Ana SayfaGüncelHDP sözcüsü: AYM’nin reddi usulden değil, esastan

HDP sözcüsü: AYM’nin reddi usulden değil, esastan

HABER MERKEZİ – HDP hakkında açılan kapatma davasında Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı değerlendiren HDP Sözcüsü Ebru Günay, ret kararının sadece usulden değil aynı zamanda esastan olduğuna işaret etti. Günay, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin AYM’yi hedef almasına da cevap verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davada, eksiklik tespit ettiği iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade etmişti.

AYM’nin verdiği kararı değerlendiren HDP Sözcüsü Ebru Günay, yüksek mahkemenin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından hazırlanan iddianamenin mesnetsiz olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Eldeki ilk bilgilere göre AYM dosyayı usulden inceleyerek iddianamenin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iadesine karar verdi. AYM’nin dosyayı incelemesi için atadığı raportör, partimize dönük kapatma davasının usuli eksikliklerle dolu olduğunu belirterek iddianamenin iade edilmesi yönünde görüş bildirmişti zaten. AYM ise saçmalıkları sadece şekli yönden kabul edilemez bulmadı, aynı zamanda iddianamenin mesnetsiz, temelsiz olduğunu ve bir hakikate dayanmadığını da ortaya koymuş oldu.

Günay, “Kısacası, iddianamede başsavcının belirttiği eylem-durum ve tespitlerin ‘odağında’ partinin olduğu tezi şimdiden çürümüştür. İlerleyen günlerde esasa ilişkin gerçeklerin de dillendirileceğini umuyoruz” diye ekledi.

“AYM bu kararıyla ‘mezardan insanları çıkarıp yargılayamazsınız’ demiştir” diye konuşan HDP sözcüsü, “Hukuki zeminden bu kadar yoksun bir iddianame eğer kabul edilseydi, halkın vicdanında derin yaralar açılırdı. Dolayısıyla AYM, bu kararı vererek en azından şimdilik demokratik siyasete ve evrensel hukuka aykırı olan bu oyunun bir parçası olmamıştır” ifadelerini kullandı.

İddianamenin hukuki olmadığını, siyasi olduğunu vurgulayan Ebru Günay, AYM’nin ret kararı için “usulden değil, esastandır” yorumunda da bulundu.

AYM verdiği kararda, ‘partinin yetkili organlarına atfedilen eylemlerle’, Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası’nda yer alan, ‘odak haline gelmesi’ kuralı arasındaki ilişkilendirmelerin yapılmadığına işaret ediyor. Bu tespitin öyle iddia edildiği gibi usulen bir ret değil, aksine esastan bir tespit olduğunu görüyoruz. ‘Odak olma’ dosyanın temel iddiasıydı. Bu konuda AYM delilleri yetersiz bulmuştur. Dolayısıyla bu esastan bir değerlendirme ve ret kararıdır.

Bahçeli’ye yanıt

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, HDP iddianamesini eksiklikler nedeniyle iade eden Anayasa Mahkemesi’ni hedef almasına da değinen Günay, Bahçeli’nin ifadelerine ilişkin “Bu bir siyasi partinin dili değil, yargıyı hedef alan bir darbecinin dilidir” diye konuştu.

Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu ülkede daha önce ‘anayasa kitapçığı’ fırlatıldığı gerekçesiyle yer yerinden oynadı ama şimdi iktidar ve ortağı mütemadiyen anayasayı ihlal ediyor, AYM’nin kapısına da kilit vurmaktan bahsediyor ama belli çevreler bu durum normalmiş gibi yaklaşıyor.

Bu artık kötülük ötesi bir durumdur ve biz bununla mücadele halindeyiz. Biz işleyen bu darbe mekaniğine karşıyız. Biz bu hınç ve kin hukuku ile mücadele edeceğiz. Biz tek bir kişi de kalsak anayasal düzeni, demokratik kurumları ve adaleti ortadan kaldırmaya çalışan bu çeteci zihniyetle mücadele etmeyi sürdüreceğiz.

Altını çizerek belirtmek isteriz ki; burada tehdit sadece yargıya, Anayasa Mahkemesi’ne değil, aynı zamanda partimize yönelik kapatma davası dosyasına koydukları çözüm sürecine ve çözüm sürecinin bütün aktörlerinedir.

Anayasa’yı da kapatmaktan bahsedenler iktidara hükmettiklerini de açıkça ilan etmiş oluyorlar. Aynı şekilde tehdit tüm partileredir. Tüm muhalefetedir. HDP sonrası nasıl bir yol izleyeceklerini, her şeyi nasıl talan edeceklerini, içini boşaltacaklarını açıkça itiraf etmiş oluyorlar. Nasıl ki kayyım rejimi üzerinden yerel demokrasiye savaş açtılarsa, şimdi de en üst merci olan bir kuruma aleni savaş açıyor, babalarının dükkanıymış gibi acilen kapansın diyorlar.

‘Sesinizi yükseltin’

Bahçeli’ye tavsiyede de bulunan Günay, “Kurumlara kapatma çağrısı yapacağına kendi içine kapansın, kapansın ki içindeki faşist ruh ve faşizm ile yüzleşebilsin. Türkiye’nin yararına olan budur” dedi ve Türkiye halklarına şöyle seslendi:

Konu HDP olmaktan çoktan çıktı. Ülkenin en önemli kurumlarından olan Anayasa Mahkemesi’ne yapılan tehdit ortadadır. Bu herkesi ilgilendiren, ülkenin kaderini kökten değiştirecek bir tehdittir. Tüm siyasi partileri bu darbeci mantığa karşı ses olmaya, temiz bir siyaset, demokratik bir ortam için seslerini yükseltmeye davet ediyoruz. Çünkü tüm toplum, bir bütünen demokrasi ve değerler hedeftedir. Bu gizli kapaklı değil, açıkça yapılmaktadır.

“Partimiz hakkında açılan kapatma davasının iddianamesinin iade edilmesi yetmez, bu dosya bir daha açılmamak üzere kapanmalıdır” diyen HDP sözcüsü, AYM’nin kararını önemsediklerini belirterek, “Bu davanın içeriği HDP’nin çok ötesinde bir anlam içeriyor. Dolayısıyla yargının atacağı her adım doğrudan bu ülkenin demokratik geleceği ile ilgili olacaktır. Bunu hatırlatmak, bizim tarihi sorumluluğumuzdur” diyerek sözlerini noktaladı.




Önceki Haber
DSÖ'den aşı kampanyasının yavaşlığına eleştiri ve uyarı
Sonraki Haber
Emine Bulut'u öldüren Fedai Bulut'a verilen ceza onandı: Karar Yargıtay'a gidecek