Milletvekili sayısı 1’e düşen Dersim’de CHP ve Yeşil Sol Parti’nin iki kadın adayı yarışıyor. Dersim’de kadın aday gösterme geleneğini sürdüren Yeşil Sol’un adayı Ayfer Kordu, “Dersim bir kadın kentidir, sokaklarında, köylerinde tarlasında yaşamı çeviren kadınlardır. Dersim’in kadın politikaları konusunda daha görünür kılınması, temsiliyetini güçlendirme gibi bir sorumluluğumuz var” diyor.
14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde milletvekili sayısı daha önce 2 olan ve sonra 1’e düşen Dersim’de iki kadın aday öne çıkıyor. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) adayı eski Dersim Belediyesi Sosyal Politikalar Müdürü Ayten Kordu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) adayı ise Tunceli Emek Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hüsniye Karakoyun.
2018 Türkiye genel seçimlerinde Dersim 2 vekil Meclis’e göndermişti. Biri HDP diğeri CHP’dendi. Seçim sonuçları merakla beklenen kentlerden biri de Dersim’de 67 binin üzerinde seçmen oy kullanacak.
Ancak bu seçimlerde Meclis’te tek bir vekil gönderecek olan Dersim’de Kordu ve Karakoyun seçim çalışmalarına yoğun olarak devam ediyor.
Yeşil Sol Parti, seçim çalışmaları kapsamında Dersim’in birçok yerinde seçim bürolarının açılışını yaptı. Seçim büro açılışlarında göze çarpan ise kadınların yoğunluğu.
Dersim’de hep kadın vekiller ve adaylar öne çıktı
1991’de Aysel Doğan bağımsız milletvekili olarak seçimi kazanmış fakat mazbatası verilmediği için Meclis’e gidememişti.
2009 Yerel Seçimlerinde Demokratik Toplum Partisi (DTP) adına Dersim’den seçilen Edibe Şahin ise 4 yıl boyunca kentte Belediye Başkanlığı yaptıktan sonra, 2015 Genel Seçimi’nde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili olarak yüzde 61 oyla Dersim’den Meclis’e giden ilk kadın milletvekili olmuştu.
Ancak bu seçimlerin ardından 1 Kasım 2015’te erken genel seçim yapılması sonrası Meclis’e HDP’den Alican Önlü gitmişti.
‘Dersim’de kadın bir aday olmanın büyük bir sorumluluğu var’
Yeşil Sol Parti’den aday olan Ayten Kordu, HADEP’ten bu yana aktif çalışma yürütüyor. MA’ya konuşan Ayfer Kordu, Dersim’de kadın bir aday olmanın büyük bir sorumluluk olduğunu belirterek, “Dersim, mücadelenin ilmek ilmek örüldüğü bir değerler bütünüdür” diyor.
‘Bu inşa sürecinin temel dinamiği kadınlar ve gençlerdir’
Dersim’de açılışı gerçekleştirilen büronun “jin, jiyan, azadî” sloganıyla açıldığına dikkat çeken Kordu, şunları söylüyor:
Açılışımız ‘jin, jiyan, azadî’ ile başladı. Bu sadece bir slogan değil, aynı zamanda bizim için Ortadoğu ve Dünya’ya yayılmış, kadın mücadelemizin kadın kurtuluş ideolojimizin ete kemiğe büründüğü ifade biçimidir. Sadece ifade biçimi olmamakla birlikte, bir yaşam bütünlüğüdür. Dersim’de halka hizmet etmek benim için oldukça onur verici. Kadın Beyannamemizde yüzde 45’lik bir kotamız var. Hedefimiz ilerleyen süreçlerde daha fazla temsiliyet sağlamaktır. Kadın politikalarımız eş başkanlık süreci ve öncesinden gelen bir politikadır. Yeşil Sol Parti’yle birlikte Türkiye halklarının, Türkiye kadınlarının, Kürt Kadın Hareketinin kendi taleplerini seçim beyannamemizde bulabilirler. Ortaklaşarak, tartışılarak oluşturulmuş bir beyannamedir. Bileşenlere ilişkin sadece bir ittifak değil aynı zamanda, yeni yaşamı inşa etme yeni yaşamı örme, demokratik cumhuriyet, demokratik ulus 3’üncü yol çizgimizin bir inşa sürecidir. Bu inşa sürecinin temel dinamiği kadınlar ve gençlerdir. Biz bu dinamikle hareket ediyoruz.
Eşit temsiliyetin kadın politikaları açısından önemli olduğuna vurgulayan Kordu, “eşit temsiliyet” kavramının Yeşil Sol Parti Kadın Beyannamesi’nde yer aldığını hatırlattı.
Kürt kadın hareketinin Ortadoğu’da ve Avrupa’da tüm kadınlara ilham kaynağı olduğunu sözlerine ekleyen Kordu, Yeşil Sol Parti’nin kadın temsiliyetini en iyi şekilde yansıtan partilerden biri olduğunu ifade ediyor.
