Ana SayfaDünyaİtalya Başbakanı Conte istifa etti

İtalya Başbakanı Conte istifa etti

HABER MERKEZİ – Koalisyon ortaklarından birinin desteğini çekmesi üzerine başlayan siyasi krizi çözemeyen İtalya Başbakanı Giuseppe Conte görevinden istifa etti.

Covid-19 salgınından en ağır etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya’da sağlık ve ekonomik krizinin ardından siyasi kriz baş gösterdi.

Avrupa Birliği’nden gelen yardımın yönetilmesiyle ilgili anlaşmazlık gerekçesiyle eski başbakanlardan Matteo Renzi’nin liderliğindeki, anketlere göre sadece yüzde 3 halk desteğine sahip Yaşayan İtalya Partisi’nin koalisyon hükümetinden çekilmesiyle başlayan kriz, Başbakan Giuseppe Conte’yi koltuğundan etti.

İtalya’da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana görevdeyken halk desteği artan tek başbakan olan Conte, ikinci kez hükümet kurmasından 508 gün sonra istifasını Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya sundu.

Geçen hafta parlamentoda yapılan güven oylamasını Yaşayan İtalya’nın ret değil çekimser oy kullanması sayesinde geçebilen hükümetin, bu hafta parlamentoda yapılması planlanan başka bir oylamada çoğunluğa ulaşamaması beklendiğinden Conte istifa etme kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Mattarella’nın hükümet kurma görevini tekrar Conte’ye vermesi bekleniyor.

Conte, yeni bir çoğunluk formülü bulmayı ve hükümeti kurmayı başaramazsa, ulusal mutabakat ya da teknokrat hükümeti kurulabilir.

Parlamentodan yeni hükümet formülü çıkmazsa, erken seçime gidilebilir.

Anketler, olası erken seçimde muhalefetteki sağ ittifakın kazanacağını tahmin ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şırnak’ta rütbeli sekiz asker gözaltına alındı  
Sonraki Haber
HDK Eş Sözcüsü Şenoğlu tahliye edildi