Ana SayfaDünyaKanada: Çin’in Uygurlara yönelik eylemi ‘soykırım’

Kanada: Çin’in Uygurlara yönelik eylemi ‘soykırım’

HABER MERKEZİ – Kanada Avam Kamarası, Çin’in Uygurlara yönelik eylemlerini “soykırım” olarak tanımladı. Başbakan Trudeau ve kabine üyelerinin katılmadığı oylamada kabul edilen önergenin hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor.

Kanada meclisinin alt kanadı olan Avam Kamarası’nda, Çin’in ülkenin Sincan bölgesinde yaşayan Uygurlara yönelik eylemlerinin “soykırım” olarak tanımlanmasını öngören muhalefet partilerinin desteklediği teklif kabul edildi.

26’ya karşı sıfır oyla kabul edilen teklifin oylamasına iktidardaki Liberal Parti’nin lideri Başbakan Justin Trudeau ve kabine üyeleri katılmadı.

DW Türkçe’deki habere göre teklifte, Uygurların “Çin’in soykırımına maruz kaldığı ve kalmaya devam ettiği” ifadelerine yer veriliyor.

Önergeye destek veren milletvekilleri, 2022’de Pekin’de yapılması planlanan Kış Olimpiyatları’nın başka bir ülkede düzenlenmesine ilişkin talebi de kabul etmiş oldu.

Oylamada çekimser kalan Liberal Partili Dışişleri Bakanı Marc Gerneau, açıklamasında uluslararası soykırım iddialarının uluslararası bir araştırma komisyonu tarafından incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Ayrıca Garneau, “Keyfi gözaltı, siyasi yeniden eğitim, zorunlu çalıştırma, işkence ve zorla kısırlaştırma dahil olmak üzere, Sincan’daki insan hakları ihlallerine ilişkin korkunç raporlardan derinden endişe duymaya devam ediyoruz” dedi.

Kanada’nın ana muhalefet partisi Muhafazakar Parti’nin lideri Erin O’Toole ise hükümeti Avam Kamarası’nın önergesini onaylamaya ve ABD gibi müttefiklerle birlikte Çin’in Uygurlara yönelik tutumuna son verilmesi çağrısında bulunmaya çağırdı.

Avam Kamarası’nda kabul edilen önergenin hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor.

Kanada böylelikle, ABD’den sonra Çin’in Uygurlara eylemlerini “soykırım” olarak nitelendiren ikinci ülke oldu.

Çin’den tepki

Çin ise Kanada Avam Kamarası’nın Uygurlara yönelik eylemleri “soykırım” olarak nitelendirmesini “utanç verici bir eylem” ve “Çin’deki 1,4 milyar insana karşı kötü niyetli bir provokasyon” sözleriyle değerlendirdi.

Ottawa’daki Çin büyükelçiliği yaptığı açıklamada, “Kanada’nın Sincan ile ilgili önergeyi geçerek Çin’in gelişimini durdurma girişimi başarılı olmayacak” dedi.

İnsan hakları savunucuları, en az 1 milyon Uygur ve diğer Müslüman azınlıkların ülkenin kuzeybatısındaki kamplarda tutulduğunu belirtiyor.

Çin hükümeti bu kamplarda kadınları zorla kısırlaştırmak ve esirleri zorla çalıştırmakla da suçlanıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Van Cezaevi'nde intihar iddiası
Sonraki Haber
Ankara'da kadın cinayeti