Ana SayfaGüncelNar üzerine

Nar üzerine

HABER MERKEZİ – Bernd Brunner’in kaleme aldığı, Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıkan “Nar Kitabı”, bir kültür bitkisi olan narın doğal ve kültürel tarihi üzerine, mitolojisinden mutfağına hemen her konuda ilginç ve pratik bilgiler içeren renkli bir çalışma.

Bernd Brunner bir ayağı Berlin’de diğer ayağı İstanbul’da olan Almanyalı bir yazar.

Kuşlar, ayılar, Ay, kış, yılbaşı gibi edebiyat, bilim ve tarih üzerine okumalar yapıp bu okumalarını gözlemlerle destekleyerek sonunda kitap haline getirebileceği konular seçiyor kendine.

Dergi ve gazete köşelerinde yazdığı makaleler bir yana, Amerikan Doğa Tarihi Müzesi ya da Kaliforniya Üniversitesi Botanik Bahçesi gibi kuruluşlarda verdiği derslerle araştırmalarını sürdürmeye devam ediyor.

2018 yılında Almanca yayımlanan Nar Kitabı da işte böylesi uzun soluklu bir araştırmanın ürünü.

Nar, geçmişi tarih öncesine kadar uzanan bir kültür bitkisi. Hele ki yaşadığımız coğrafyada, yoksulundan zenginine hemen herkesin mutfağına girebilen, hepimizin aşina olduğu, sevdiği bir meyve.

Brunner ilk kez İstanbul’da tesadüfen görüp keşfettiği, oysa dünya üzerinde pek çok kültürde önemli bir yer tutan bu kadim ve gizemli meyvenin neden bu kadar “çekici” olduğunu araştırmaya başlıyor.

Önce nasıl ortaya çıktığını anlatıyor. Daha sonra mitolojide ve edebiyatta ne şekilde, hangi simgesel anlamlarla yer bulduğuna değinip konunun botanik, yetiştirme ve mutfak boyutlarına ilişkin ilginç ve pratik bilgiler aktarıyor. Son olarak da narın geleceğine dair sıcak öngörüler paylaşıyor.

Kitapta 27 adet renkli görsel bulunmakta.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiyeli sinema yazarlarının oylarıyla: 2020’nin en iyi filmleri
Sonraki Haber
2021 için 'açlık yılı' uyarısı