Ana SayfaGüncelBuldan: İktidarın koltuğunu sallamaya devam edeceğiz

Buldan: İktidarın koltuğunu sallamaya devam edeceğiz

HABER MERKEZİ – HDP Eşbaşkanı Buldan, Meclis’teki tüm kadınlara ‘ortak mücadele’ çağrısında bulundu ve “Kadınlar ve HDP, bu iktidarın koltuğunu sallamaya, hesap ve planlarını bozmaya devam edecek” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Parlamento Kadın Grubu toplantısında konuştu.

Kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak sözlerine başlayan Buldan, “Tüm engellemelere rağmen rengimizle, coşkumuzla, umudumuzla, direncimizle ‘İsyanımız özgürlüğümüz için’ diyerek alanları, meydanları bu 8 Mart’ta da kadının rengine boyadık” dedi.

Covid-19 pandemisinin tüm dünyada eşitsizliklere yol açtığını vurgulayan Buldan, bundan en fazla etkilenen toplumsal kesimin kadınlar olduğunu ifade etti.

Buldan, “Çünkü dünyanın her yerinde hala en yoksul kesim ne yazık ki kadınlardır. En büyük işsiz grubu, en güvencesiz işlerde çalışanları, işlerini ilk kaybedenleri kadınlar oluşturmaktadır. Türkiye’de mevcut çoklu krizler pandemi sürecinde daha da derinleşmiştir” dedi ve ekledi:

Esnek ve güvencesiz çalışma biçimi evden çalışma ile daha da yaygınlaştırılmıştır. Sokağa çıkma kısıtlamalarında hasta, engelli, çocuk, yaşlı bakımı ve ev işlerinin yükü kadınların sırtına yüklenmiştir. Kadınlar her zaman olduğundan çok daha fazla istihdam dışına ve güvencesiz alana itildi. Bu pandemi sürecinde de iktidar, kadınlara hiçbir destek sunmadığı gibi tam tersine krizi fırsata çevirdi. KOD 29 ile işten çıkarılanlar için kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, işsizlik ödeneği verilmemesi bir yana, kadınlar ‘ahlaksızlıkla’ suçlanmakta, erkek şiddetine açık hale getirilmektedir.

‘İktidarlarını sürdürmek için kadınları daha fazla yoksulluğa sürüklediler’

“Tekçi erkek bir iktidardan ne toplum için, ne kadınlar için eşit, adil, refah bir düzen çıkmaz” diyen Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Onların siyaseti daha çok şiddet, daha çok kaos, daha çok eşitsizlik, daha çok talan ve soygun düzeni üretir. Kendileri sultanlık sürdürürken haraca dönüşmüş vergilerle, soyguncu düzenleriyle, işsizlikle halkın boğazına girecek lokma bırakmadılar. Erkek iktidarlarını sürdürmek için kadınları daha fazla yoksulluğa sürüklediler. Oysa dünya kadın emeği üzerine kuruludur. Yaşam kadınla vardır, kadınla büyümektedir ve kadınla gelişmektedir.

Buldan, “Bizler dünyayı ayakta tutan bu devasa emeğin görünür olması için yürüttüğümüz mücadelemizde kadınların, ev içinde ve dışında döktüğü her damla alın terinin hakkını soruyoruz, sormaya da devam edeceğiz” diye belirtti.

“Ekonomide soyguncu, rantçı saltanata son vereceğiz. Eşit, adil bir bölüşümü, işi, aşı bir avuç yandaş zengin için değil; halk için ve bütün kadınlar için sağlayacağız” diyen Buldan, “Vergide adaleti, gelirde adaleti, işgücünde adaleti, bütçede adaleti sağlayacağız. Yoksullukla mücadele edeceğiz” diye vurguladı.

Güvencesiz istihdama karşı güvenceli istihdam, işyerlerinde ve evlerde yaşanan ayrımcılığa, adaletsizliğe karşı eşit işe eşdeğer ücret ve eşit iş bölümü diyerek yaşamın her alanında yoksulluğa mahkum edilen kadınlar için ‘adalet’ demeye devam edeceğiz.

