat ayı sonuna kadar 50 milyona erişebiliyoruz.

“Sinovac aşısının bir hafta 10 gün içerisinde ara değerlendirmesini biliyor olacağız. Şu ana kadar 3 bin 700 kişiye uygulandı, ciddi bir yan etkinin olmadığını rahatça söyleyebiliriz.

“Üç dört gün içerisinde aşı ülkemize gelmiş olabilir. İki hafta güvenilirlik testleri yapıldıktan sonra kullanıma geçilmiş olacak. Bu sadece Sinovac için değil, ileride gelecek tüm aşılar için geçerli. İki haftalık laboratuvar aşamasından geçmedikçe kullanıma izin vermiyoruz. Muhtemelen birkaç hafta içinde sağlık çalışanlarımıza uygulamaya başlamış olacağız. İlk aşamada gelecek olan 20 milyon aşının 3 milyonu önümüzdeki günlerde gelmiş olacak.”

“Aşının zorunlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz”

100 milyona yakın aşıya ihtiyaç olduğunu söyleyen Koca, “AstraZeneca ile irtibat halindeyiz, başarılı olurlarsa siparişi veririz. Rusya’da üretilen aşı da başarılı olursa, onu da temin ederiz” diye konuştu.

“Aşının zorunlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz” diyen Koca, “Daha çok vatandaşımızı ikna ederek kitlesel aşılamayı yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Bakan Koca, aşının hamileler ve 18 yaş altı için düşünülmediğini de kaydetti.

216 sağlık çalışanı hayatını kaybetti

Hastanelerdeki yoğun bakım doluluk oranına dair bilgi de veren Koca, İstanbul’da yüzde 68,2, Ankara’da yüzde 73,5, İzmir’de ise yüzde 77,6 olduğunu söyledi.

Bugüne kadar 120 binden fazla sağlık çalışanı Covid-19’a yakalandığını belirten Koca, 216 sağlık çalışanın da hayatını kaybettiğini ifade etti.

Yılbaşı gecesi de kısıtlamaya tabi

Koca, sadece hasta sayılarının verilmeye başladığı 29 Temmuz ile yeniden vaka sayılarının duyurulduğu 15 Ekim arasında tespit edilen toplam vaka sayısının da yarın açıklanacağını söyledi.

Koca son olarak, “Yılbaşı gecesi de kısıtlamaya tabi. Hafta sonuna yaklaştığı için gün sayısının artıp artmama durumu, salgının seyrine bakılarak genişletilebilir mi, gün sayısını 4 güne çıkarabilir miyiz, bunu gelecek haftaki sonuçlar belirleyecektir” diye konuştu.


İçişleri Bakanlığı’ndan ‘olta balıkçılığı’ genelgesi

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine “Olta Balıkçılığına Yönelik Tedbirler” konulu genelge gönderdi.

Genelgeye göre;

  • Olta balıkçılığı faaliyeti yapılan sahil bantlarında kişiler arasında en az 3 metre mesafe bırakılacak.
  • Gerekli yer işaretlemeleri (boya, yapışkan yer etiketi vb.) ilgili mahalli idare birimince ivedilikle yapılacak.
  • Belirlenmiş her bir alan içerisinde sadece bir kişinin bulunması gerektiği olta balıkçılığı yapan vatandaşlara bildirilecek.
  • Belediyelerce olta balıkçılığı faaliyeti icra edilen her bir alan için en az bir zabıta personeli, alan sorumlusu olarak belirlenecek.
  • Alan sorumlusu olarak belirlenen zabıta personelince, kişilerin sadece belirlenmiş alanlar içerisinde olta balıkçılığı yapmaları sağlanacak.
  • Bu alanlarda maskesiz bulunulmasına ve sigara içilmesine kesinlikle müsaade edilmeyecek. Uyarı ve ikazlara uymayan kişilere denetim ekipleri yaptırım uygulayacak.
  • Amatör ve sportif amaçlı olta balıkçılığı yapılan sahil bantları, denetim ekipleri tarafından düzenli şekilde kontrol edilecek.
  • Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem uygulanacak. Suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

Koca: Çin aşısını beğenmezsek ödeme yapmayacağız

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’de üretilen ve Türkiye’nin 50 milyon doz için anlaştığı aşıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı’ya konuşan Koca, “Beğenmezsek ödeme yapmayacağız bu aşıya. Bu şekilde aşı anlaşması yapabilmiş tek ülkeyiz. Siparişimizi verirken bunu anlaşmaya koyduk. Bizdeki sonuçlar yeterince etkin olmaz ise aşıları iade etme ve beş kuruş bile ödememe hakkımız var” dedi.

Koca, yazdan önce 50 milyon kişinin aşılanmasını hedeflediklerini de belirtti.


SES: Pandemi ve Aşı İzlem Kurulu oluşturulmalı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Corona virüsü aşısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

SES, toplumsal bağışıklık açısından çok önemli olan aşıyla ilgili emek ve meslek örgütlerinin sürece dahil edilmesi çağrısında bulundu.

