Ana SayfaGüncelBursa Başsavcılığı: Öcalan hayatta, sağlık durumu iyi

Bursa Başsavcılığı: Öcalan hayatta, sağlık durumu iyi

HABER MERKEZİ – Abdullah Öcalan’ın yaşamını yitirdiğine dair sosyal medyada yapılan kimi paylaşımlara ilişkin açıklama yapan Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, Öcalan’ın hayatta ve sağlık durumunun iyi olduğunu duyurdu. Öcalan’ın avukatlarından İbrahim Bilmez ise “Müvekkilimizi bizzat görmek istiyoruz” diye vurguladı.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yaşamını yitirdiğine dair sosyal medyada yapılan kimi paylaşımlara ilişkin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan iki gün sonra açıklama geldi.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yazılı açıklaması şöyle:

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü olarak bulunan Abdullah Öcalan’ın bazı sosyal medya hesaplarında öldüğü yönünde asılsız iddiaların yer aldığı anlaşılmış olup,

Hükümlü hayatta olup, sağlık durumu iyidir. Bu tür haberlere itibar edilmemesi gerektiği hususu,

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

22 yıldır İmralı Cezaevi’nde tutulan, 27 Nisan 2020 tarihinden bu yana ne avukatları ne de ailesiyle hiçbir temas kurmasına izin verilmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yaşamını yitirdiğine dair sosyal medyada yapılan kimi paylaşımlar üzerine ‘sağlık ve güvenlik koşullarıyla ilgili kaygılar’ artmış durumdaydı.

Öcalan’ın hukuk işlerini yürüten Asrın Hukuk Bürosu, dün yaptığı yazılı açıklamayla iddiaların incelendiğini belirterek, endişelerin giderilmesi için İmralı ile en erken iletişim kanallarının kurulması çağrısında bulunmuştu.

Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan da ‘gelişmeler karşısında endişeliyiz’ açıklaması yapmıştı.

Ayrıca Öcalan’ın avukatları Mazlum Dinç, Raziye Öztürk, İbrahim Bilmez ve Nevroz Uysal, müvekkilleriyle ilgili iddialara ilişkin dün Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adalet Bakanlığı’na görüşme başvurusunda bulunmuştu.

Öcalan ile aile ve avukat görüşünün ivedilikle ele alınması ve talebin bir an önce kabul edilmesi için yapılan başvuruya şimdiye kadar ne olumlu ne de olumsuz bir yanıt gelmezken, Asrın Hukuk Bürosu bugün bir kez daha ‘acil görüşme’ talebiyle başvuruda bulundu.

Diğer yandan HDP Milletvekili Ömer Öcalan da oluşan endişelerin giderilmesi için Adalet Bakanlığı’na dilekçe verdi.

Ancak bu başvuruların kabul edilip edilmediğine dair Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamasında herhangi bir ifade yer almadı.

Avukatı: Müvekkilimizi bizzat görmek istiyoruz

Abdullah Öcalan’ın avukatları

Öcalan’ın avukatlarından İbrahim Bilmez de başsavcılıktan yapılan açıklamaya ilişkin Mezopotamya Ajansı’na verdiği demeçte, taleplerinin dün nasılsa bugün de aynı olduğunu ifade etti.

“Biz neden müvekkilimizin can güvenliği ve sağlığından emin olabilmek, haber alabilmek için savcılığın bu tür açıklamalarını beklemek zorunda kalalım? Ya da böyle açıklamalara bel bağlamak durumunda kalalım? Bir hukuk devletinde bu ‘normal’ mi?” diye sorular yönelten avukat Bilmez, şöyle devam etti:

Dün ne söylüyorsak bugün de onu söylüyoruz; tecrit derhal kaldırılmalı. Müvekkilimiz Sayın Öcalan ve İmralı’daki diğer mahpuslar en temel yasal haklarını kullanabilmeliler. Aile ve avukatları ile görüşebilmeli, telefon ve diğer iletişim haklarından yararlanabilmeliler. Biz avukatları olarak İmralı’ya gidip müvekkillerimizi bizzat görmek ve bu şekilde sağlıklarından emin olup ihtiyaç duydukları hukuki yardımı sunmak istiyoruz.

Öcalan’la görüşmeler

Abdullah Öcalan, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde 2018 yılında başlatılan açlık grevleri sürerken avukatlarıyla 8 yıl aradan sonra ilk kez görüşebilmişti.

2 Mayıs 2019’da gerçekleşen görüşmeyi takip eden görüşmelerde Öcalan’ın çağrısı üzerine aylardır süren açlık grevleri ile ölüm oruçları sonlandırılmıştı.

Öcalan 2 Mayıs 2019’u takiben 22 Mayıs, 12 Haziran ve 18 Haziran’da gerçekleşen avukat görüşlerinde “çözüm” mesajları vermişti.

Ancak 23 Haziran 2019 tarihindeki tekrarlanan İstanbul seçimlerinin ardından görüşmeler yine askıya alınmıştı. Ne avukatlar ne de aile yaklaşık 2 aydır İmralı’ya gidebiliyordu.

Son olarak Öcalan’ın avukatları Nevroz Uysal ve Rezan Sarıca’nın, İmralı Cezaevi’ne giderek müvekkilleriyle bir görüşme gerçekleştirdiği 7 Ağustos 2019’da kamuoyuna duyurulmuştu.

İmralı Adası’nda 27 Şubat 2020 tarihinde çıkan yangının ardından ise Öcalan’ın avukatları, müvekkilleriyle sadece 3 Mart’ta aile ziyareti ve 27 Nisan’da da telefon görüşmesi olmak üzere iki defa temas kurabilmişti.




Önceki Haber
Çorlu tren katliamı davası: Geciken adalet adalet değildir
Sonraki Haber
Son 24 saatte 16 bin 749 vaka, 71 can kaybı