Erdoğan:Ne Ukrayna’dan ne Rusya’dan vazgeçmeyeceğiz

Erdoğan:Ne Ukrayna’dan ne Rusya’dan vazgeçmeyeceğiz

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısının ardından konuşan Erdoğan, “Montrö Sözleşmesi’nin boğazlardaki gemi trafiği noktasında verdiği yetkiyi, krizin önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız” dedi. Erdoğan, ne Rusya’dan ne Ukrayna’dan vazgeçmeyeceklerini söyledi. Erdoğan, elektrik tarifelerindeki yeni düzenlemeyi de netleştirdiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapıldı. Toplantıda Ukrayna’daki savaş ve elektrik faturalarında indirim gündeme alındı. Erdoğan, toplantı sonrası açıklama yaptı.

Erdoğan, konuşmasında elektrik tarifelerindeki yeni düzenlemeyi netleştirdiklerini ifade ederek düzenlemeyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV’si yüzde 8’e düşürülmüştür. Ayrıca meskenlerdeki düşük tarife sınırı da günlük 8 kilovat saate, aylık 240 kilovat saate yükseltilmiştir. Faturalarda net yüzde 8 yüzde 14 oranında indirim sağlanmış olmaktadır. Ticarethane statüsündeki elektrik abonelerinin günlük 30 kilovatsaate, aylık 900 kilovatsaate kadar tüketimi olan ilk dilimine yüzde 25 indirim uygulanacak.”

‘Rusya’nın saldırısını kabul edilemez görüyoruz’

Rusya-Ukrayna savaşına dair de şunları söyledi:

“Montrö Sözleşmesi’nin ülkemize verdiği yetkiyi krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız. Biz Ukrayna’nın egemenlik, siyasi bütünlük ve toprak bütünlüğüne saygı göstermesinden yanayız. Rusya’nın saldırısını kabul edilemez görüyor ve Ukrayna halkının mücadelesini takdir ediyoruz.”

‘Siyasi ekonomik ve askeri ittifaklarımızdan vaz geçmiyoruz’

ABD ve Avrupa’nı da eleştiren Erdoğan, şunları dile getirdi:

“ABD ve Avrupa’nın dirayetsiz tavrı ibretlik bir vaka olarak kayıtlarımıza aldık. Bunlar bizim sınırlarımız tehdit altında iken tecrübe ettiğimiz hususlardı. Tabii bu süreçte bizim için önemli olan kendi duruşumuzdur. Türkiye BM, NATO ve AB başta olmak üzere içinde yer aldığı kurumlar ve ittifaklar çerçevesindeki sorumluluklarını yerine getirmiştir, bundan sonra da yerine getirecektir. Kendi milli çıkarlarımızdan elbette ödün vermeyeceğiz. Bölgesel ve küresel dengeleri de ihmal etmeyeceğiz. Bunun için ne Ukrayna’dan ne Rusya’dan vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz. Siyasi ekonomik ve askeri ittifaklarımızdan vaz geçmiyoruz.”

Burslara ilişkin bilgi

Burslara ilişkinde şu bilgileri verdi:

“Lisans öğrencilerine verdiğimiz aylık 750 liralık bursu yüzde 67’lik artışla 1250 liraya çıkarıyoruz. TÜBİTAK’tan, yüksek lisans öğrencileri 3000-4250, doktora 5500-7500, doktora sonrası araştırmacılar 7500-10 bin liraya kadar aylık burs alabileceklerdir.”

 

HABER MERKEZİ