Hükümetin pandemi sürecinde yaşadığı olumsuz pratik, sağlık emekçileri ve halk nezdinde düştüğü güvensiz durum pandemiyle mücadelede en önemli başlıklardan olan bağışıklama yöntemine yani aşıya karşı da ciddi bir güvensizlik oluşturmaktadır.

Çeşitli önerilerin de yer aldığı SES açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

  • Bağışıklamanın öneminin en fazla farkında olan ve virüs yüküne en fazla maruz kalan, en çok hastalanan ve hayatını kaybeden grup olan sağlık emekçilerinin Kovid’e karşı geliştirilen aşılarla ilgili doğru ve güvenilir bilgilendirilmesi gerekmektedir. Halkın bilgilendirilmesine temel katkıyı sağlık emekçilerinin sunduğu hesaba katıldığında konunun önemi daha da net anlaşılmaktadır. Bunun için de sağlık alanındaki emek meslek örgütlerinin temsilcilerinin içinde yer alacağı yeni bir Pandemi ve Aşı İzlem Kurulu kurulmalıdır.
  • Faz-3 çalışmaları tamamlanıp toplumla paylaşılmadan aşı yapılmasına başlanmamalıdır. Şirketler değil bağımsız akademik izlem grupları açıklama yapmalıdır.
  • Aşıların ticari bir meta haline getirilmemesi, şirketlerin kar edeceği bir alana dönüştürülmemesi ve altyapısı uygun olan tüm ülkelerce üretilebilmesi için patente tabi tutulmamalıdır. Bu konuda Türkiye de uluslararası düzlemde baskı unsuru olmalı ve DSÖ başta olmak üzere BM, AB gibi kurumlar nezdinde girişimler yapmalıdır.
  • Tüm topluma yetecek kadar aşı tedarik edilmeli ve yapılacak tüm aşılar ücretsiz olmalıdır.
  • Sağlık Bakanlığı’nı bir an önce sağlık alanındaki emek ve meslek örgütlerine kulak vermeye davet ediyoruz.

Bilim Kurulu toplanıyor

Koronavirüs Bilim Kurulu bu akşam saat 17.00’de bir araya gelecek.

Toplantının ardından saat 19.00’da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklama yapması bekleniyor.


“Aydın’da bir ayda 400 sağlık çalışanı ‘Corona’ya yakalandı”

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Aydın Şubesi Eşbaşkanı Öznur Özağaç, kentte Kasım ayındaki Corona virüsü vakalarını ve son durumu açıkladı.

Buna göre, bir ayda 400 sağlık emekçisi virüse yakalandı, yoğun bakım servislerinde ise doluluk oranı yüzde 70’e ulaştı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Esra Solin Dal’a konuşan Özağaç, salgının ülkede hızla arttığını ve salgını önlemeye dönük geliştirilen kısıtlamaların yetersiz olduğunu ifade etti.

“Sağlık çalışanlarının sayıca yetersizliğinin yanı sıra fazla mesai, izin, istifa ve emeklilik haklarının iptal edilmesi sağlık çalışanlarını tüketti. Aydın’da Eylül ayı itibariyle vakalar hiç azalmadı, giderek arttı. Vaka artışlarıyla beraber Sağlık Bakanlığı’nın izin, istifa ve emeklilik haklarını iptal edilmesi kararları doğru değildir. Şuanda sağlık çalışanlarının çoğu tükenmişlik sendromu yaşıyor.”

Bu süreçte Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen sağlıkçıların biran önce işlerinin başına dönmesi gerektiğini belirten Özağaç, “Sağlık çalışanları eksikliği nedeniyle bazı kurumlar, testi pozitif çıkan bir sağlık çalışanını 7’nci gününde çağırabiliyor. Semptom devam etsin veya etmesin ikinci teste bakılmaksızın 10’uncu gün işe tekrar başlanıyor. Bu durum kurumlara göre değişiyor ve bu da bulaş riskini daha fazla artırıyor” diye konuştu.

Kasım ayı içerisinde sadece Atatürk Devlet Hastanesi’nde 120 ile 130 arasında sağlık çalışanlarının Covid-19 testinin pozitif çıktığını tespit ettiklerine dikkat çeken Özağaç, “Bu ne demek günde 4-5 sağlık çalışanı koronavirüse yakalanıyor. Birçok hastanemizde hala çalışmaya uygun Kovid-19 servisleri yok” ifadelerini kullandı.


Dünya genelinde aktif vaka sayısı 19,5 milyonu aştı

Fotoğraf: Danimarka / Reuters

Dünya genelinde Corona virüsüne yakalanan ancak henüz hastalığı atlatamayanların sayısı (aktif vakalar) 19,5 milyonu aşmış durumda.

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 68.568.678
  • Can kayıpları: 1.563.132
  • İyileşenler: 47.462.801
  • Aktif vakalar: 19.542.745

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (15.591.709)
  • Hindistan (9.735.975)
  • Brezilya (6.675.915)
  • Rusya (2.515.009)
  • Fransa (2.309.621)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (293.398)
  • Brezilya (178.184)
  • Hindistan (141.398)
  • Meksika (110.874)
  • Britanya (62.033)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yüksel eylemi davası: Hasta tutuklu Mahmut Konuk'a tahliye
Sonraki Haber
İstanbul’da 135 işçi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı