Ana SayfaManşetErkek şiddetinden hayatta kalan Rukiye’den yetkililere: Öldüğümüzle kalıyoruz

Erkek şiddetinden hayatta kalan Rukiye’den yetkililere: Öldüğümüzle kalıyoruz

HABER MERKEZİ – Konya’da evli olduğu Rukiye Ay ve bebeklerini kaynar suyla yakıp serbest bırakılan Ali Ay, yapılan itiraz üzerine tutuklandı. Ay ve ailesinden korktuğunu söyleyen Raziye, yetkililere seslenerek, “3-4 ay yatıp da serbest bırakılmasın. Bu Ali ve onun gibi caniler için geçerli olur umarım” ifadelerini kullandı.

Konya’da evli olduğu Rukiye Ay ile 2 yaşındaki bebeklerini kaynar su dökerek yaralayan Ali Ay, kadının şikayeti üzerine gözaltına alınmış ancak serbest bırakılmıştı.

Kadını sistematik şiddete maruz bırakıp, “Şimdi seni öldürsem 5 yıl alırım. 3 yıl yatar çıkarım” diyerek tehdit eden Ay serbest bırakılmasına yapılan itiraz sonucu tutuklandı.

Vücudunda ikinci derece yanık oluşan Rukiye, hastaneden taburcu edildi ve tedavi sürecini bir akrabasının evinde geçiriyor.

Hastaneden taburcu olduktan sonra evine giden Rukiye, su, elektrik ve doğal gazın Ali Ay tarafından kapatıldığını öğrendi. Ev sahibinin evdeki eşyaları bir an önce boşaltmasını istediği Ay, bunun üzerine çocuğunu başka yere bırakırken, kendisi de yakınının evine yerleşti.

Yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’ndan Zemo Ağgöz’e anlatan Rukiye, evliliğin ilk günlerinden itibaren şiddete maruz bırakıldığını söyledi.

Hamileyken de şiddetin devam ettiğini belirten Rukiye, 6 aylık hamileyken maruz bırakıldığı şiddet sonucu İzmir’de yaşayan annesinin yanına gittiğini ifade etti.

Rukiye, “İki ay annemin yanında kaldım sonra tekrar döndüm. Ama şiddet bitmedi. Çocuğum doğana kadar ara ara şiddet uyguluyordu. Sonra uyuşturucu madde kullanmaya başladı. Kumar oynuyor, gazino gibi yerlere takılmaya başladı ve şiddet daha da arttı” dedi.

Çocuğu bir aylık olduktan sonra yaşadığı sorunlardan dolayı boşanmak istediğini aktaran Ay, bunun üzerine yine şiddete maruz kaldığını dile getirdi.

O zaman darp raporu alamamıştım. Çünkü annemler yanımda değildi ve telefonumu benden almıştı. Polisi arayamadım, yeni doğum yaptığım için de ağrılarım vardı evden de kaçamadım. Komşularım da korktular yardımcı olamadılar. O zamana dair darp raporum yok ama şikayetçi olmuştum. Uzaklaştırma kararı aldırmıştım. Boşanma davası açmıştım. Bir buçuk yıl ayrı kaldık. 2019 Şubat ayında ayrıldık. 2020 Haziran da tekrar geri döndüm. Çocuğum bir buçuk yaşına geldi. ‘Çocuk var bir kez daha deneyelim’ dedik. Ama çok yanlış bir şey yapmışım.

Yeniden barışmalarının ardından İstanbul’dan Konya’ya geldiklerini belirten Rukiye, “İlk 2-3 ay sorun yoktu. Ama pandemi dönemiyle birlikte eve kapandığımız dönemde yine şiddet uygulamaya başladı. Sürekli kavga çıkarıyordu. Ve her tartışmada darp ediyordu. Bunların hiçbirinden aileme bahsetmedim çünkü bu duruma geleceğini düşünmemiştim” diye konuştu.