Kordu şöyle devam ediyor:
32 ilde 1’inci sıra kadın adayımız var. 260 kadın arkadaşımız aday. Buradan bile duruşumuz ve yapmak istediklerimiz bellidir. Belki bu yüzde 45 ama bundan sonra yüzde 55 olacak. Mücadele böyledir, yükselterek büyüteceğiz. Kadın mücadelesi, uzun soluklu bir mücadeledir. Bir zihniyet devrimi gerektiriyor. Dolayısıyla kadın mücadelesi hem kendine ilişkin bir zihniyet devrimi gerçekleştiren hem de erk, erkek devlet düşüncesini hedef alan bir harekettir. Kürt kadın hareketi, bunu ilmek ilmek örmüştür. Bu Jina Emînî ile doruğa ulaşmıştır. Bütün Ortadoğu’ya, Avrupa’ya mal olmuştur. Seçim Beyannamemizde yer alan ‘jin, jiyan, azadî’ bir slogandır fakat bu yaşamsal duruşu belirliyor. Türkiye’deki kadın hareketinin de çok önem atfettiği çalışmalar var, feminist hareketlerin, sosyalist feminist hareketlerin, bu amaç ve hedefler doğrultusunda ciddi çalışmaları var. Bu amaç, Yeşil Sol Parti’nin Kadın Beyannamesiyle daha fazla büyüyerek, toplumda çok daha fazla söz söyleyeceği bir politikaya dönüşecek.
‘Dersim bir kadın kenti’
Dersim’in kadın politikaları konusunda temsiliyetinin daha görünür kılınması adına büyük bir sorumluluğa sahip olduklarını ifade eden Kordu, Dersim’in bir kadın kenti olduğunu söylüyor:
Dersim bir kadın kentidir, sokaklarında, köylerinde tarlasında yaşamı çeviren kadınlardır. Dersim’in kadın politikaları konusunda daha görünür kılınması, temsiliyetini güçlendirme gibi bir sorumluluğumuz var. Bu şehirde büyük emekler var. Edibe Şahin’in ve Aysel Doğan’ın iradesi gasp edildi. Nurhayat Altun hala cezaevinde. Hem pratik politikada hem de değerler yaratmada beslendiğimiz kaynaklar var. Bize bıraktıkları emek sürecini ve değerleri boynumuzda taşımamız gerekiyor. Bunu bütün kadınlarla birlikte gerçekleştireceğiz. Kentin mimarisinden yapısına kadar, kadınlarla toplantılar alarak kentin ihtiyaçlarına göre düzenlemek gerekiyor. Dersim’de çok güç veren bir yaklaşım var. En yüksek temsiliyeti alacağımıza düşünüyorum. Hedefimiz bu, başaracağımıza da inanıyorum.
‘Kadın Bakanlığı kadınlarla kurulacak’
Partinin Beyannamesinde yer alan Kadın Bakanlığı ve diğer vaatlere dair de konuşan Kordu, şunları ifade ediyor:
Kadın Bakanlığı, kadın sorunlarının dinlendiği, ekonomik siyasal sosyal bütün alanlarına geliştirebileceği bir bakanlıktır. Bu açıdan da önemlidir. Kadın Bakanlığı için ayrıca bir bütçenin olması gerekiyor, fakat bu da Kurdistan ve Türkiye’deki kadınlarında ortak belirlediği bir programdır. Ekonomik yaklaşım da, kadınların bakış açısına göre olacaktır. Kentin sosyal ve kültürel durumu, yaşam mekânları, estetik yaklaşımı da kadın bakış açısına göre olacaktır. Beyannamemizde, yaşamı yeniden ören, dillendiren, kadın bakış açısı perspektifiyle ele alıp kadının ev içerisinde ördüğü emeğin bile bir eşit temsiliyete oturması gerektiğini belirtiyoruz.
Dersim’in ittifaklar, renkler ve farklılıklar açısından Yeşil Sol Parti olduğunu belirten Kordu, şöyle devam ediyor:
5 bin yıllık ataerkil bir tarihten bahsediyoruz. Bu tarih, sadece bir Kadın Bakanlığı açıldığında veya parlamenter sisteme geçilmeden çözülmeyecek. Biz kendi içimizde de zihniyet devrimi yürüten bir hareketiz. Yapacaklarımız bizi özgürlüğümüze ve eşit yaşama daha çok yakınlaştıracaktır. Bunun sorumluluğunu taşıyacağız. Kadın paradigmamız her yerde, kendimizi dönüştürme, toplumsal değişim sağlama, egemen erk siyasetini bir bütün değiştirme iddiasıdır. Bu iddiayı şahsımızda, toplumda özellikle de erkek zihniyetinde mücadelesini yürütme çabasıdır. Bu anlamda, kadınların mücadelesi önemlidir. Partimiz bir kadın partisidir ve mücadeleyi büyüterek devam ettiriyor, sonuna kadar da devam ettirecek.
Ayfer Kordu kimdir?
1971 Erzincan doğumlu Ayten Kordu, 1992’de aktif çalışmalara başladı. Sosyoloji mezunu olan Kordu, Halkın Demokrasi Partisi’nin (HADEP) Kadın Komisyonu’nda yer aldı. Kadın Komisyonluğu Başkanlığı Bağcılar İlçe Yönetimi, İstanbul İl Yönetimi ve 1999’dan 2003’e kadar da merkez kadın kolları alanında çalıştı. 2003-2011 yılları arasında da Gökkuşağı Kadın Derneği çalışmalarında bulundu. Gökkuşağı Kadın Derneği’nin 2 dönem başkanlığını yapan Kordu, 2015 yılından sonra Dersim’e taşındı. Gökkuşağı Kadın Derneği’ndeki çalışmalarında 2’nci yılını doldurmadan atanan kayyumların etkisiyle ve kendi deyimiyle “kayyıma aldığım tutum” neticesinde kadın politikaları görevinin durdurulduğu ve operasyonlar neticesinde de 2,5 yıl cezaevinde kaldı. Cezaevinden sonra kendi tanımlamasıyla “Rehak (Kızılbaş)” toprakları Dersim’e geri döndü.