Ana SayfaGüncelTutuklu iki belediye eşbaşkanı tahliye edildi

Tutuklu iki belediye eşbaşkanı tahliye edildi

HABER MERKEZİ – Yerlerine kayyum atanan Mardin’in Kızıltepe Belediye Eşbaşkanı Nilüfer Elik Yılmaz ile Savur Belediye Eşbaşkanı Gülistan Öncü tahliye edildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yerlerine kayyum atandıktan sonra tutuklanan Mardin’in Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkanı Nilüfer Elik Yılmaz ile Savur Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Öncü’nün yargılandığı davanın 4’üncü duruşması Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmaya, Öncü ve Elik tutuklu bulundukları Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı.

Duruşmada savcılık eşbaşkanların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme, bu celsede karar vermeyeceğini, önceki duruşma mütalaanın okunduğunu belirterek, tutukluluk durumuna ilişkin savunma yapmalarını istedi.

Kürtçe savunma yapan Öncü, önceki beyanlarını tekrar ederek, siyasetçi olduğunu, iddianamede siyasi faaliyetlerinin çarpıtıldığını kaydetti.

Her siyasi partide olduğu gibi kendilerinin parti çalışmalarını yürüttüklerini anlatan Öncü, HDP’nin büyük bir parti olduğunu, yapılan çalışmaların da kanuna uygun olduğunu söyledi.

Siyasi kimliğinden dolayı yargılandığını ifade eden Öncü, 16 aydır tutuklu olduğunu ve mağdur edildiğini dile getirdi.

Üzerine atılı suçlamada mahkumiyeti gerektirecek bir unsur olmadığını ifade eden Öncü’nün avukatları, eşbaşkanları, kayyum protestolarının ve siyasi faaliyetlerinin anayasal hak olduğunu belirtti.

Savcılığın, eşbaşkanlar hakkında resmi olarak görevde olmalarına rağmen “eski belediye başkanları” ifadesinin kullanıldığını dile getiren avukatlar, belirtilen “gizli tanıkların” gerçekte olmadığı, bir kısmının Tanık Koruma Programı’ndan çıkartıldığını, bir kısmının da dinlenmekten vazgeçilmesine rağmen mütalaada dayanak yapıldığını ifade ederek, tutukluluk haline son verilmesini istedi.

“Kayyumlar da aynı firmalar ile çalışıyor”

Elik-Yılmaz ise, siyasi kimliğinden kaynaklı yargılandığını dile getirerek, görevden alınmalarının da tutuklanmalarının da siyasi nedenlerden kaynaklandığını belirterek, tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.

Elik-Yılmaz’ın avukatları da yaptıkları savunmada “gizli tanık” beyanlarının kurgu olduğunu belirterek, HDP’nin yerel yönetimlerden sorumlu kişilerin mütalaada illegalize edildiğini, bu kişilerin telefon numaralarının isimlerinin yanına “yerel yönetimler” yazılmasının suçlama konusu yapılmasının abes olduğununa dikkat çekildi.

Kızıltepe Belediyesi’nin ihaleleri verdiği firmalar üzerinden “örgüte para aktardığı” iddialarına da, “O zaman kayyumın da yargılanması gerekiyor. Çünkü kayyumlar da aynı firmalar ile çalışıyor” diyerek, iddiaların soyut olduğunu belirten avukatlar, iddianamenin başından beri çöktüğünü dile getirdi.

Avukatlar, kayyum atamalarının altında bir rant meselesi olduğunu belirterek, Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde kayyum dönemine ilişkin açılan davalara dikkat çekerek, tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti oy çokluğu ile Öncü ve Elik’in adli kontrol şartı ile tahliyesine karar verdi.

Davanın bir sonraki duruşması 22 Haziran tarihine ertelendi.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadıköy’deki Boğaziçi eylemine polis müdahalesi ve gözaltı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.