HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: İttifak çalışmalarımıza büyük ilgi var, parlamento seçimlerini güçlü kazanmalıyız

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: İttifak çalışmalarımıza büyük ilgi var, parlamento seçimlerini güçlü kazanmalıyız

Sol partilerle yaptıkları ittifak görüşmelerini değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “İttifaka katılmak isteyen çok sayıda kesim var. Parlamento seçimlerini güçlü kazanmayı hedefliyoruz” dedi. Buldan, 1 Mayıs’tan önce ittifakın adının kamuyouna deklare edilebileceğini söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, sol partiler ile yaptıkları ittifak görüşmelerine ve gündemdeki konulara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Berivan Altan’a konuşan Pervin Buldan, ittifakın kapsamının genişleyebileceğini söyledi.

Demokrasi İttifakı çalışmalarına ilişkin bilgi veren Buldan, “İkinci toplantıda koordinasyon kuruldu. Koordinasyon, 7 parti ve kuruluşun birer temsilcisinden oluşacak. Koordinasyon belli periyotlarla bir araya gelecek, gündemler oluşturacak. Koordinasyonda yer alan temsilcilerde bunları kendi yapılarıyla paylaşacak” dedi.

‘İttifakın adını koyarak deklare edeceğiz’

1 Mayıs’tan önce bir lansmanla ittifakın adının deklare edilebileceğini belirten Buldan, şunları dile getirdi:

İlk etapta koordinasyonun önüne koyduğu gündem, Ukrayna savaşı başta olmak üzere savaşlara karşı barış çağrılarının yapılacağı bir çalışma başlatılması. Birkaç gün içerisinde hepimizin ortak imzasıyla bu savaşa karşı çıktığımızı, -daha doğrusu bütün savaşlara karşı olduğumuzu- barışın ne kadar önemli olduğunu ifade eden bir metinle ilk çalışmamızı başlatmış olacağız.

 

Türkiye toplumunu yakından ilgilendiren zamlar, enflasyonla birlikte yaşanan derin yoksulluğa karşı da özellikle ortak bir metin ve çalışmayla tavrımızı, tutumuzu kamuoyu ile paylaşacağız.

 

8 Mart, Newroz ve akabinde de 1 Mayıs’ta, tüm bu etkinliklerde ortak görüntülerle sesimizi, mesajlarımızı vereceğiz. Mart ayından sonra, 1 Mayıs’tan önce de olabilir, bir lansmanla ittifakın adını koyarak, Türkiye toplumuna deklare edilmesini planlıyoruz.

‘İttifakın kapsamı genişleyebilir’

Yeni parti ve örgütlerin ittifaka dahil edilebileceğini belirten Buldan, “Şu an bir beklenti içerisinde olan ve bu ittifakın içerisinde yer almak isteyen birçok kesim var. Oluşturulan koordinasyon bunun da bir taslağını çıkaracak. Hangi kurum, kuruluşlarla, meslek örgütleriyle ya da siyasi partilerle görüşmeler yapılacağına dair bir hazırlık yapacaklar. Bundan sonraki toplantıda o da değerlendirilecek. Kurulacak olan komisyonlarla da bu görüşmeler bir ete kemiğe bürünecek. Daha sonra bunlarda bir şekilde bu ittifakın içerisine almak için çalışmalar sürecek. Bu ittifak çok daha büyütülmeli, bu ittifaka girmek isteyen çok sayıda kurum ve kuruluş var. Bize iletilen talepler de var” şeklinde konuştu.

Buldan, Newroz öncesi Kürdistani partilerle bir araya gelip, onlarla da ittifakın ne aşamada olduğunu değerlendiren bir toplantı yapmayı planladıkarını söyledi.

‘Parlamento seçimlerini güçlü kazanmalıyız’

Seçimlere 3. Yol olarak girmeyi planladıkarını belirten Buldan, şunları dile getirdi:

Parlamento seçimleri aslında Cumhurbaşkanlığı seçiminden çok daha önem arz ediyor. Çıkarılan yasaların, kanun tekliflerinin parlamentodan geçebilmesi için HDP’nin gücünün, ağırlığının önemli olduğunu düşünüyoruz. O yüzden çalışmalarımızı ağırlıklı olarak parlamento seçimlerini ‘Nasıl daha güçlü kazanabiliriz?’, ‘Nasıl farklı kesimleri daha güçlü parlamentoya taşıyabiliriz?’ üzerine yürütüyoruz.

 

AKP’ye daha az sandalye kazandırma, HDP’nin ittifaklarıyla, demokrasi güçleriyle birlikte güçlü bir şekilde parlamentoda temsiliyetinin sağlanmasının öneminin bilinmesi gerekir.

‘Müzakere ve diyaloga açığız’

6 siyasi partinin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem”e geçiş için imzaladıkları ortak metni de değerlendiren Buldan, “Genel hatlarıyla olumlu olduğunu düşünüyorum. Yargının bağımsızlığı, kayyum, kadın-erkek fırsat eşitliği meseleleri bizimde savunduğumuz konular. Bizim de bir mutabakat metnimiz var. Bu mutabakat metnimizin müzakere ve diyaloga açık olduğunu söylemiştik. Belki zamanı gelince bizimle görüşmek isterseler. Her iki mutabakat metni de ortaklaştırılabilir” diye konuştu.

‘Görüşmeler açık ve şeffaf olacak’

“6 muhalefet partisinden mutabakat metni ya da Cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerine bir görüşme talebi olursa, nasıl bir tutum izleyeceksiniz?” sorusuna yanıt veren Buldan, şunları dile getirdi:

Bir kere kesinlikle açık ve şeffaf bir müzakere olacak. Hiçbir konuda ve hiçbir mesele üzerinde kapalı kapılar ardından anlaşmaların yapılacağı bir parti değiliz. Kamuoyuna ne söylüyorsak, hep açıkça anlatıyoruz. Kesinlikle tabanımızın istemediği ve reddettiği konular üzerinden kimse ile görüşme yapmayız. Böyle bir mutabakatı destekleme ya da mutabakat üzerinde görüşme için bizimle bir randevu talep edilirse, bunu kamuoyu ile paylaşarak, açık şeffaf yürütmeyi esas alırız.

 

HABER MERKEZİ