Ana SayfaDünyaDie Linke’den Merkel’e HDP konusunda ‘inisiyatif al’ çağrısı

Die Linke’den Merkel’e HDP konusunda ‘inisiyatif al’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Almanya Sol Parti, HDP’ye yönelik kapatma süreci konusunda Başbakan Angela Merkel’e “Türkiye’deki muhalefete yönelik saldırıları durdurması için Erdoğan hükümetine baskı yapılmalı” çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi, akabinde de Yargıtay Başsavcılığı’nca HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açılmasına dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Almanya Sol Parti (Die Linke) ve Fransa Komünist Partisi, yaptıkları açıklamalarla “Türkiye’nin diktatörlüğe sürüklendiği” uyarısında bulundu.

Die Linke’nin açıklamasında, “HDP’ye yönelik kapatma süreci Türkiye’de demokrasiye yönelik bir başka darbedir” denildi.

Açıklamada, “Türkiye’nin en büyük ikinci muhalefet partisinin kapatılıyor olması diktatörlüğe bir adım daha atmaktır. Erdoğan’ın AKP’si ve ortağı aşırı sağcı MHP, Türkiye’nin kalan demokratik bileşenlerini parçalamaya devam ediyor” ifadeleri de kullanıldı.

Die Linke, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i de ‘diplomatik inisiyatif almaya’ çağırarak, “Türkiye’deki muhalefete yönelik saldırıları durdurması için Erdoğan hükümetine baskı yapılmalı” dedi.

Fransa Komünist Partisi’nin açıklamasında ise HDP hakkında kapatma davası açılmasıyla ‘sınırın geçildiği’ vurgulandı.

HDP’ye yönelik baskılara dikkat çekilen açıklamanın devamında, son gelişen süreç için “Türkiye’de bir diktatörlük kurmanın bir başka adımıdır” yorumunda bulunuldu.

Halkların Demokratik Partisi’nin kapatılması girişimini kınayan Komünist Parti, HDP ile tam dayanışma içinde olduklarını ifade etti ve ekledi: “Fransa ve Avrupa Birliği’ni Erdoğan rejimine yaptırım uygulamaya ve Türkiye’nin demokratik güçlerine destek vermeye çağırıyoruz.”

ABD’den çifte tepki

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan da gerek Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi kararına, gerekse de HDP hakkında açılan kapatma davasına çifte tepki gelmişti.

Bakanlık sözcüsü Ned Price tarafından yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedilmişti:

ABD, aralarında 17 Mart’ta parlamento üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinden düşürüldüğü rahatsız edici adımların da yer aldığı Türkiye’deki olayları yakından takip ediyor.

Halkların Demokratik Partisi’ni kapatma çabalarının başlatılmasını da izliyoruz. Bu karar, Türkiyeli seçmenlerin iradesini haksız yere ihlal edecek, Türkiye’deki demokrasiyi daha da yıpratacak ve milyonlarca yurttaşın seçilmiş temsiliyetini inkar edecektir.

Türkiye hükümetini, Anayasa’nın koruma kapsamı ve Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde ifade özgürlüğüne saygı duymaya çağırıyoruz.


  HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliği düştü
  AP'den Gergerlioğlu açıklaması: İnsan Hakları Eylem Planı acı bir 'doğruluk kontrolü' oldu
  HDP'nin kapatılması istemiyle dava açıldı
  Kapatma davasına muhalefetten gelen ilk tepkiler
  HDP'ye kapatma davasına ilişkin Saray'dan ilk açıklama
  ABD'den Türkiye'ye çifte HDP tepkisi
  Bahçeli: HDP herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılmalı
  Kılıçdaroğlu'ndan HDP'nin kapatılması girişimine tepki

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Arif Aslan beraat etti
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.