Ana SayfaGüncelKürtlerde ‘çözüm’ beklentisi zayıfladı: En büyük engel AKP-MHP

Kürtlerde ‘çözüm’ beklentisi zayıfladı: En büyük engel AKP-MHP

HABER MERKEZİ – Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin 18 kentte yüzde 95,4’ünün kendini Kürt olarak tanımladığı kişilerle yaptığı anket önemli veriler sundu. Kürt sorunu konulu ankete katılanların yüzde 95,1’i askeri yöntemlerle çözüm elde edilemeyeceğini söyledi. Çözüm önünde engel olarak Cumhur ittifakı ve liderleri görülürken, yakın dönemde çözüm beklentisi kalmadığı tespit edildi.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 18 kentte yaptığı anket çalışmasında Kürt sorununa yaklaşım ve çözüme dair algı, görüş, tutum ve eğilimleri ölçtü.

1-10 Nisan 2021 tarihleri arasını kapsayan araştırma Diyarbakır, Batman, Urfa, Mardin, Antep, Van, Şırnak, Siirt, Muş, Malatya, Iğdır, Hakkâri, Elazığ, Dersim, Bitlis, Bingöl, Ağrı ve Adıyaman’da yapıldı.

Online ortamda 948 kişinin katılımıyla yapılan çalışmada araştırma grubunun yüzde 59,1’i “üniversite mezunu”, yüzde 20,7’si “lise mezunu”, yüzde 10,3’ü “lisansüstü”, yüzde 6,8’i “ortaokul mezunu” ve yüzde 3,2’si ise “ilkokul mezunu” kişilerden oluştu.

Araştırmaya katılanların yüzde 95,4’ü kendini “Kürt” olarak tanımladı.

  • Anket katılımcılarına ilk olarak “Kürt sorunu için aşağıdaki tanımlamalara katılır mısınız?” sorusu yöneltildi.
  • “Kürt sorunu yoktur” tanımına araştırma grubunun toplamda yüzde 82,3’i katılmadığını;
  • “Anadil ve kimlik haklarının tanınmamasıyla ortaya çıkmış bir kültürel sorundur” tanımına yüzde 82,5’i katıldığını;
  • “Eşit yurttaşlık haklarına sahip olmamaktan kaynaklı bir sorundur” tanımına yüzde 86,9’u katıldığını,
  • “Ekonomik ve eğitim düzeyi olarak geri kalmış, kalkınmamış bir bölgenin sorunudur” tanımına yüzde 55,9’u katılmadığını;
  • “Kürt sorunu Kürtlerin kendi kendini yönetme istediğinden dolayı ortaya çıkan bir sorundur” tanımına yüzde 61,4’ü katıldığını;
  • “Kürt sorunu Kürtlerin bir ülke kurma istediğinden kaynaklanan bir sorundur” tanımına yüzde 52,1’i katılmadığını;
  • “Kökeni eskilere dayanan tarihsel bir sorundur” tanımına yüzde 81,7’si katıldığını beyan etti.

HDP dışı muhalefete inanç yok

Araştırma grubunun yüzde 97,7’si MHP’nin, yüzde 94,9’u AKP’nin, yüzde 93,2’si İYİ Parti’nin, yüzde 85’i Saadet Partisinin, yüzde 82,7’si Gelecek Partisi’nin, yüzde 81,2’si CHP’nin, yüzde 74,3’ü Deva Partisi’nin “Kürt sorununa ilişkin söylem ve politikalarının Kürt sorununun çözümüne hizmet etmediği” görüşünde.

Katılımcıların yüzde 87,8’i ise “HDP’nin politika ve söylemlerinin Kürt sorununun çözümüne hizmet ettiği” yönünde görüş belirtti.

Kürt sorunu nasıl çözülür?

Katılımcılar kendilerine yöneltilen “Sizce Kürt sorunu nasıl çözülür?” sorusuna ise farklı yanıtlar verdi.

Bu yanıtlar yüzde 44,5’i “çözüm/müzakere sürecine dönerek”, yüzde 29,3’ü “anayasal tanınma ve güvencelerle”, yüzde 15,2’si “çatışmasızlık ve barış ile” biçiminde oldu.

