Ana SayfaGüncelDersim’de polis engeline rağmen yasaklar protesto edildi

Dersim’de polis engeline rağmen yasaklar protesto edildi

HABER MERKEZİ – Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, kentte 8 aydır uygulanan ‘eylem ve etkinlik yasağını’ polis müdahalesine rağmen protesto etti. Yapılan açıklamada, “Demokratik muhalefeti susturmak için yapılan bu yasaklara sessiz kalmayacağız” denildi.

Dersim’de Emek ve Demokrasi Güçleri’nin, valiliğin kentte 8 aydır uyguladığı eylem ve etkinlik yasaklarına ilişkin Sanat Sokağı’nda yapmak istediği basın açıklamasını engellemek isteyen polis, yurttaşlara müdahale etti.

Polis müdahalesinin ardından kitle “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla karşılık verdi.

Yaşanan arbedenin ardından kitle “Direne direne kazanacağız”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganlarıyla yürüyüş yaparak Belediye İş Merkezi önüne geldi ve basın açıklaması yaptı.

PİRHA’da yer alan habere göre Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı yapan Hıdır Yıldız, sözlerine Boğaziçi direnişinin devam ettiğini vurgulayarak başladı.

Fotoğraf: PİRHA

Gözaltına alınan ve tutuklanan öğrencilere “polis sopasıyla” boyun eğdirilmeye çalışıldığını belirten Yıldız, bununla birlikte Van ve Dersim’de ‘tedbir’ adı altında OHAL uygulamalarının devam ettiğini söyledi.

Yıldız, keyfi uygulamalarla kentte eylem ve etkinliklerin yasak olduğunu ifade etti.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10 ve 11’inci maddesini hatırlatan Yıldız, şunları kaydetti:

İfade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile ilgili olarak birçok içtihadında, her kanun dışı durumun, toplantı ve gösteri özgürlüğüne müdahale gerekçesi olamayacağı ve bu müdahaleyi haklı göstermeyeceği, toplantı düzenleme özgürlüğünün, demokratik toplumlarda korunması gereken temel haklardan olduğunu belirtilmiştir. Toplanma ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik, koruyucu tedbir niteliğinde olan radikal önlemlerin demokrasiye zarar vermekte olduğu, hukukun üstünlüğüne dayanan demokratik toplumlarda, barışçıl yöntemlerle toplanma özgürlüğünün uygulanmasının öneminin altını çizmiştir.

Son olarak Yıldız, “Demokratik muhalefeti susturmak için yapılan bu yasaklara sessiz kalmayacağımızı belirtmek istiyoruz. Biz, Emek ve Demokrasi Güçleri olarak geçmişte olduğu gibi bugün de, hukuka aykırı tüm işlem ve eylemlerin karşısındayız” diye belirtti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Muharrem İnce CHP'den istifa etti
Sonraki Haber
Eskişehir'de de 15 günlük eylem yasağı