Ana SayfaDünyaAvrupa Birliği, Mozambik’e yardım etmeyi kabul etti

Avrupa Birliği, Mozambik’e yardım etmeyi kabul etti

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği, Mozambik hükümetinin büyüyen İslamcı grupların saldırılarıyla mücadele etmesine yardımcı olmayı kabul etti.

Avrupa Birliği (AB), Mozambik’te giderek etkisini arttıran İslamcı silahlı gruplara karşı hükümete destek vermek ve sivilleri korumasına yardımcı olmak için bir askeri eğitim heyeti kuracak.

Mozambik, 2017’den bu yana ülkenin en kuzeyindeki Cabo Delgado eyaletinde bir isyanla boğuşuyor. Şiddet, geçtiğimiz yıl önemli ölçüde artmıştı ve 700 binden fazla insan evlerini terk etmek zorunda bırakılmıştı.

Reuters’in haberine göre AB Dışişleri Bakanları resmi kararı bugün Brüksel’de yaptıkları toplantıda aldılar, ancak hangi ülkelerin gerekli birlikleri sağlayacağı henüz belli değil.

AB üye devletlerini temsil eden Avrupa Konseyi yaptığı açıklamada, “Misyonun görev süresi başlangıçta iki yıl sürecek” dedi.

AB Dış Politika sorumlusu Josep Borrell, yıl sonuna kadar Mozambik’e 200-300 personelin konuşlandırılabileceğini söyledi.

Avrupa Birliği’nden istenilen yardım

Mozambik, silahlı kuvvetlerinin ayaklanmaya karşı savaşmak için eğitilmesi konusunda yardım istemek için Josep Borrell’e 10 ay önce yazmıştı.

Eski Portekiz sömürgesi olan ülke aynı zamanda çatışmalardan zarar görenlere yardım etmek için tıbbi ekipman ve insani yardım talebinde de bulunmuştu.

Misyonu yönetecek komutan Portekiz’den gidecek

Portekiz, isyanı bastırmak, bilgi toplamak ve militanların hareketlerini izlemek için dört aylık bir eğitim programı yürütmek üzere Mayıs ayında ülkeye 60 asker göndermişti.

Portekiz, heyet için beklenilen insan gücünün yüzde 50’sini sunmaya hazır ve misyonu yönetecek komutanı da sağlayacak.




Önceki Haber
Dünyanın en büyük astronomi müzesi açılıyor
Sonraki Haber
Erkek şiddeti: Tekin Akdeniz evli olduğu Fatma'yı öldürdü