Ana SayfaDünyaCovid-19: Türkiye’de ‘kademeli normalleşme’ 1 Mart’ta başlıyor

Covid-19: Türkiye’de ‘kademeli normalleşme’ 1 Mart’ta başlıyor

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı iki buçuk milyona yaklaşırken, toplam vaka sayısı 111 milyonun üzerinde. Can kaybının 28 bini aştığı Türkiye’de ise ‘kademeli normalleşme’ süreci 1 Mart’ta başlıyor. Ancak hekimler, şehirler özelinde olsa dahi tedbirleri gevşetmek için henüz erken olduğunu savunuyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı: Toplam vefat sayısı 28 bini aştı

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 650 bine yaklaşıyor.

Bugün ülke genelinde 101 bin 105 test yapıldığı ve 601 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 77 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 5 bin civarında kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 6 bin 546.


Bakan Selçuk’tan ‘yüz yüze sınav’ açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sınavların yüz yüze gerçekleştirilebilmesi için gerekli tedbirlerin alındığını duyurdu.

Selçuk Twitter üzerinden yayımladığı yazılı açıklamasında, “Sizlerin de sadece sınavlarınızı yüz yüze gerçekleştirebilmemiz için salgın tedbirleri noktasında tüm hazırlıklarımız tamam. Öğrencilerimizin yüzde 40’ı yani yarıya yakınınız sınavlarını tamamladı zaten. Sınavlarınızda bugün yapılacak bir erteleme, yakın zamanda çalışma yükünüzü daha fazla artıracaktır” dedi.

Bakan Selçuk, yapılan görüşmeler sonucunda 1 Mart’ta ilkokul 1, 2, 3 ve 4’üncü ile ortaöğretimde 8 ve 12’nci sınıflarda yüz yüze eğitimlerin başlatılmasına karar verildiğini belirtti.


Hekimler ‘kademeli normalleşme’ hakkında ne düşünüyor?

1 Mart’tan itibaren, haftalık paylaşılan şehirlerin Covid-19 vaka sayıları, “kademeli normalleşme” sürecine geçilmesinde belirleyici olacak.

Yüz bin nüfusta 10’un altında vaka görülen iller ‘düşük riskli’, 11-35 arası vaka görülen iller ‘orta riskli’, 36-100 arası vaka görülen iller ‘yüksek riskli’ ve 100’ün üstünde vaka görülen iller ‘çok yüksek riskli’ olarak değerlendirilecek.

İller haritada düşük riskten çok yüksek riske doğru; mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renkleriyle gösterilecek.

Şehirler özelinde alınan tedbir kararları, il pandemi kurullarınca iki haftada bir gözden geçirilecek.

Eğer bir il mavi kategoride ise restoranların açılması, hafta sonu ve hafta içi kısıtlamaların kaldırılması mümkün olabilecek.

BBC Türkçe’ye konuşan sağlık meslek örgütü temsilcileri, her şehirde farklı vaka sayıları ve yayılım hızı görüldüğü düşünüldüğünde, alınacak önlemlerin de bölgesel olarak belirlenecek olmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor.

Ancak sağlıkçılar, mevcut il hıfzıssıhha kurullarının salgını durduracak şekilde etkili kararlar alma konusunda yetersiz kalabileceğini düşünüyor.

Valilik bünyesinde çalışan il hıfzıssıhha kurullarının bugüne dek ‘merkezden’ alınan kararları onaylamaktan başka bir işlev sergilemediğini savunan sağlık meslek örgütleri, pandemi kurullarının yapısı çeşitli meslek örgütlerini, sendikaları ve yerel yönetimleri de bünyesine dahil edecek şekilde genişlemedikçe salgına karşı etkili kararların alınamayacağını belirtiyor.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’e konuşan hekimler, şehirler özelinde olsa dahi tedbirleri gevşetmek için henüz erken olduğunu belirtiyor.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı (TTB) Şebnem Korur Fincancı, Türkiye’de hala salgına ilişkin pek çok bilinmeyen olduğunu belirterek, “An itibarıyla vaka sayılarında genel olarak bir düşüş yok. Evet bazı bölgelerde diğerlerine göre daha az vaka var ancak genel olarak baktığımızda bir artışın olduğunu bile söyleyebiliriz. Bu koşullarda kademeli açılmanın sakıncalı olacağını göz önünde bulundurmak gerekiyor” diyor.

