Ana SayfaGüncelBM’den Erdoğan’ın Kıbrıs açıklamasına kınama

BM’den Erdoğan’ın Kıbrıs açıklamasına kınama

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kıbrıs’a ilişkin açıklamasına, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden kınama geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs ziyaretinde Maraş bölgesinin bir kısmının daha açılacağını açıklamıştı.

Erdoğan’ın sözlerini gündemine alan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), açıklama yaptı.

Erdoğan’ın sözlerini kınayan BMGK, adil bir çözüm çağrısında bulundu.

AFP tarafından yayımlanan ve diplomatların üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtilen açıklamada, “Güvenlik Konseyi, Türk liderlerin Kıbrıs’taki açıklamalarını kınıyor. Konsey, önceki kararlarına ve açıklamalarına aykırı olan bu tek taraflı eylemlerden derin endişe duyuyor” denildi.

Erdoğan’ın sözlerine ABD, AB, Rusya, İngiltere ve Fransa da tepki göstermişti.

Erdoğan, Kıbrıs harekatının 47. yıldönümünde yaptığı konuşmada, “Maraş’ta hayat yeniden başlayacaktır” diyerek açılmanın Kapalı Maraş’ın yüzde 3,5’una tekabül eden pilot bölgeyi kapsayacağını söylemişti.

46 yıldır kapalıydı

Ada’da kuzey ve güneydeki Türk ve Rum yönetimleri arasında bir tampon bölge var. Tampon bölgenin en doğusunda, dünyanın en güzel sahillerinden birine sahip, 1974 öncesi Ada’nın turizm gelirlerinin yüzde 53’ünün geldiği Maraş bölgesi, 46 yıldır kapalıydı.

Bölgedeki mülklerin çoğu, o dönem uluslararası turizm yatırımcılarına ve Rumlara ait. Türk tarafı, Maraş’ı müzakerelerde güçlü bir pazarlık kozu olarak elinde bulunduruyordu.

Kapalı Maraş’ın sahildeki yaklaşık 2 kilometrelik kısmı ve sahilin arka caddesi olan Demokrasi Caddesi, 8 Ekim 2020’de, halkın polis ve asker kontrolünde yaya geçişleri için açıldı.




Önceki Haber
Britanya'da salgın yayılıyor: Her 80 kişiden biri pozitif
Sonraki Haber
Günlük 'Corona' tablosu: 60 can kaybı, 11 bin 94 yeni vaka