Ana SayfaGüncelSivas Katliamı sanığının affına tepki: Ne yakanları ne de onları aklayanları unutacağız

Sivas Katliamı sanığının affına tepki: Ne yakanları ne de onları aklayanları unutacağız

HABER MERKEZİ – 33 insanın yakılarak öldürüldüğü Sivas Katliamı’na ilişkin davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Ahmet Turan Kılıç’ın kalan cezasının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından affedilmesine Meclis’te tepki gösteren aileler, “Biz ne yakanları ne de onları aklayanları unutacağız. Hesabını soracağız” açıklamasında bulundu.

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteli’nde çoğunluğu Alevi 33 yazar ve ozan ile iki otel çalışanı yakılarak öldürülmüştü.

33 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası açılan davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan 86 yaşındaki Ahmet Turan Kılıç’ın kalan cezası, sağlık sorunları gerekçesiyle Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaldırılmıştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Zeynel Özen ve Ali Kenanoğlu, katliam sanığının affedilmesine ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) eski milletvekili ve Sivas Katliamı Davası müdahil avukatı Şenal Sarıhan ile Alevi kurum temsilcileri de katıldı.

“Hesabını soracağız”

HDP’li Özen, tarih boyunca yapılan katliamların ya devlet tarafından gerçekleştirildiğini ya da devletin bilgisi dahilinde olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Sivas Katliamı da bunlardan birisidir. Çünkü bu katliam televizyonlarda canlı olarak izletildi. Bugün hapishanelerde ağır hasta tutuklular var ve tedavi bekliyorken, insanlığa karşı suç işlemiş birisinin affedilmesi kabul edilemez. Bu salıverilmeyle başta Aleviler olmak üzere topluma mesaj verilmek isteniyor. Biz ne yakanları ne de onları aklayanları unutacağız. Hesabını soracağız.”

Özen’in ardından Şenal Sarıhan, Sivas Katliamı Davası’nın sanığı ile ilgili “dede” sıfatı takıp “masumdur ve boşu boşuna yatmıştır” kampanyası yürütüldüğüne dikkat çekerek, “Dava dosyasının gerekçeli kararına baktığımızda bile yedi polisin görgü tanıklığının olduğunu görüyoruz. Bunlar bilinmesine rağmen Sivas katliamcılarından birinin affedilmesi ne hukuken, ne de vicdanen kabul edilir” dedi.

“Erdoğan tarafsız olmalı”

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Mehmet Atay’ın ablası Zehra Öztürk, Menekşe ve Koray Kaya’nın annesi Hüsniye Kaya, Gülsüm Karababa’nın annesi Sultan Karababa ve Murat Gündüz’ün babası Mehmet Gündüz toplantıda kısa açıklamalarda bulundu.

Aileler açıklamalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarafsız olması gerektiğine dikkat çekerek, 27 yıldır mücadele ettiklerini, Kılıç’ı ve onu affedeni “affetmeyeceklerini” belirterek, Madımak Oteli’nin müze yapılması talebini de yinelediler.


Sivas Katliamı hükümlüsünün affedilmesine Alevilerden tepki

“Bin 334 hasta tutuklu varken, neden Sivas Katliamı sanığına öncelik tanınıyor?”

Erdoğan, Sivas Katliamı’ndan ağırlaştırılmış müebbet alan Kılıç’ın cezasını affetti


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şırnak'ta 15 alan “özel güvenlik bölgesi” ilan edildi
Sonraki Haber
“FETÖ’nün siyasi ayağı” polemiği: Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a 7 soru