Ana SayfaCezaevleriHasta tutuklu Barış Annesi Duri Kaygusuz tahliye edilmedi

Hasta tutuklu Barış Annesi Duri Kaygusuz tahliye edilmedi

HABER MERKEZİ – HDP ve DBP önceki dönem il eşbaşkanlarının aralarında bulunduğu 12’si tutuklu 61 siyasetçinin yargılandığı davada iki kişi tahliye edilirken, hasta tutuklu Barış Annesi Duri Kaygusuz tahliye edilmedi.

Antep’te Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem il eşbaşkanları ile yöneticilerinin bulunduğu 12’si tutuklu 61 siyasetçi hakkında açılan davanın 2’nci duruşması Antep 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Tutuklu ve tutuksuz siyasetçilerin avukatlarıyla hazır bulunduğu duruşmaya HDP Milletvekili Mahmut Tuğrul, yargılananların aileleri ve HDP il ve ilçe yöneticileri katıldı.

Antep H Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan siyasetçiler duruşma salonuna getirildi.

Aynı dosya kapsamında 62 yaşındaki hasta tutuklu Barış Annesi Duri Kaygusuz, Cengiz Tuç ve Azime Balı tutuklu bulundukları cezaevlerinde Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBIS) aracılığı ile duruşmaya katıldı. Duruşma kimlik tespiti ile başladı.

Siyasetçilere, “MEYA-DER’in faaliyet alanı nedir? Barış anneleri kimlere denir? Beyaz tülbentliler kime denir? Değer aileleri ne demek ve kime denir? Gençlik meclisi nedir? DTK delegesi misin? Kimler DTK üyesidir? HDP il binasında yapılan toplantıya katıldın mı? Ayten Beçet’in cenazesine ve taziyesine katıldın mı? Açlık grevlerine ilişkin yapılan basın açıklamasına katıldın mı? Açlık grevine destek için ilçe binasında yapılan oturma eylemine katıldın mı? Kadın konferansına katıldın mı?” gibi sorular soruldu.

“Bir anne bu durumda ne yapacaksa onu yaptım”

Savunma yapan siyasetçiler, suçlama konularının tamamen yürüttükleri siyasi faaliyetler olduğunu, legal bir partinin çalışmalarını yaptıklarını, çalışmalarında suç teşkil edecek her hangi bir faaliyetin olmadığını vurgulayarak tahliye talebinde bulundu.

Daha sonra savunma yapan avukatlar, yargılamanın siyasi olduğunu belirterek müvekkillerini tahliyesini talep etti.

Batman M Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Barış Annesi Duri Kaygusuz savunmasını Kürtçe tercüman eşliğinde yaptı.

İleri derecede kalp, şeker ve hipertansiyon hastası alan Kaygusuz, bir anne olarak bir yıldır cezaevinde hukuksuzca tutulduğunu belirtti ve ekledi: “Çok hastayım. Görme sorunu yaşıyorum. Ben herhangi bir suç işlemedim. Benim oğlum açlık grevindeydi. Ben de bir anne bu durumda ne yapacaksa onu yaptım. Tahliyemi talep ediyorum.”

“Cezaevinde tutulması hukuki değil”

Daha sonra savunma Kaygusuz’un avukatı Berivan Özpolat, müvekkiline yönelik beyanda bulunan gizli tanığını mahkemeye getirilmesi talebinin reddedilmesine tepki gösterdi:

Söz konusu şahsın bahsettiği köy müvekkilimin köyüdür. Yazın köylerine gidip işlerini yaparlar. Dolayısıyla “Herekol” adlı gizli tanığın beyanı bu noktada çürüyor. Açlık grevindeki oğlu için oturma eylemine katılması suç değildi. Buna dair daha önce verilen beraat kararları var. Dolayısıyla müvekkilimin fiili suç sayılamaz. Müvekkilimin ağır hastalıkları var. Pandemi sürecinde kendisinin cezaevinde tutulması hukuki değildi. Tahliye edilmesini talep ediyorum.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Abdullah İnce, Cuma Ali Taşçı, İsmail Berkpınar, Mehmet Özkan, Müslüm Kılıç, Selman Tutumlu, Tahir Altuğ, Güler Erat, Azime Bali ve Barış Annesi Duri Kaygusuz adlı siyasetçilerin tutukluluk hallerinin devamına, Bircan Demir ile Cengiz Tuç’un ise tahliyesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 19 Şubat tarihine ertelendi.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Kobani’ soruşturması: 20 siyasetçi hakkında tutukluluğa devam kararı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.