Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Can kayıpları 1 milyon 850 bine ulaştı

Covid-19 pandemisi: Can kayıpları 1 milyon 850 bine ulaştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığı nedeniyle 1 milyon 850 bin insan yaşamını yitirdi. Toplam vaka sayısı 85, aktif vakalar da 23 milyonun üzerinde. Resmi verilere göre toplam can kaybı sayısı 21 bin 685 olan Türkiye’de 80 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi. Gelişmeler sayfamızda.

 


Avrupa İlaç Ajansı’ndan Moderna aşısına onay çıkmadı

Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA), Moderna tarafından üretilen Covid-19 aşısına onay verilmesi amacıyla gerçekleştirdiği toplantıda anlaşma sağlanamadı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkeden temsilcilerin yer aldığı Avrupa İlaç Ajansı İnsani İlaçlar Bilimsel Komitesi (CHMP), Pazartesi günü Moderna aşısının onay talebini görüşmek üzere toplandı.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın aktardığına göre, toplantı sonrası bir açıklama yapan Hollanda İlaç Değerlendirme Kurulu (MEB) Başkanı Ton de Boer, Moderna aşısı konusunda beklenen onayın çıkmadığını söyledi ve ekledi:

“Aksini umuyorduk ama bu tür şeyler de olabiliyor. Bu gecikme, olağandışı değil, aşı onayına ilişkin dikkatli bir sürecin yürütüldüğünün göstergesi.”

De Boer’a göre Moderna aşısı hakkında hala birçok soru işareti bulunuyor ve bu sorulara yeterince yanıt verilmeden aşının Avrupa’da piyasaya sürülmesi mümkün olmayacak.

Avrupa İlaç Ajansı, 21 Aralık’ta Pfizer ile Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in başında bulunduğu BioNTech tarafından geliştirilen aşıya onay vermişti.

AB Komisyonu, Moderna ile 80 milyon doz aşı alımı konusunda bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşmada, AB’nin buna ek olarak 80 milyon doz daha satın alma seçeneği yer alıyor.


İskoçya’da Ocak ayı sonuna kadar karantina uygulanacak

İskoçya’da Covid-19 vakalarının artması üzerine Ocak ayı sonuna kadar karantina uygulanmasına karar verildi.

İskoç bölgesel hükümeti tarafından yapılan açıklamada, zorunlu haller dışında evden çıkmanın kesinlikle yasak olduğu belirtildi.

Önlemler kapsamında ibadet yerlerinin kapatılacağı, toplu spor faaliyetlerinin yasaklanacağı ve okulların uzaktan eğitime devam edeceği, çalışanların işlerini evden yürütecekleri belirtildi.

İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, vakalarındaki ani artışın, sağlık sistemi üzerindeki baskıyı artırdığını açıkladı.

Britanya ortaya çıkan Corona virüsünün mutasyona uğramış yeni türünün  yüzde 70 daha bulaşıcı olduğunu belirten Sturgeon, “Şu anki durumun geçen yılın Mart ayından daha fazla endişe verici olduğunu söylemek abartı olmaz” dedi.


Britanya’da kısıtlamalar beşinci seviyeye yükseltildi

Britanya’da ortaya çıkan Corona virüsün mutasyona uğramış yeni türünün tespit edilmesinden sonra vaka sayılarında ve can kayıplarındaki artış sonucunda kısıtlama seviyesi 5’e yükseldi.

Daha önce 4’üncü seviyeye çıkarılan kısıtlamalarda sosyal mesafe ve çeşitli kısıtlamalar yer alırken; 5’inci seviyede sosyal mesafe ve kısıtlamaların artırılması öngörülüyor.

Bu arada 5’inci seviyede Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) sağlık hizmetlerini karşılayamayacak kadar yük altına girdiği ve sistemin çökme aşamasında olduğu belirtildi.

Başbakan Boris Johnson’ın bu akşam yerel saatle 20.00’de (TSİ 23.00) bir konuşma yapacak.

Johnson’ın kısıtlama seviyesinin 5’e yükseltilmesiyle ilgili yeni getirilen kısıtlama ve sosyal mesafe kurallarını açıklaması bekleniyor.

Öte yandan, son 24 saatte 58 bin 784 vakasının tespit edildiği, 407 kişinin de yaşamını yitirdiği açıklandı.

Ülkedeki toplam vaka sayısı 2 milyon 713 bin 563, toplam can kaybı ise 75 bin 431 olarak duyuruldu.


Corona virüsünün mutasyona uğramış yeni türü Gürcistan’da da tespit edildi 

Britanya’da ortaya çıkan Corona virüsün mutasyona uğramış yeni türü yayılmaya devam ediyor.

