Ana SayfaDünyaAlmanya istihbaratı aşırı sağcı ana muhalefeti izlemeye aldı

Almanya istihbaratı aşırı sağcı ana muhalefeti izlemeye aldı

HABER MERKEZİ – Almanya iç istihbaratı BfV, ülkenin ana muhalefet partisi konumundaki aşırı sağcı AfD’yi ülke çapında izleme kararı aldı.

Almanya’da aşırı sağcı politikalarıyla dikkat çeken Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi, iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) tarafından “tehlikeli bir kuruluş olabilir” şüphesiyle izlemeye alındı.

2017’deki seçimlerde yüksek bir oy alarak Federal Meclis’e giren ve Angela Merkel’in başbakanlığındaki Hıristiyan demokratların sosyal demokratlarla hükümet kurmasının ardından ana muhalefet partisi olan AfD’ye yönelik kararın Eylül ayında yapılacak federal seçimler öncesine denk gelmesi dikkat çekti.

Der Spiegel dergisinin internet sitesinde yer alan özel habere göre Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın kararının ardından istihbarat ve güvenlik birimleri federal düzeyde AfD’yi takip altına alabilecekler.

BfV, partiyi aşırı sağcı faaliyetlerle ilgili olarak “şüpheli vaka” sınıflandırmasına aldığını bildirdi.

İçişleri Bakanlığı karara ilişkin resmi açıklama yapılmayacağını belirtirken, istihbarat kurumunun 1000 sayfadan oluşan bilirkişi raporunun ardından AfD’ye ilişkin bu kritik kararın alındığı belirtildi.

İslam ve mülteci karşıtı politika

Özellikle ülkede yaşayan mültecileri ve Müslümanları hedef alan AfD’nin bazı aşırı sağcı kuruluşlarla teması olmasının anayasa ve demokrasi ilkelerinin hiçe sayılması olarak değerlendirildiği ve kararın da bundan dolayı alındığı ifade ediliyor.

AfD halihazırda ülkenin doğusunda yer alan Brandenburg, Thüringen, Saksen-Anhalt ve Saksen eyaletlerinde bir süredir güvenlik birimlerinin takibi altındaydı.

Almanya’da bir yıla yakındır salgından dolayı uygulanan kapanma, yasak ve tedbirleri en çok eleştiren partilerin başında gelen AfD, “Anti-Coronacılar” olarak bilinen grupların gösterilerine de destek veriyordu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözaltına alınan Karaçoban Belediye Eşbaşkanı serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Yunanistan’da 6.3 büyüklüğünde deprem