Ana SayfaDünyaDünya rekor düzeyde buzul kaybediyor

Dünya rekor düzeyde buzul kaybediyor

HABER MERKEZİ – Yeryüzünde 1990’larda yılda 0,8 trilyon ton buz erirken, bu oran 2017’de 1,2 trilyona çıktı. Bilim insanları, buzul erime oranının giderek arttığını söylüyor, atmosfer ve okyanusların giderek ısındığı uyarısında bulunuyor.

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) yürüttüğü çalışma, dünyanın rekor düzeyde ve giderek ivme kazanan biçimde buzul kaybettiğini ortaya koydu.

The Cryosphere dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, 1994-2017 yılları arasında yeryüzünde toplam 28 trilyon ton buzul eridi.

Araştırmacılar bunun İngiltere büyüklüğünde ve 100 metre kalınlığında bir buzul tabakasına tekabül ettiğini söylüyor.

DW Türkçe’de yer alan haberde aktarılan araştırma sonuçlarına göre, 1990’lı yıllarda dünyada yılda 0,8 trilyon ton buzul erirken, bu oran 2017 yılında 1,2 trilyon tona çıktı.

Öte yandan bilim insanları, yeryüzündeki buzul erime oranının giderek arttığını, atmosfer ve okyanusların giderek ısındığını kaydetti.

“Buzul tabakaları şu anda iklim değişikliğine ilişkin en kötü durum senaryolarına uygun biçimde eriyor” açıklamasını yapan araştırmanın baş yazarı Thomas Slater, erimeler sonucu deniz seviyesinin yükselmesinin, “bu yüzyılda kıyılarda yaşayan toplumlar üzerinde çok ciddi etkisi” olacağı uyarısında bulundu.

Çalışmada buzulların erimesi ile dünya üzerindeki yansıtıcı yüzeylerin azaldığı ve bunun küresel ısınmasının şiddetinin artmasına yol açtığına dikkat çekildi.

Çalışmanın yazarlarından Isobel Lawrence de “Deniz buzulu azaldıkça, okyanuslar ve atmosfer daha fazla güneş enerjisi emiyor. Bu da Arktik’in gezegenin diğer yerlerine göre daha hızlı biçimde ısınmasına neden oluyor” diye konuştu.

  Buzulların altında yaşayan mikroplar dünya dışı yaşama göz kırpıyor
  Korkulacak bir durum: Laptev Denizi hala donmadı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
6 gün önce kaçırılan Gökhan Güneş bulundu
Sonraki Haber
Avrupa Birliği Türkiye'ye yaptırımları erteledi