Ana SayfaBilim ve TeknolojiDünyanın en büyük astronomi müzesi açılıyor

Dünyanın en büyük astronomi müzesi açılıyor

HABER MERKEZİ – Dünyanın en büyük astronomi müzesi Çin’in Şanghay kentinde açılıyor.

Dünyanın en büyük astronomi müzesi Çin’in Şanghay şehrinde Cuma günü açılacak.

40 bin metrekarelik Şanghay Astronomi Müzesi’nde çeşitli sergiler, bir planetaryum, bir gözlemevi ve 24 metre uzunluğunda bir Güneş teleskopu yer alacak.

Müze binası, gök cisimlerinin yörüngelerini tasvir eden iç içe geçmiş üç yaydan oluşuyor. Müzenin karmaşık ve eğrisel şekli de kozmosun geometrisini yansıtıyor.

Ziyaretçiler ilk olarak müzenin ana girişinin üzerine açılan “oculus” ile karşılaşacaklar. Oculus, gün boyunca zeminde dolaşan, zamanı ve mevsimi gösteren bir Güneş ışığı çemberi oluşturarak bir saat görevi görüyor.

Ardından, bir küre içine alınmış ve binanın çatısından bir ayın doğuşu gibi gibi yükselen planetaryum geliyor. Yapının göbeği, ağırlıksız bir şekilde yüzüyor gibi görünüyor.

Son olarak, çatının tepesindeki büyük, ters çevrilmiş bir cam kubbe, ziyaretçilerin gökyüzünü geceleyin açık bir şekilde görmesine imkan sağlıyor.

Bina tasarımında astronomiden ilham alındı

Bina, 2014 yılında yapıyı tasarlamak için düzenlenen uluslararası yarışmayı kazanan ABD’li Ennead Architects tarafından tasarlandı.

Baş tasarımcı Thomas J. Wong, “Tüm bu deneyime inanılmaz bir etki getirmek için mimariden gerçekten yararlanabileceğimizi düşündük. Bina, astronomiden ilham alan mimarinin en somut örneklerinden biri” dedi.

Wong ve ekibi, düz duvarlardan vazgeçerek, evrendeki her şeyin sürekli hareket halinde olduğunu ve bir dizi kuvvet tarafından yönetildiğini göstermeyi umduklarını söylüyor.




Önceki Haber
ATK ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan için cezaevi yolunu gösterdi
Sonraki Haber
Avrupa Birliği, Mozambik'e yardım etmeyi kabul etti