Gürcistan Sağlık Bakanlığı Ulusal Hastalık ve Halk Sağlığı Kontrol Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre 50 yaşlarında erkek olduğu belirtilen ve adı açıklanmayan bir kişide Corona virüsün mutasyona uğramış yeni türü tespit edildi.

Merkeze bağlı Lugar adlı laboratuvarda ÜÇ şüpheli vakayla ilgili yapılan incelemelerde mutasyonlu virüse rastlanan kişinin sağlık durumunun iyi olduğu ve karantinaya alındığı aktarıldı.

Ulusal Hastalık Kontrol ve Halk Sağlığı Merkezi Başkan Yardımcısı Paata İmnadze, mutasyonlu virüsü taşıyan kişinin virüse nerede yakalandığını açıklamazken hastanın başka bir ülkeden geldiğini ancak İngiltere’de bulunmadığını vurguladı.

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın ülkenin güneydoğusunda Covid-19’un daha hızlı yayılan yeni bir türünün keşfedildiğini açıklamasının ardından yeni türe şu ana kadar şu ülkelerde görüldü:

  • Hollanda, Fransa, İsveç, İspanya, İsviçre, Danimarka, Almanya, İtalya, Kanada, Japonya, Lübnan, Singapur, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Güney Kore, Finlandiya, Pakistan, ABD, Türkiye, Belçika, Şili, Brezilya, Malta, Norveç, Portekiz, Çin, Tayvan, İzlanda, İrlanda, İsrail, Yunanistan, Ürdün ve Gürcistan.

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 197 kişi yaşamını yitirdi, 13 bin 965 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 260 bine dayandı.

Bugün ülke genelinde 181 bin 941 test yapıldığı ve bin 508 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 197 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 9 bin 896 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 13 bin 695. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 255 bin 607’ye yükseldi.


Britanya’da AstraZeneca’nın aşısı uygulanmaya başladı

Britanya, BioNTech-Pfizer aşısının ardından AstraZeneca ile Oxford’un birlikte geliştirdiği aşının kullanımına onay verdi.

Bugün uygulanmaya başlanan aşı ilk olarak Oxford kentindeki Churchill Hastanesi’nde, 82 yaşındaki Brian Pinker’e yapıldı.

Pinker aşı olmadan önce yaptığı açıklamada, “Bugün Covid-19 aşısı olacağım için çok mutluyum ve bu aşının Oxford’da geliştirilmiş olmasından da gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı

Sağlık Bakanı Matt Hancock da yürütülen aşı kampanyasına AstraZeneca aşısının da dahil edilmesinin, “vazgeçilemeyecek bir adım” olduğunu söyledi.


Prof. Dr. Uğur Yılmaz ‘Corona’dan hayatını kaybetti

İzmir’de özel bir hastanede görev yapan onkoloji uzmanı Prof. Dr. Ahmet Uğur Yılmaz, Covid-19 nedeni ile hayatını kaybetti.

Yılmaz’ın vefat haberini Tıbbi Onkoloji Derneği duyurdu.


Tutuklu gazeteci Ziya Ataman Covid-19 belirtileri gösteriyor

Yaklaşık beş yıldır cezaevinde tutuklu bulunan gazeteci Ziya Ataman, Dr. Cornelia Rohr’a gönderdiği mektupta, iki aydır tat ile koku alamadığını ve tek kişilik bir hücrede karantinada tutulduğunu aktardı.

Ziya Ataman, tedavi hakkının kısıtlandığını da belirtti.


80 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi

Fotoğraf: İstanbul / DHA

Covid-19 tedbirleri kapsamında 31 Aralık Perşembe günü saat 21.00’de başlayan ve Türkiye genelinde uygulanan 80 saatlik sokağa çıkma kısıtlaması bu sabah saat 05.00 itibarıyla sona erdi.

Yasağın sona ermesiyle özellikle büyükşehirlerde trafik yoğunluğu yaşanmaya başlandı.


Dünya genelinde aktif vaka sayısı 23 milyonun üzerinde

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 85,509,035
  • Can kayıpları: 1,850,719
  • İyileşenler: 60,457,393
  • Aktif vakalar: 23,200,923

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (21,113,528)
  • Hindistan (10,341,291)
  • Brezilya (7,733,746)
  • Rusya (3,236,787)
  • Fransa (2,655,728)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (360,078)
  • Brezilya (196,018)
  • Hindistan (149,686)
  • Meksika (127,213)
  • İtalya (75,332)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kars Vali Yardımcısı Haskırış açığa alındı
Sonraki Haber
Suudi Arabistan ile Katar arasındaki sınırlar açılıyor