Ana SayfaGüncelAYM: İletişim Başkanlığı AA’yı denetleyemez

AYM: İletişim Başkanlığı AA’yı denetleyemez

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Anadolu Ajansı üzerindeki ‘faaliyet’ ve ‘örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi’ üzerindeki denetim yetkisini anayasaya aykırı bularak iptal etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP’nin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığ’nın Anadolu Ajansı (AA) üzerindeki yetkilerini düzenleyen 14 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin iptaline ilişkin başvurusunu karara bağladı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesinin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan 14. No’lu Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle şu hüküm getirilmişti:

Bakanlık her yıl kendi bütçesinin Anadolu Ajansı bölümündeki ödeneği aşmamak üzere Anadolu Ajansı ile en çok 5 yıllık sözleşme yapmaya yetkili olup; Anadolu Ajansının faaliyet, bütçe, örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi üzerinde denetime de sahiptir. Bu denetime ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkça belirlenir. Yapılacak sözleşmede Anadolu Ajansı yöneticilerinin atanma yolları da belirlenir.

Ankaragazetecisi.com’dan Alican Uludağ’ın haberine göre, Resmi Gazete’de yayımlanan AYM kararında, düzenlemedeki İletişim Başkanlığı’nın Anadolu Ajansı’nın ‘faaliyet’ ve ‘örgütlenme ve insan kaynakları yönetimi’ üzerinde denetim yapma yetkisini anayasaya aykırı buldu.

Mahkeme, “Bu denetime ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkça belirlenir” şeklindeki ikinci cümle ile “Yapılacak sözleşmede Anadolu Ajansı yöneticilerinin atanma yolları da belirlenir” ibareli üçüncü cümlenin de iptaline arar verdi.

Kararın gerekçesinde anayasanın 133. Maddesi’nde devlet tarafından kamu tüzelkişiliği olarak kurulan haber ajanslarının özerk ve yayınlarının tarafsız olduğuna ilişkin düzenlemeye işaret edildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mart 2020'den bu yana 189 kurye hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Covid-19 pandemisinde can kayıpları iki buçuk milyona dayandı