Ana SayfaDünyaUNICEF: Suriye’deki iç savaşta 12 bin çocuk yaşamını yitirdi ve yaralandı

UNICEF: Suriye’deki iç savaşta 12 bin çocuk yaşamını yitirdi ve yaralandı

HABER MERKEZİ – UNICEF, Suriye’deki iç savaşta 10 yılda yaklaşık 12 bin çocuğun yaşamını yitirdiğini ve yaralandığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 10. yılına giren Suriye iç savaşında çocukların gördüğü zarara ilişkin hazırladığı çalışmayı açıkladı.

Yapılan açıklamada, Suriye’deki iç savaşta bugüne kadar yaklaşık 12 bin çocuğun yaşamını yitirdiği ve yaralandığı kaydedildi.

Sadece geçen yıl içinde 511 kız ve oğlan çocuğunun hayatını kaybettiği, 699’unun da yaralandığı belirtildi.

UNICEF’in açıklamasında, yaklaşık 500 bin çocuğun kronik olarak yetersiz beslendiği ifade edildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre çatışmaların azalmasına rağmen geçen yıl 61 okul, 29 hastane saldırısı düzenlendi.

UNICEF ayrıca Suriye’deki savaşın “yakın tarihin en kötü eğitim felaketlerinden birine” yol açtığını vurguladı.

Ülkedeki 2,5 milyon civarında çocuğun ve komşu ülkelere kaçmak zorunda kalan yaklaşık 750 bin çocuğun halen okula gidemediğini belirten UNICEF, Suriye’de yaklaşık 6 milyon çocuğun ise insani yardıma muhtaç durumda olduğuna dikkat çekti.

‘Her iki gençten biri yakınını kaybetti’

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (IKRK) tarafından yapılan bir araştırma da, savaşın çocuklar ve gençler üzerinde yarattığı travmayı ortaya koydu.

Araştırmaya göre, görüşlerine başvurulan 18 ila 25 yaş arasındaki neredeyse her iki gençten biri bir aile bireyini veya arkadaşını kaybetti. Bu oran yüzde 47 olarak açıklandı. Anket Suriye, Lübnan ve Almanya’da bin 400 Suriyeli gencin katılımıyla yapıldı.

Ankete katılanların yüzde 12’si 10 yıldır süren iç savaşta yaralandıklarını belirtirken, yüzde 62’si ülke içinde göç etmek zorunda kaldığını veya yurtdışında kaçtığını söyledi.

Gençlerin dörtte üçünden fazlası ise yiyecek satın almakta zorluk çektiğini dile getirdi.

Çoğunlukla Suriye’de yaşayan gençlerle yapılan bir çalışma da savaşın yarattığı psikolojik tahribatı ortaya koydu.

Ankete katılanların yarısından fazlası son 12 ay içinde uyku bozuklukları yaşadıklarını, korku ve depresyon sorunu ile karşı karşıya bulunduklarını ifade ettiler.

Ankete katılan gençler gelecekten en büyük beklentilerinin “istikrar” olduğunu vurguladı.

‘Suriyelilerin dörtte biri engelli kaldı’

Handikap International adlı yardım kuruluşu ise Suriyelilerin yaklaşık dörtte birinin engelli kaldığını belirterek, bu oranın küresel ortalamanın neredeyse iki katı olduğunu ifade etti.

Kuruluşun siyasi bölüm başkanı Eva Maria Fischer, Suriye’de savaşın sona ermesinden sonra ülkenin mayınlardan ve bombalardan temizlenmesinin ve yeniden inşasının nesiller süreceğini belirterek, “Patlayıcı kalıntılarının karıştığı binlerce ton molozun temizlenmesi gerekiyor” dedi.

Fischer, acilen yerleşim alanlarının bombalanmasına son verilmesi çağrısında bulundu.




Önceki Haber
Mimarlar Odası: Ermeni mezarlarının üzerine dükkan yapılıyor
Sonraki Haber
Mars'tan gönderilen ses kaydı paylaşıldı