Ana SayfaDünyaAvrupa Konseyi’nden üye ülkelere ‘İstanbul Sözleşmesi’ çağrısı

Avrupa Konseyi’nden üye ülkelere ‘İstanbul Sözleşmesi’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi, İstanbul Sözleşmesi’nin imzaya açılmasının onuncu yılında üye ülkelere sözleşmeyi yürürlüğe sokmaları çağrısında bulundu.

Avrupa Konseyi, kadına yönelik şiddeti engellemeyi öngören İstanbul Sözleşmesi’nin imzaya açılmasının onuncu yılında, Türkiye’nin de aralarında olduğu tüm üye ülkelere sözleşmeyi yürürlüğe sokmaları için çağrı yaptı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric ve Almanya Aile Bakanı Franziska Giffey’in yayımladıkları ortak açıklamada, “Önümüzdeki on yıl için –ki çok daha erken gerçekleşmesini umuyoruz- Avrupa Konseyi’ne üye tüm devletlerin Sözleşme’ye taraf olması hedefini belirledik” ifadeleri kullanıldı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre açıklamada, “Sözleşme ancak tam destek bulması ve hayata geçirilmesi durumunda hissedilir değişikliklere yol açabilecektir” ifadesine yer verildi. Buric ve Giffey, Sözleşme’den çekilmenin “insan hakları açısından ağır bir geri adım olacağı” uyarısında bulundu.

Sözleşme, bugüne kadar Avrupa Konseyi’ne üye 47 devletten 34’ü tarafından onaylanıp yürürlüğe konuldu. 47 devletten sadece Rusya ve Azerbaycan şimdiye kadar sözleşmeyi imzalamadı.

Ermenistan, Bulgaristan, Çekya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Moldova, Slovakya, Ukrayna ve Britanya ise sözleşmeyi imzalamasına rağmen onay sürecini tamamlamadı.

İstanbul Sözleşmesi hakkında

İstanbul Sözleşmesi olarak anılan “Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme.

İstanbul’da imzaya açıldığı için ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak anılıyor.

11 Mayıs 2011’de imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi, 10 ülkenin belgeyi onaylamasının ardından, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmişti.

TBMM, İstanbul Sözleşmesi’ni 14 Mart 2012’de kabul etmiş, böylece sözleşmeyi onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu.

Sözleşme, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı yasakladığı gibi, ayrımcılığın kadına yönelik şiddetin bir biçimi olarak gerçekleştiğini hüküm altına almakta.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tuzla'da et üretim fabrikasında yangın: İki işçi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
HDP binasının bulunduğu sokak polislerce kapatıldı