Ana SayfaToplumsal CinsiyetEmine Bulut’u öldüren Fedai Bulut’a verilen ceza onandı: Karar Yargıtay’a gidecek

Emine Bulut’u öldüren Fedai Bulut’a verilen ceza onandı: Karar Yargıtay’a gidecek

HABER MERKEZİ – İstinaf, Emine Bulut’u öldüren Fedai Varan’a verilen müebbet hapis cezasını onayladı. Karara tepki gösteren Emine’nin babası Ahmet Bulut, “Bu cezayı biz kabul etmiyoruz. Bu kadın cinayetlerine, çocuk istismarlarına en azından ağırlaştırılmış müebbet olması gerekiyor” dedi.

Kırıkkale’de 4 yıl önce boşandığı Emine Bulut’u öldüren Fedai Varan’a 21 Ekim 2019’da yapılan karar duruşmasında müebbet hapis cezası verilmişti.

Emine’nin ailesinin avukatlığını üstlenen AHBAP Derneği Avukatı Esra Nur Saraçoğulları Özbey, yerel mahkemenin kararını Bölge Adliye Mahkemesi’ne (istinaf) taşıdı.

Avukat Saraçoğulları Özbey, fail Fedai Varan hakkında ‘canavarca ve tasarlayarak öldürmeden’ iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

Bölge Adliye Mahkemesi, 1,5 yıl süren incelemenin ardından yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Bunun üzerine Saraçoğulları Özbey, cinayetin ‘canavarca ve tasarlayarak işlendiğini’, bu konuda emsal kararlar olduğunu belirterek, sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi için Yargıtay’a temyiz başvurusu yaptı.

Yargıtay’dan hukuka uygun ve daha doğru bir karar çıkacağını ümit ettiklerini belirten Saraçoğulları Özbey, “Biz bu cinayetin tasarlayarak ve canavarca hisle yapıldığını düşündüğümüz için TCK kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmedilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

‘Cinayet canavarca hisle işlendi’

DHA’ya konuşan avukat, müebbet hapis cezasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infaz kanununda karşılıklarının farklı olduğunu vurguladı.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yatarı daha fazla ve koşulları daha ağır. Yine şartlı salıverme koşulları da daha ağır. Bu yüzden kamuya mal olmuş tasarlayarak ve canavarca hisle işlendiğini düşündüğümüz bu cinayete ağırlaştırılmış müebbet verilmesini daha uygun görüyoruz. Yargıtay’ın bu yönde emsal kararları var.

Suçun işleniş biçimi, maktulün acı çekmesi ve kanın bir anda boşalması durumları, boğazın kesilmesi, ölümcül yerlerinden bıçaklanması hepimizin gördüğü görüntülerdi. Bunların hepsi cinayetin canavarca hisle işlendiğine dair eylemler. Onun dışında failin elinde bıçakla orada olması, maktulle arasında geçen mesajlaşmalar bunlar da sanığın olayı tasarladığını gösteriyor. Bu yüzden biz Yargıtay’ın emsal kararları doğrultusunda bu dosyadan ağırlaştırılmış hapis cezası çıkması gerektiğini düşünüyoruz.

Erkeklerin, kadınlara şiddet uygularken artık “Seni Emine Bulut gibi yapacağım” dediğini aktaran Saraçoğulları Özbey, bunun önemine dikkat çekti.

Bu bile dosyanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Kadın cinayetleri konusunda önemli bir emsal karar teşkil edeceğini düşünüyoruz. Hem Emine Bulut hem de Türkiye’deki kadın cinayetleri nezdinde bu dosyadan çıkacak karar çok önemli.

’24 yıl az, ömrünün sonuna kadar orada kalsın’

Emine Bulut’un babası Ahmet Bulut da istinaf mahkemesinden çıkan karara üzüldüklerini belirterek, “Bu cezayı biz kabul etmiyoruz. Bu kadın cinayetlerine, çocuk istismarlarına en azından ağırlaştırılmış müebbet olması gerekiyor. Bunlara ceza veren hakimler ve savcılar vicdanen versinler. Bizim başka diyeceğimiz bir şey yok. İtiraz ettik, yüksek mahkemeye başvurduk ağırlaştırılmış müebbet istiyoruz” dedi.

Annesi Fadime Bulut ise kızının artık geri gelmeyeceğini ancak verilecek kararın kadın cinayetlerinin önüne geçilmesinde önemli olacağını ifade etti.

Benim çocuğum öldü, hayatını kaybetti. 24 yıl az, ömrünün sonuna kadar orada kalsın. Öyle olursa belki hafifleriz. Nasıl 24 sene veriyor? Ağırlaştırılmış ceza verecek ki hiç indirim olmayacak. Hani kadın hakkı, akşama kadar yüzlerce öldürüyorlar, derede, tepede, dağda, evine giriyor adam ‘konuşacağız, anlaşacağız’ diye vuruyor çıkıyor çocuklarının yanında kesiyor, bıçaklıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP sözcüsü: AYM'nin reddi usulden değil, esastan
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.