Ana SayfaToplumsal CinsiyetMahkeme tutuklamadı, cinsel istismar ve şiddet faili yurt dışına kaçtı

Mahkeme tutuklamadı, cinsel istismar ve şiddet faili yurt dışına kaçtı

HABER MERKEZİ – Aksaray’da evli olduğu kadına şiddet uyguladığı, kadının 14 yaşındaki kızına da cinsel istismarda bulunduğu için hakkında 15 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açılan ancak tutuklanmayan Can Emrah Sert’in yurt dışına kaçtığı ortaya çıktı. Sert hakkına kırmızı bültenle arama kararı çıkartıldı.

Can Emrah Sert isimli erkek ile evli olan kadın, kendisine şiddet uygulayan erkeğin, ilk evliliğinden olan 14 yaşındaki kızına da cinsel istismarda bulunduğunu söyleyerek 2019 yılında polise şikayette bulunmuştu.

Gözaltına alınıp serbest bırakılan Sert hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Ardından kadının avukatı Çağrı Ayhan Şenel, tekrar mahkemeye başvurarak yurt dışına çıktığını iddia ettiği Sert’in yerinin tespiti için tutuklama kararı çıkarılmasını istemişti.

Ancak mahkeme, bu talebi de kabul etmemişti. Fail erkeği tutuklanamayan mahkeme, avukat Şenel hakkında soruşturma başlatmıştı.

Heyet, yargılamanın hakkaniyet ve adil yargılama ilkesi çerçevesinde yürütülemeyeceğini belirterek, davadan çekildi.

Mahkemece dosya ise incelenmesi ve karara varılması için üst mahkeme olan Aksaray 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

Dosyayı inceleyen Aksaray 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme başkanı olan hakimin çekilme talebinin uygun olduğuna; ancak heyetteki diğer iki üyenin çekilme talebinin kabul edilmediğine hükmetti.

Avukat hakkında da mahkeme başkanının suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldı.

Davanın dün yapılan üçüncü duruşmasında kadın ile kızı ve avukatları hazır bulunurken, sanık avukatı mazeret bildirerek gelmedi.

Mahkeme, yazılan müzekkerelere verilen cevap yazısında, sanığın Gürcistan’da olduğunun tespit edildiği bilgisini verdi.

Tanıkların dinlenmesinin ardından talepleri dinleyen mahkeme heyeti, sanık hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı’na talepname gönderilmesine ve eksiklerin giderilmesine hükmederek, duruşmayı erteledi.

Karara ilişkin konuşan avukat Şenel, soruşturma aşamasından itibaren sanığın tutuklanması için gösterdikleri çabaya karşılık bulamadıklarına dikkat çekti.

Mahkeme dün yapılan duruşma ile sanık hakkında kırmızı bülten çıkardı. Ceza usulü gereği aslında kanaatimizce bütün deliller toplandı, tanıklar dinlendi ve beyanlar alındı. Buna karşın sanık ifadesi alınamadığı için bu eksikliğin giderilmesi gerekiyor. Bu anlamda kırmızı bülten neticesinde umarım sanık yakalanır. Bu durum da bizim daha soruşturma aşamasında tutuklama talebimizin ne kadar haklı ve yasaya uygun olduğunu gösteriyor. Şayet o zaman şahıs tutuklansaydı ya da en azından sanık hakkında yurt dışı çıkış yasağı konulsaydı; şu anda belki de yargılama neticelenmiş olacaktı.




Önceki Haber
İki kadına şiddet uygulayan Bozaslan hakkında 'basit yargılama' talebi
Sonraki Haber
Son 24 saatte 62 binden fazla vaka, 288 can kaybı