Ana SayfaDünyaHollanda’da gazeteci Peter R de Vries, silahlı saldırıda ağır yaralandı

Hollanda’da gazeteci Peter R de Vries, silahlı saldırıda ağır yaralandı

HABER MERKEZİ – Hollandalı gazeteci Peter R de Vries, uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralandı. De Vries, uyuşturucu kaçakçısı Ridouan Taghi’nin ölüm listesinde yer aldığını açıklamıştı.

Gazeteci Peter R de Vries, Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da dün konuk olduğu bir televizyon programından çıktıktan sonra silahlı saldırıya uğradı.

Saat 19:30 sıralarında gerçekleşen saldırıda 64 yaşındaki de Vries ağır yaralandı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre yakın mesafeden vurulduğu belirtilen de Vries’in hastanedeki tedavisi sürüyor.

Polis, silahlı saldırganın da aralarında bulunduğu tahmin edilen üç şüphelinin, otoyoldaki bir araç içinde yakalandığını açıkladı.

Saldırıya ilişkin açıklama yapan Başbakan Mark Rutte, de Vries’in vurulmasını, “özgür gazeteciliğe yönelik bir saldırı” olarak nitelendirdi. Rutte, “De Vries’in kurtulmasını yürekten umuyor ve dua ediyoruz” dedi.

Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema düzenlediği basın toplantısında, saldırıyı “acımasız ve korkakça” diye niteledi.

Durumu ağır olan de Vries’in yaşam mücadelesi verdiğini söyleyen Halsema, soruşturmanın hukukun üstünlüğü çerçevesinde sürdürüldüğünü kaydetti.

‘Ölüm listesi’

De Vries, Dubai’de yakalanarak Hollanda’ya iade edilen uyuşturucu kaçakçısı Ridouan Taghi’nin ‘ölüm listesi’nde bulunduğunu açıklamıştı.

Kamu yayıncısı NOS, bazı polisiye olaylar ve davalarda düzenli olarak danışmanlık yapan Peter R de Vries, Fas-Hollanda kökenli 17 mafya üyesinin yargılandığı “Morengo davası”nın baş tanığı Nabil B.’nin de gizli danışmanlığını yaptığını söyledi.

Tanık Nabil B.’nin kardeşi, avukatı Derk Wiersum da, 2019 yılında Amsteram’daki evinin önünde vurularak öldürülmüştü.

Gazeteci, Hollanda’da Heineken bira fabrikasının sahibi Freddy Heineken’in 1986 yılında kaçırılması olayı da dahil, birçok gelişmeyi yakından izlemişti.

De Vries, halen cezaevinde bulunan ve Heineken’in kaçırılması olayına karışan organize suç örgütü lideri Willem Holleeder tarafından 2013 yılında tehdit edilmişti.

Hollanda’daki çeşitli gazetelerde çalışan Peter R de Vries, uzun yıllar televizyonda suç dosyası içerikli programlar yapmıştı.

Son yıllarda, mülteciler başta olmak üzere, toplumda zor durumda olan kişilerin seslerini duyurmalarına yardımcı olan gazeteci, Gana’daki yoksul çocuklara yardım amacıyla kızı Kelly taravından kurulan “Meet Kate Vakfı”nın da elçisiydi.

De Vries ile uzun süre birlikte çalışan gazeteci Kees van der Spek, arkadaşının bu tehditlere rağmen koruma istemediğini, “Bu konuda yapacağım fazla bir şey yok. Sağımda solumda birer polis de olsa, öldürmek isteyen yine de vurabilir” dediğini aktardı.




Önceki Haber
Gergerlioğlu: Bizim çıkmamız diğer arkadaşlarımızın da çıkacağının mesajıdır
Sonraki Haber
Venedik Komisyonu: 7262 sayılı kanun insan haklarını etkiliyor