Ana SayfaManşetKadınların cinsel saldırıyla suçladığı Toptaş’tan ‘özür’

Kadınların cinsel saldırıyla suçladığı Toptaş’tan ‘özür’

HABER MERKEZİ – Yazar Pelin Buzluk ve çok sayıda kadın, yazar Hasan Ali Toptaş’ın kendilerini taciz ettiğini açıkladı. Bunun üzerine açıklama yapan Toptaş, “Bilmeden farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum” dedi.

Sosyal medyada bir Twitter kullanıcısının yazar Hasan Ali Toptaş’ın kendisini ve arkadaşını taciz ettiğini açıkladı.

Leyla isimli kullanıcının “Bu adamın heyecanla ifşalanmasını heyecanla bekleyen kaç kişiyiz? Ben ve pek çok arkadaşımın kendisi ile nahoş anıları var üniversite yıllarına ait. Şu anki bilinç ve cesarete sahip olsam kesinlikle ifşa ederdim. Klasik orta yaş üzeri cis erkek edebiyatçı. Gerçekten büyük bir hayal kırıklığıdır kendisi” paylaşımı üzerine 20’ye yakın kadın, Toptaş’ın kendilerini de cinsel tacize maruz bıraktığını belirtti.

Toptaş’ın cinsel saldırı faili olduğunu söyleyenlerde arasında yazar Pelin Buzluk da var.

Buzluk’un yazdıklarının ardından yazar Aslı Tohumcu ve Nermin Yıldırım’ın da aralarında olduğu çok sayıda kadın “yalnız değilsin” diyerek kendilerini taciz eden yazarları ifşa etti.

Olanları Hürriyet’e anlatan Buzluk, “Leyla isimli kullanıcının yazdıklarını görünce altına ‘Neden çamur atıyorsun, ne belli?’ gibi bir yorum gördüm. Sonra ‘onu yalnız bırakmamalıyım ben de başımdan geçeni anlatmalıyım’ diye düşündüm. Yaşadıklarımı yeniden hatırlamak travma tetikleyici oluyor” dedi.

Benim başımdan geçenler 2011 yılında oldu. Cinsel tacizden de öte cinsel saldırı diyebileceğim bir olaydı. Benim için konuşması çok güç bir durum. Yaz aylarıydı, eski eşimle birlikte bizi yazı evine davet etmişti. Eşim gelmek istemedi ben tek başıma gittim. Yaz olduğu için bir elbise giymiştim. O davette bir fiziksel yönelimi ve zorlaması oldu.

Şoke olmuştum. Bir süre kendimi o evdeki banyoya kapattım ve kendisine ‘Özür dilerim ama ben istemiyorum’ dedim. Daha sonraki yıllarda özür dilediğim için kendimi çok suçladım. ‘O zaman neden bu elbiseyi giydin?’ dedi ve beni geri kafalı olmakla suçladı. O gece o evden kurtulduktan sonra da hiçbir şey olmamış gibi benimle iletişimi sürdürmek istedi. Kendini asla suçlu görmedi ‘Sen kimsin de beni istemiyorsun?’ gibi bir hali vardı. Eski eşimle de tanışıyordu.

‘Susmayı sürdürsem kadınlara bunu yapmaya devam edecekti’

Dayanışmanın insanı iyileştirdiğini belirten Buzluk, “Bir kişi bana özelden Hasan Ali Toptaş’ın kendisini henüz 16 yaşındayken taciz ettiğini söyledi. Ben bu olayı en yakın arkadaşlarıma bile anlatamamıştım” diye konuştu.

Saklamak büyük bir yükmüş. Öğrenilmiş bir kadınlık var. Kendimizi suçluyoruz. O ise itibarına güvenerek bunu yapıyor. İşte bizim bu tip ifşalarla o itibarı yerle bir etmemiz gerekiyor. Susmayı sürdürürsem kadınlara bunu yapmaya devam edecekti, susmadım.

‘Bir sürü erkek ifşa edilme korkusuyla bekliyor’

Buzluk’a destek veren Aslı Tohumcu ayrıca kendisini taciz eden Bora Abdo’yı da ifşa etti.

Kadınların birbirinden güç aldığını kaydeden Tohumcu yaşadıklarını şöyle anlattı:

46 yaşındayım ve tacize uğramış bir kadına, hele de bir meslektaşıma, sadece ‘yalnız değilsin’ diyerek destek vermek ağrıma gitti bugün. Zamanında Bavul’da anlattığımda kimselerin dönüp bakmadığı, başka yerlerini cımbızlayarak beni linç ettikleri yazımda, aslında isim vermeden ifşa ettiğim Bora Abdo’nun adını vererek, Pelin Buzluk’un Hasan Ali Toptaş ifşasından cesaret alarak yani, yalnız olmadığımızı göstermek istedim. Kadınlar birbirinden güç alarak konuşuyor, daha da konuşacaklar belli.

Çünkü bizim korkacak bir şeyimiz yok. Aksine, şu an bir sürü erkeğin bir köşede, sıra ne zaman bana gelecek diye ifşa edilme korkusuyla beklediğinden eminim. Bu tacizcileri de, onların sırtını sıvazlayanları da unutmayacağız.

Toptaş’tan ‘özür’

Kadınların açıklamalarının ardından Hürriyet’e konuşan Hasan Ali Toptaş, “İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor. Failliğin ne olduğunu bugün kadınlardan öğreniyoruz. Bilmeden farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum” ifadelerini kullandı.




Önceki Haber
ABD’den Türkiye’ye yaptırım için büyük adım
Sonraki Haber
DSG, Rusya ve Suriye askeri heyetleri anlaştı