Ana SayfaGüncelTekne katliamı davasının tutuklu sanığı mültecileri turist sanmış

Tekne katliamı davasının tutuklu sanığı mültecileri turist sanmış

HABER MERKEZİ – Van Gölü’nde geçtiğimiz Haziran ayında ikisi çocuk 61 mültecinin ölümüne ilişkin açılan davanın ilk duruşmasında savunma yapan sanıklardan Medeni Akbaş, tekneye binenleri turist sandığını öne sürdü. Sanıkların tahliye talebi reddedilerek, bir sonraki duruşma 3 Mayıs’a ertelendi.

Van Gölü’ndeki Çarpanak Adası açıklarında “Akbaş” isimli teknenin batması sonucu en az 61 mültecinin yaşamını yitirmesine neden olan katliama ilişkin altısı tutuklu 11kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması Van 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

“Nitelikli göçmen kaçakçılığı yapma” ve “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme” suçlamalarıyla cezalandırılması istenen tutuklu sanıklar SEGBİS ile duruşmada hazır edildi.

Tutuksuz yargılanan sanıklardan üçü Gevaş Adliyesi’nden SEGBİS ile duruşmaya katılırken, bir tutuksuz sanık ise duruşma salonunda hazır bulundu.

Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyesi avukatlar Mahmut Kaçan, Jindar Uçar ve Bahtiyar Kandeğer ile çok sayıda avukat duruşmaya katıldı.

Corona virüsü salgını gerekçe gösterilerek sadece üç gazetecinin duruşmayı takip etmesine izin verildi.

Mahkeme, Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyelerinin davaya katılma talebini “suçtan doğrudan zarar görmediği” gerekçesiyle reddetti.

Turist sanmış

Kimlik tespitinin ardından duruşmada ilk olarak tutuklu sanıklardan Medeni Akbaş savunma yaptı.

Akbaş, daha önce emniyette verdiği ifadenin aksine bu kez tekneye binenlerin mülteci olduğunu bilmediğini iddia etti.

Teknedeki mültecileri turist zannettiğini ileri süren Medeni Akbaş, çalıştığı yerin turistik bölge olduğunu kaydederek tahliyesini talep etti.

Duruşma, diğer sanıkların ifadeleriyle devam etti.

Sanık savunmalarının ardından tanıklar dinlendi, ardından avukatlar sanık Medeni Akbaş’a kimi sorular yöneltti.

Medeni Akbaş, “Olay günü tekneye kaç kişi bindi?” sorusunu “Sayılarını bilmiyorum. 50-60 kişi vardı” diye yanıtladı.

Jandarmadaki ifadeleri hatırlatılan Akbaş, “Jandarmada okumadan imzaladım” dedi.

Akbaş savunmasında, “Kişilerin göçmen olduklarını bilmiyordum. Benim herhangi bir belgem ehliyetim yok. Teknenin belge ve ruhsatı olup olmadığını bilmiyorum” ifadelerini de kullandı.

Sanık Medeni Akbaş’ın avukatı ise, “Kimse insan öldürmek istemez. Müvekkilim 20 saat suda kaldı. Gördüğümüzde simsiyah olmuştu. Hemen nezarete alınıp ifadesi alınmıştır. Bu aşamada verdiği beyanları işleme alınmasını istiyoruz” dedi.

Soruşturmanın sağlıksız yürütüldüğünü savunan avukat, “Asıl failler kimse onlar hakkında soruşturma yürütülmelidir. Bugün Servet Akbaş yaşamış olsaydı gerçek açığa çıkardı. Ölümleri geriye getiremeyiz ama biz yargılamada delillerle hareket etmeliyiz. Medeni Akbaş’ın tekne ehliyeti dahi yok. Yolcu olarak yer alıyor. Dosya onun üzerine yıkılmaya çalışılıyor. Müvekkilim göçmen kaçakçılığı suçuna da hiç bulaşmamıştır. Müvekkilimin tek kusuru teknede yolcu olmasıdır” diye konuştu.

Diğer sanık avukatları da müvekkillerinin tahliyesini istedi.

Savcılık ise sanıkların tutukluluğunun devamını istedi.

Duruşma ertelendi

Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme, sanıkların tutukluluğunun devamına karar vererek, mülteci yakınlarının davaya katılım talebini kabul etti.

Bir sonraki duruşma 3 Mayıs’a ertelendi.

Ne olmuştu?

Van’ın Gevaş ilçesi Altınsaç Mahallesi’nde 27 Haziran 2020’de tekneleriyle Van Gölü’ne açılan Sedat ve Medeni Akbaş’tan uzun süre haber alınamaması üzerine mahalle muhtarı kayıp ihbarında bulunmuştu.

Bunun üzerine göl ile çevresinde yürütülen 11 günlük arama çalışmaları sonucu tekne Çarpanak Adası açıklarında 106,5 metre derinlikte bulunmuştu.

Yapılan arama ve kurtarma çalışmaları sonucunda ikisi çocuk 61 mültecinin cansız bedenine ulaşılmıştı.

Katliama ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında tekneden sağ kurtulan Medeni Akbaş’ın da aralarında bulunduğu altı kişi tutuklanmıştı.




Önceki Haber
Hasta tutuklu Kemal Gömi'ye saldırı
Sonraki Haber
Gözaltına alınan gazeteci Gözüpek serbest