‘Komşularım korkmayıp yardımcı olsaydı daha iyi olabilirdi’

Ay’ın her tartışmada telefonu elinden aldığını dile getiren Rukiye, sözlerine şöyle devam etti:

Şiddet gördüğümde komşularım korkmayıp yardımcı olabilselerdi daha iyi olabilirdi. Çünkü telefonum olmadığı için kimseye ulaşamıyordum. Çok çaresiz kalıyordum. Ama şimdi kaçabildim. Yanmama rağmen çocuğumu da alarak kaçtım.

Rukiye yaralı halini gören çocuğunun çok korktuğunu ve psikolojisinin bozulduğunu belirtti.

Yanımda duramıyor. Benden korktu. Elimi tutmak istedi ama yaraları görünce yaklaşamadı. Sargılarımdan, boynumdaki izlerden korktu. Şimdi başka bir akrabamda. Sargılarım çıkana kadar da orada kalacak. Hastaneden çıktığımızdan beri sadece yarım saat görebildim.

‘Korkuyorum’

“Hem kendim hem çocuğum hem de ailem için korkuyorum” diyen Rukiye, sözlerini şöyle sürdürdü:

Tutuklandığı sırada çekilen resimde başını kaldırmış, yaptığıyla gurur duyar gibi bir hali vardı. ‘Ben bunu size sorarım’ der gibi bir bakışı vardı. Onu tanıdığım için ne ima etmek istediğini anladım. ‘Bu burada kalmayacak’ der gibi bakıyordu. Zaten ailesi de sorunlu. Ailesi ve kendisi için uzaklaştırma kararı aldıracağım. Çünkü ailesinden de korkuyorum.

‘Herkes hak ettiği cezayı alsın’

Cezaların caydırıcı olmadığını vurgulayan Rukiye, yetkililere seslenerek şunları söyledi:

Şimdi tutuklandı ama 3 ay sonra bırakılır. Ancak sosyal medyadan sesimizi duyuruyoruz. Medyaya düşmediğimiz zaman konu kapanıyor ve biz yandığımızla, öldüğümüzle kalıyoruz. Cezalar caydırıcı olsun. İnsanlar bir suç işlerken sonucunu düşünsün. Bu adamın dediği gibi ‘5 yıl alırım 3 yıl yatar çıkarım’ gibi bir düşünce olursa zaten ülkemizde kadın kalmayacak.

Darp görmemiş kadın çocuk kalmayacak. Ölümler daha da artacak. Herkes hak ettiği cezayı alsın. Nasıl ki 11 gündür acı çekiyor, uyuyamıyorum, çocuğumdan ayrıysam o da hak ettiği cezayı alsın. Şu an tek beklentim, yaptığı yanına kar kalmasın. 3-4 ay yatıp da serbest bırakılmasın. Bu Ali ve onun gibi caniler için geçerli olur umarım.

‘Kadın örgütleri var, kimse korkmasın’

Rukiye kadınlara da seslenerek, “sessiz kalmayın” dedi.

Darp gören, şiddet gören kadınlar kesinlikle ses çıkarmalılar. Hele ki çocuklarının gördükleri karşısında kesinlikle ses çıkarmalılar. Biz, bilinçli çocuklar yetiştirmek zorundayız. Kimse sessiz kalmasın. Herkes bir şekilde sesini duyursun. Kadına yönelik şiddet konusunda çok duyarlıydım, buna dair paylaşımlarda bulunuyordum. Ama artık çok daha duyarlıyım. Ve benim gibi şiddet gören kadınlara da şunu söylüyorum, birilerine ulaşabilirler.

Kadın örgütlerinin çoğu beni aradı. Onlar var, kimse korkmasın. Yaralarımın ne zaman iyileşeceği belli değil. Çocuğumun ayağı da hala sargıda. Bunu nasıl atlatacağımızı bilmiyoruz. Çok zor. Kimse yaşamasın. Kimse de kendisini ve çocuğunu bu duruma koyan biriyle olmasın. Zamanında ne yapılması gerekiyorsa yapılmalı, uzatılmamalı sonuçları böyle oluyor sonra.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bismil kayyumunun erkek şiddetine çözümü 'Evlilik Okulu'
Sonraki Haber
Eski HDP’li vekil duruşma salonunda tutuklandı