‘Bu iktidar, kadın katliamlarının ortağı’

Pandemi ile beraber kadına yönelik erkek şiddetinin kat be kat arttığını da vurgulayan Buldan, şöyle konuştu:

Her gün en az bir kadın erkekler tarafından katledilmektedir. 8 Mart haftasında yaşanan kadın katliamları ürkütücü boyutlardadır. 92 yaşındaki Hanım Pınarlı tecavüze uğradı ve katledildi. Türkiye açısından korkunç bir tablodur. Bu korkunç tablonun sorumlusu siyasi iktidardır. Neden mi? Nedeni Samsun’daki diğer korkunç vakada aranmalıdır. Defalarca kolluğa başvurduğu halde kolluk hiçbir şey yapmamış ve bir kadın, bir anne, çocuğunun gözleri önünde sokak ortasında şiddete maruz bırakılmıştır. İktidarın görevi kınama mesajı yayınlamak değildir, bu cinayetleri önlemek, faillerin en ağır şekilde cezalandırılmasını sağlamaktır. Cezasızlık, yaşanan bu katliamları cesaretlendiren, teşvik eden bir politikadır.

Sosyal medya üzerinden cinsiyetçi saldırılara maruz kaldığını hatırlatan Pervin Buldan, “Buna hepiniz tanık oldunuz. Yapanların siyasi kimliği bellidir. Hangi partinin belediye başkan aday adayı, milletvekili aday adayı olduğu bellidir, ortadadır. İktidarın gücüne dayanarak bu iğrençliği yapana dokunulmadı” dedi ve ekledi:

Biz dokunulmayacağını da çok iyi biliyorduk, böyle de oldu. İşte bu zihniyet, kadın katliamlarının bizzat sorumlusudur. Kadın cinayetlerinin suç ortağıdır bu zihniyetine sahip olanlar. Kadın katliamlarının ortağıdır.

“Bu iktidar kadın düşmanıdır” diyerek sözlerini sürdüren Buldan, “Tekçiliğe karşı geliştirdiğimiz eşbaşkanlık sistemini tasfiye etmek için her türlü hukuksuzluğu yaptılar. Kadının yerel yönetimlerdeki, yerel demokrasideki gücünü ve temsiliyetini kırmaya çalıştılar” diye belirtti ve şöyle devam etti:

Kadın düşmanı iktidar, bir kadın partisi olan HDP’yi siyaset dışına iterek kadın mücadelesini durduracağını sanıyor. Bizler kadın mücadelesini büyütürken, kadın kazanımlarını tek tek garanti altına alma mücadelesi yürütüyoruz. Bu mücadele, evlerden sokaklara ve kamusal alandan meclise kadar uzanan çok güçlü bir mücadeledir. HDP’nin geleneğini devraldığı partiler mecliste temsil edildiği günden bu yana Meclis’te temsil edildiği günden bu yana, Meclis çatısı altında kadın haklarını ve kazanımlarını büyütmek ve mevcut olanları garanti almak için çok çalıştı, çok mücadele etti. Belli kazanımları da sağladı. Öncelikle Meclis’teki kadın temsiliyet oranını ciddi biçimde yükselttik. TBMM’yi kadınların yaşadığı sorunları gören ve çözüm üreten bir noktaya doğru ilerletmek için mücadele veriyoruz. Tüm engellemelere rağmen Meclis kürsüsünü kadınların kürsüsüne dönüştürdük.

Ortak mücadele çağrısı

Son olarak parlamentodaki tüm kadınlara ‘ortak mücadele’ çağrısını yineleyen Buldan, sözlerini şöyle noktaladı:

Gelin Meclis’i, erkek meclisi olmaktan çıkartalım, kadınların meclisi haline getirelim. Şiddetin sona erdirilmesinden kadın yoksulluğunun önlenmesine varıncaya kadar tüm sorunlarımıza birlikte çözüm üretelim! Toplumsal cinsiyet eşitliğini yaşamın her alanında amasız, fakatsız, koşulsuz bir şekilde sağlayalım. Buradan bütün kadınlara sesleniyorum: Kadın mücadelesini kadın partisi olan HDP’de birleştirmek, HDP’de buluşturmak, HDP’de yan yana olmak, kadın düşmanı iktidara verilecek en iyi ve en güçlü yanıt olacaktır! HDP kadın mücadelesinin kazanımıdır. Ne yaparlarsa yapsınlar, kadınları da, HDP’yi de durduramayacaklar. Kadınlar ve HDP, bu iktidarın koltuğunu sallamaya, hesap ve planlarını bozmaya devam edecektir. Kadınlar, HDP’yle bu ülkeyi yönetmeye geliyorlar.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cihangir İslam CHP'ye katıldı
Sonraki Haber
5 gündür kayıp: Genç kadın Zilfinur için arama çalışması başlatıldı