Ana SayfaGüncelBMG eyleminde gözaltına alınanlardan 21’ine ev hapsi

BMG eyleminde gözaltına alınanlardan 21’ine ev hapsi

HABER MERKEZİ – Birleşik Mücadele Güçleri’nin kuruluşunu deklare etmek amacıyla Kadıköy’de yaptığı açıklama öncesi gözaltına alınan 61 kişiden 33’ü tutuklama, 20’si adli kontrol talebi ile mahkemeye sevk edildi. Aralarında ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk’un da olduğu 21 kişi hakkında ev hapsi kararı verildi. Serbest bırakılanlar arasında bulunan iki kişi ise yeniden gözaltına alındı.

Birleşik Mücadele Güçleri’nin (BMG) kuruluşunu deklare etmek amacıyla, 4 Şubat Perşembe günü İstanbul Kadıköy’de yapmak istediği açıklamayı engellemeye çalışan polisler, aralarında gazeteci ve siyasetçilerin de olduğu 60’ı aşkın kişiyi gözaltına almıştı.

Ertesi sabah Kartal’daki İstanbul Adliyesi’ne çıkartılan Mezopotamya Ajansı muhabiri Rojin Altay, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı.

4 gün boyunca gözaltında tutulan, aralarında Özgür Gelecek gazetesi muhabiri Taylan Öztaş, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren ve ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü’nün de bulunduğu 61 kişi ise dün sabah saatlerinde Kartal’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi.

33 kişiye tutuklama talebi

Savcılık ifadesi tamamlanan 61 kişiden 33’ü tutuklama, 20’si adli kontrol talebi ile mahkemeye sevk edildi. Sekiz kişi ise serbest bırakıldı.

Tutuklamaya sevk edilenlerin isimleri şöyle: Besra İşsever, Ekinsu Aktaş, Elif Torun Öneren, Emrah Tuncer, Eylem Saruca, Ezgi Yergin, Hıdır Devrim, Ali Bal, Hüseyin İldan, Selvinaz Göçmez, Şahin Tümüklü, Ümmühan Özdemir, Elif Bulut, Hasan Hüseyin Yeşilova, Melek Bulut, Muhammed Bedran Çoğaltay, Yılmaz Çoruk, Zarife Çamalan, Erkan Tepeli, Hasan Koral Hacıbeyoglu, Leyla Aygün, Pınar Türk, Özge Elvan, Volkan Atmaca, Abdülkerim Satış, Ali Hasan Akgül, Cevdet Konak, Eren Kaya, Metin Özken, Mikail Selçuka, Taylan Öztaş, Havin Özcan.

Tutuklamaya sevk edilen 33 kişiye “Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlaması yöneltildi.

Toplam ev hapsi sayısı 21

Adli kontrol istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilenlerden altı kişi hakkında ev hapsi ile birlikte yurtdışı çıkış yasağı verildi. 14 kişi için ise yurtdışı çıkış yasağı ve karakola imza verme adli kontrol şartları uygulandı.

Tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk’un da aralarında olduğu 15 kişi hakkında da ev hapsi kararı çıktı.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, Özgür Gelecek muhabiri Taylan Öztaş ve Berkin Elvan’ın ablası Özge Elvan’ın da aralarında olduğu 18 kişi hakkında ise adli kontrol kararı verildi.

İki kişi gözaltına alındı

Hasan Koral Hacıbeyoğlu ile Ali Hasan Akgül’ün ise serbest bırakılmalarının ardından TEM polisleri tarafından yeniden gözaltına alındığı öğrenildi.

Adliye önündeki basın açıklamasına polis engeli

Öte yandan savcılıkta ifade işlemleri sürerken, BMG’nin adliye önünde yapmak istediği açıklamaya izin verilmedi.

Adliyenin önünü bariyerlerle kapatan polis, kimseyi adliye binasına yaklaştırmadı.

Polis, aralarında HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu’nun da bulunduğu gruba, alanı terk etmedikleri taktirde müdahale edecekleri uyarısında bulundu.

Alana gözaltı aracının getirilmesi ardından HDP PM üyesi Çiçek Arıç, “Hayatın her alanını tecride aldınız, işte tecrit budur, faşizm budur” diyerek açıklamaya izin verilmemesine tepki gösterdi.

BMG’de yer alanlar

Birleşik Mücadele Güçleri; Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Mücadele Birliği Platformu, Alınteri, Sosyalist Meclisler Federasyonu ile Partizan yönetici ve temsilcilerinden oluşuyor.

  Müdahale ve gözaltılara rağmen Birleşik Mücadele Güçleri kuruluşunu ilan etti
  Soylu'dan darp edilip, gözaltına alınanlara ilişkin "Devlet burada" paylaşımı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözaltına alınan Ayşen Şahin serbest bırakıldı
Sonraki Haber
İklim değişikliği etkisi: Sıcaklıklar 20 derece düşecek, kar yağışı bekleniyor