Korur Fincancı, “Bölgesel veriler dahi olsa herhangi bir tedbiri geri çekmek konusunda çok özenli davranmak gerekiyor. Çünkü virüs mutasyon geçiriyor ve Sağlık Bakanlığı, nerede hangi mutasyon görüldüğüne dair verileri paylaşılmıyor. Oysa bir bölgede hangi varyant görülüyorsa, buna göre önlem almak gerekiyor. Virüsün varyantlarına göre hem yayılım hızı hem de hastalığın geçirilme biçimi farklılık gösteriyor” diye ekliyor.

TTB Halk Sağlığı Kolu Başkanı Nasır Nesanır da tedbirlerde gevşemeye gidilebilmesi için salgına dair daha fazla verinin paylaşılması gerektiğini düşünüyor.

Nesanır’a göre şehirler özelinde tedbirlerin gevşetilebilmesi için sadece pozitif vaka sayıları değil, bu vakaların yaşı, cinsiyeti ve kronik hastalık durumunun da bilinmesi gerekiyor.


Bakan Koca: Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşeceğiz

Fahrettin Koca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de Corona virüsünün yayılımıyla mücadele kapsamındaki “kademeli normalleşme” sürecinin 1 Mart’ta başlayacağını duyurdu.

Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşeceğiz. 1 Mart itibariyle süreç belirlenen kriterler çerçevesinde dört risk seviyesinde Valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıhha kurullarımızla başlayacak” dedi.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü gerçekleştirilen kabine toplantısının yaptığı konuşmada “normalleşme” takvimine dair bilgi verirken, illeri Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterler doğrultusunda dört gruba ayıracaklarını duyurmuştu.

Erdoğan, kademeli olarak başlatılacak normalleşme süreci konusunda, “İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre ‘düşük’, ‘orta’, ‘yüksek’ ve ‘çok yüksek riskli’ olarak sınıflandıracağız. Normalleşme takvimini de buna göre yürüteceğiz” ifadesini kullanmıştı.

Sağlık Bakanlığı’nın 20 Şubat’ta açıkladığı veriler yeni vaka sayısının 7 bin 857 olduğunu, son 24 saatte Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının ise 80 olduğunu ortaya koydu. Böylece resmi verilere göre toplam vaka sayısı 2 milyon 631 bin 876’ya yükselirken, can kaybı da 27 bin 983’e ulaşmıştı.

Bakanlığın aşılama sürecine ilişkin açıkladığı verilere göre ise, Türkiye’de şu ana kadar 1 milyondan fazla kişiye iki doz Covid-19 aşısı yapıldı. 5,5 milyonu aşkın kişiye de ilk doz aşı yapıldı.


Küresel salgına dair son veriler

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 111,681,938
  • Can kayıpları: 2,473,050
  • İyileşenler: 86,847,832
  • Aktif vakalar: 22,304,119

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (28,706,473)
  • Hindistan (10,991,651)
  • Brezilya (10,139,148)
  • Rusya (4,164,726)
  • Britanya (4,105,675)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (509,875)
  • Brezilya (246,006)
  • Meksika (179,797)
  • Hindistan (156,339)
  • Britanya (120,365)



Önceki Haber
Gelecek Partisi'nden Gergerlioğlu açıklaması
Sonraki Haber
Aydın’da iş cinayeti: 63 yaşındaki işçi yaşamını yitirdi