Kürt sorunu hangi statü ile çözülür?

Araştırma grubuna “Sizce Kürt sorunu hangi statüyle çözülür?” sorusu da yöneltildi.

Katılımcıların yüzde 57,2’si “demokratik özerklik”, yüzde 15’i “eşit yurttaşlık”, yüzde 9,9’u “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı”, yüzde 9,9’u “bağımsızlık”, yüzde 5,1’i “federasyon” derken, yüzde 1,9’u “Kürt sorunu yoktur”, yüzde 1,1’i de “hepsi” şeklinde yanıtlar verdi.

Yakın dönemde çözüm beklentisi yok

Katılımcılara “Sizce yakın tarihte Kürt sorunu çözülebilir mi?” sorusu da yöneltildi.

Soruya yanıt verenlerin yüzde 26,4’ü “Evet”, yüzde 47,9’u “Hayır” dedi.

Bununla birlikte “Sizce Kürt sorunu ne zaman çözülebilir?” sorusuna yüzde 33,3’ü “11 ve daha uzun yıllar içinde”, yüzde 20,7’si “1-5 yıl içinde”, yüzde 18,8’i “6-10 yıl içinde”, yüzde 3,4’ü “hiçbir zaman” ve yüzde 23,8’i ise “fikrim yok” şeklinde yanıtlar geldi.

“Sizce çözüm süreci en yakın ne zaman yeniden başlayabilir?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 36,5’i “2 yıldan fazla bir zaman içinde”, yüzde 13,7’si “1-2 yıl içinde” derken, yüzde 8,6’sı “bir daha başlamaz” ve yüzde 31,2’si “fikrim yok” yanıtlarını verdi.

Çözüm önündeki en büyük engel AKP-MHP

Katılımcıların kendilerine yöneltilen “Sizce çözüm ve müzakere sürecinin yeniden başlamasının önündeki en büyük sorun/engel nedir veya kimdir?” sorusu da dikkat çekici yanıtlar aldı.

Buna göre çözüme engel olarak katılımcıların yüzde 45,6’sı “Cumhur İttifakı ve liderleri”, yüzde 30’u “AKP-Erdoğan”, yüzde 18,1’i “Devlet/Derin Devlet”i gösterdi.

‘Askeri yöntemlerle çözülemez’

Yine “Sizce Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK’yi askeri yöntemlerle etkisiz hale getirirse Kürt sorunu çözülür mü?” diye sorulan katılımcıların yüzde 95,1’i “Hayır” derken; “Sizce, PKK’nin silahları bırakması Kürt sorununu çözer mi?” sorusuna ise yüzde 80,6’sı “Hayır”, yüzde 3,2’si ise “Evet” dedi.

Muhatap kim olmalı?

Akabinde katılımcılara yöneltilen “Sizce Kürt sorununun çözümüne yönelik muhataplar kimler olmalıdır?” sorusuna pek çok farklı yanıtlar verildi.

Öncelikli yanıtlar içerisinde yüzde 56,5’i “TBMM’de temsili bulunan siyasal partiler ve örgüt (Abdullah Öcalan ve PKK)”, yüzde 22,8’i “Hükümet ve Örgüt (Abdullah Öcalan ve PKK)” yer aldı.

Öcalan ismi öne çıktı

Bu soruyla bağlantılı olarak katılımcılara “Sizce Kürt Sorunu kimlerle çözülür/kim çözer?” diye soruldu.

Katılımcıların yanıtlarının çok sayıda permütasyon ürettiği görüldü.

Öncelik sırasına göre katılımcıların; yüzde 43,5’i “Abdullah Öcalan-KCK-TBMM içindeki siyasi partiler”, yüzde 15,6’sı “Abdullah Öcalan çözer”, yüzde 7,6’sı “Abdullah Öcalan-KCK-HDP-AKP-TSK birlikte çözer” yanıtlarını verdi.




Önceki Haber
İlkokul ve öncesi kurumlardaki öğretmenler için aşı dönemi başladı
Sonraki Haber
Akşener’den iktidara: Abuk sabuk konularınızı konuşmayacağız