Ana SayfaGüncelHDP’li tüm vekillerden tek soru

HDP’li tüm vekillerden tek soru

HABER MERKEZİ – HDP’nin 56 milletvekili, AİHM Büyük Daire’nin Selahattin Demirtaş hakkında verdiği tahliye kararını yerine getirmeyen yetkililere soru önergesi verdi. Önergede, “Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararına uymak zorunda değil midir?” diye soruldu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 56 milletvekili verdikleri önergelerle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde beş yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği tahliye kararını Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verilen soru önergelerinde, AİHM kararının bağlayıcılığı hatırlatıldı.

AİHM tarafından Demirtaş başvurusuna dair kararın verilmesinin üzerinden 29 gün geçmiş olmasına rağmen henüz tahliye yönünde gelişme yaşanmadığına değinilen önergelerde, Oktay, Gül ve Çavuşoğlu’na yöneltilen tek soru, “Türkiye Cumhuriyeti, AİHM kararına uymak zorunda değil midir?” oldu.

Ne olmuştu?

Selahattin Demirtaş’ın yaptığı itiraz ile Türkiye’nin temyiz başvurusunu kabul eden AİHM Büyük Daire, 18 Eylül 2019’a duruşma tarihi vermişti.

Büyük Daire’deki bu davaya sayılı günler kala Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Eylül 2019’daki duruşmada Demirtaş’ın tahliyesine hükmetmişti.

Ancak Demirtaş, hakkında daha önce “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen ve kesinleşen 4 yıl 8 aylık hapis cezası nedeniyle cezaevinden çıkamamıştı.

Tahliye kararının hemen ardından duruşma savcısı itirazda bulunarak Demirtaş hakkında yeniden tutuklama kararı istemiş, ancak bu talep reddedilmişti.

Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Demirtaş ve HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 2014 yılındaki Kobani eylemlerini gerekçe göstererek jet bir soruşturma başlatmıştı.

Bu kapsamda Demirtaş ve Yüksekdağ sevk edildikleri mahkemece “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçlamasıyla tutuklanmalarına karar verilmişti.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından AİHM Büyük Daire 2019’da görülen duruşmanın kararını 22 Aralık 2020’de açıklamıştı.

Kararda, Demirtaş’ın “derhal tahliye edilmesi” yönünde hüküm kurulmuştu.

Bunun üzerine Demirtaş’ın avukatları yeniden tahliye talebinde bulunmuştu.

Başvuruyu değerlendiren Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği, kararın Türkçe tercümesinin gelmemesini gerekçe göstererek talebi reddetmişti.

Bunun üzerine AİHM’in Demirtaş’ın haklarının ihlal edildiğine hükmettiği ve ‘derhal serbest bırakılması’ çağrısı yaptığı, kesin ve bağlayıcı olan kararı Türkçeye çevirdi.

Ancak buna rağmen halen Demirtaş ile ilgili bir karar verilmedi. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iktidar ortağı MHP Lideri Devlet Bahçeli AİHM kararına tepki göstermiş ve yargıyı tahliye kararı vermemesi için üstü açık biçimde ikaz etmişti.




Önceki Haber
Eski HDP’li vekil duruşma salonunda tutuklandı
Sonraki Haber
Cinsel saldırı faili serbest, intihara teşebbüs eden kadın yatağa bağımlı kaldı