Ana SayfaEkonomiMersin Taşucu Limanı özelleştiriliyor

Mersin Taşucu Limanı özelleştiriliyor

HABAER MERKEZİ – Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Mersin Taşucu Limanı’nın özelleştirilmesine ilişkin ilan verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.’ye ait Taşucu Limanı’nı özelleştirileceğini duyurdu.

ÖİB’nin söz konusu taşınmaz satışına ilişkin ihale ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, Taşucu Limanı 40 yıllığına işletme hakkının verilmesi yöntemiyle, liman geri sahasında bulunan taşınmaz da satış yöntemiyle bir bütün halinde özelleştirilecek.

İhalede geçici teminat bedeli 20 milyon lira, ihale şartnamesi ve tanıtım dokümanı bedeli ise 20 bin lira olarak belirlendi. İhale için istekliler 8 Eylül saat 17.00’ye kadar teklif verilecek.

İhale, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarf içinde teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle “pazarlık usulü” ile gerçekleştirilecek. İhaleye gerçek ve tüzel kişiler ile ortak girişim grupları katılabilecek.

İhaleye katılım için İhale Şartnamesi ile Tanıtım Dokümanı’nın satın alınması ve ÖİB’nin internet sitesinden temin edilecek Gizlilik Taahhütnamesi’nin imzalanması gerekiyor.

Türkiye’de özelleştirme süreci

Türkiye’de özelleştirme süreci bundan 34 yıl önce, 1986’da başlarken, öncelikli hedef yarım kalmış tesislerin, küçük ölçekli işletmelerin ve bazı büyük fabrikaların satışı ile çeşitli halka arz uygulamalarını gerçekleştirmekti.

Ardından AKP iktidarı dönemde hız kazanan özelleştirmeler kapsamında petrol rafinerisi, tekstil, petrokimya, çimento, yem sanayi, demir-çelik, tütün ve alkol, elektrik dağıtım gibi sektörlerde özelleştirme uygulamaları yapıldı. Böylece devlet bu alanlarda işletmecilikten çekildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı verilerine göre, 2019 sonu itibarıyla gerçekleştirilen ihalelerin toplam tutarı 70,3 milyar dolara ulaştı.

AKP iktidarı 2020’de ise daha önce hayata geçiremediği liman özelleştirmelerini hedefine koymuştu.




Önceki Haber
Mahkeme, Adalar’da tarihi dokuyu bozacak yapılaşmaya ‘dur’ dedi
Sonraki Haber
İki kadına şiddet uygulayan Bozaslan'ın 'adli kontrolü' kaldırıldı